-
Artykuł sponsorowanyPrzez żołądek do zdrowiaZ Adamem Adamskim, kulturystą i właścicielem firmy cateringowej „Fit Malina”, rozmawiamy o zdrowym odżywianiu i aktualnych trendach na rynku cateringu dietetycznego.
-
ŚrodowiskoBezpieczeństwo żywnościAtlantyk brudniejszy niż się tego spodziewano. Plastik trafia także do naszych żołądkówNajnowsze badania pokazują, że mikroplastikowych odpadów w Oceanie Atlantyckim może być nawet 10 razy więcej, niż dotychczas przypuszczano.
-
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoCzłowiekZielona planeta - Eko WprostPolskie mięso najlepsze na grill. To nasza duma i wizytówkaPolacy kochają grillować. Pyszny posiłek to jednak nie wszystko. Ważne, by był również pożywny i zdrowy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęcają konsumentów do świadomego kupowania na...
-
Artykuł sponsorowanyBiznes dla środowiska i w zgodzie ze środowiskiemJak będzie zmieniał się klimat? Czy grozi nam efekt cieplarniany. Co z zasobami wody? Pytania te coraz częściej przewijają się wszystkich formach przekazu na świecie – zarówno w tradycyjnych mediach, jak i w obszarze komunikacji...
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćW tym roku będzie mniej miodu. Znamy przyczynęPo zimie liczba pszczelich rodzin w Polsce znacznie spadła, a w kolejnych miesiącach pszczoły chętnie się roiły - mówią eksperci w rozmowie z PAP. Oceniają, że obecny rok – m.in. z powodu pogody – nie będzie łaskawy, jeśli chodzi o...
-
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko WprostJemy mniej mięsa. W zeszłym roku spożycie spadło o 2,24 proc.Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące rolnictwa za 2019 rok. Pośród nich można znaleźć np. przeciętne spożycie produktów. Co ciekawe, Polacy w znacznym stopniu rezygnują z kupowania mięsa.
-
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoZielona planeta - Eko WprostPrezes Grupy Top Farms: strategię „od pola do stołu” realizujemy od dawnaPandemia koronawirusa i związane z nią załamanie łańcucha dostaw w branży spożywczej i rolnej pokazały, jak istotną rolę odgrywają rodzimi producenci w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Tomasz Zdziebkowski, prezes...
-
Artykuł sponsorowanyProdukty prozdrowotne, po które warto sięgnąćPoszukujesz zdrowych suplementów, które pomogą Ci uzupełnić składniki potrzebne do prawidłowego działania organizmu i zwalczyć wiele dolegliwości? Miód manuka, olej z czarnych nasion, CBD, superfood – poznaj właściwości naturalnych...
-
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywnośćPolskie i ekologiczneKiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
-
Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostJak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? SondażPodczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
-
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaŚrodowiskoSmogSuszaŻywnośćZdrowa żywnośćZero WasteOtwórz oczy. Dokumenty, które powinieneś obejrzeć, jeżeli zależy ci na Matce ZiemiZmiany klimatyczne, wylesianie, wymieranie gatunków, zaśmiecanie planety – to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzy się Ziemia. Dobry film dokumentalny może przybliżyć nas do natury i zainspirować do jej ochrony oraz życia w zgodzie z...
-
Artykuł sponsorowanyRolnictwo i produkcja: dla dobra ludzi i planetyDbałość o środowisko naturalne, transparentne relacje z klientami i kontrahentami, rozwój biznesu z myślą o przyszłych pokoleniach – to jedne z fundamentalnych zasad, które tworzą podwaliny każdego profesjonalnego biznesu budowanego w...
-
RolnictwoPodróżeZielona planeta - Eko WprostPolskie smaki, czyli przez żołądek do serca turysty„Polska smakuje turystycznie” i „Polska smakuje w agroturystyce” to dwie najnowsze kampanie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Ich celem jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych oraz żywności regionalnej i tradycyjnej.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywnośćMade in Poland rośnie w siłęWspieranie polskich producentów, poprzez zakup ich wyrobów, przekłada się bezpośrednio na siłę naszej gospodarki. To w dalszej kolejności wpływa na m. in. wyższe emerytury, lepsze płace czy też większą liczbę inwestycji publicznych –...
-
Artykuł sponsorowanyCzy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzićWoda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
-
ŻywnośćŚrodowiskoZielona planeta - Eko WprostSkładniki odżywcze w mikroalgach. Przyjazna dla środowiska alternatywa dla ryb?Mikroglony mogą stanowić alternatywne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 dla ludzi, a jednocześnie są bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji niż popularne gatunki ryb. Jest to wynik nowego badania naukowców z Martin...
-
RolnictwoZielona planeta - Eko WprostEuropa jest sucha jak wiór. Satelity nie kłamią, będzie zapaść w rolnictwieW sporej części Europy ostatnie miesiące są jednymi z najbardziej suchych w historii pomiarów opadów. Niedawne nawałnice, prowadzące nawet do lokalnych podtopień, nie wpłynęły na niski poziom wilgotności głębszych warstw gleby.
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćŻywnośćRolnictwoNaukowcy sprawdzą, który miód ma lepszą jakość. Powstała specjalna pasiekaNa terenie Politechniki Gdańskiej stanęła złożona z trzech uli mini pasieka. Posłuży naukowcom m.in. do badań porównujących skład miodu „miejskiego” i „wiejskiego".
-
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostNiespodziewany zwycięzca pandemii. Ta polska branża stoi przed dużą szansą na rozwójPodczas lockdownu wzrosło zapotrzebowanie na produkty o długim terminie przydatności do spożycia. W przypadku ryb były to produkty mrożone i w puszkach. Wielu polskich przetwórców pod koniec marca i w kwietniu musiało zwiększyć produkcję...
-
Artykuł sponsorowanyPierwsze miodobranie w firmowej pasiece… DafiKielecka marka Dafi, pod którą produkowane są dzbanki i butelki filtrujące, w ubiegłym roku stała się dumną posiadaczką przyzakładowej pasieki, w ramach projektu „Pszczoły w mieście”.
-
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostArdanowski: Gdy słyszę, że Polska nie liczy się na arenie międzynarodowej, to ogarnia mnie pusty śmiechGościem Poranka Siódma9 był Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi. Minister skomentował sprawę suszy, ulewnych opadów, które ostatnio przeszły przez Polskę, dopłat dla rolników, a także roli prezydenta Andrzeja Dudy.