Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis

Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis

Dodano: 
Muffiny z grzybami
Muffiny z grzybami Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.

Możesz je jeść na śniadanie – zamiast jajecznicy, potraktować je jako pożywną przekąskę, którą można zaspokoić „mały głód” w ciągu dnia lub schrupać je na kolację. Zdrowe, warzywne muffinki, do przygotowania których nie trzeba ani grama mąki, warto połączyć z ulubionymi gatunkami grzybów, na przykład z:

  • pieczarkami, które pomagają regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi,
  • kurkami – mającymi więcej beta-katortenu niż... marchewka,
  • boczniakami – hamującymi tempo starzenia się organizmu
  • lub borowikami o niskim indeksie glikemicznym i niewielkiej kaloryczności (34 kcal na 100 g).

W połączeniu z masą jajeczną wszystkie składniki, które do nich dodamy, nabiorą dodatkowej głębi smaku i wyśmienicie zastąpią tradycyjne, choć wcale nie słodkie, muffiny. Jak je zrobić w błyskawicznym tempie w 2 minuty?

Oto najprostsza metoda, która sprawi, że nowa wersja popularnej przekąski może stać się wśród waszych bliskich kulinarnym hitem tegorocznej jesieni.

Szybki przepis na muffinki z grzybami na słono (bez mąki) – hit jesieni 2021

Przepis: Błyskawiczny przepis na muffinki z grzybami

Jak je przygotować?

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
50

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • połówka czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w drobną kostkę
  • pół świeżej cebuli posiekanej w kostkę
  • garść liści młodego szpinaku
  • pół szklanki drobno posiekanych grzybów (ulubionych – mogą być np. pieczarki)
  • kilka różyczek brokułów
  • szczypta soli i pieprzu do smaku (+ ulubione przyprawy)
  • 7 jajek

Sposób przygotowania

  1. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia na niej cebuli oraz papryki w różnych kolorach.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
  2. W dalszej kolejności dodajemy posiekany szpinak, grzyby i brokuły.Następnie znowu wszystko mieszamy na patelni.
  3. Potem przekładamy podsmażone składniki do foremki na muffinkiMożemy wykorzystać silikonową formę lub specjalną blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
  4. W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, które należy dobrze wymieszać.Masą jajeczną wypełniamy foremki z nadzieniem grzybowo-warzywnym i wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

Czytaj też:
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Czytaj też:
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?
Czytaj też:
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA