Możesz je jeść na śniadanie – zamiast jajecznicy, potraktować je jako pożywną przekąskę, którą można zaspokoić „mały głód” w ciągu dnia lub schrupać je na kolację. Zdrowe, warzywne muffinki, do przygotowania których nie trzeba ani grama mąki, warto połączyć z ulubionymi gatunkami grzybów, na przykład z:
- pieczarkami, które pomagają regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi,
- kurkami – mającymi więcej beta-katortenu niż... marchewka,
- boczniakami – hamującymi tempo starzenia się organizmu
- lub borowikami o niskim indeksie glikemicznym i niewielkiej kaloryczności (34 kcal na 100 g).
W połączeniu z masą jajeczną wszystkie składniki, które do nich dodamy, nabiorą dodatkowej głębi smaku i wyśmienicie zastąpią tradycyjne, choć wcale nie słodkie, muffiny. Jak je zrobić w błyskawicznym tempie w 2 minuty?
Oto najprostsza metoda, która sprawi, że nowa wersja popularnej przekąski może stać się wśród waszych bliskich kulinarnym hitem tegorocznej jesieni.
Szybki przepis na muffinki z grzybami na słono (bez mąki) – hit jesieni 2021
Przepis: Błyskawiczny przepis na muffinki z grzybami
Jak je przygotować?
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 50
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- połówka czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokrojonej w drobną kostkę
- pół świeżej cebuli posiekanej w kostkę
- garść liści młodego szpinaku
- pół szklanki drobno posiekanych grzybów (ulubionych – mogą być np. pieczarki)
- kilka różyczek brokułów
- szczypta soli i pieprzu do smaku (+ ulubione przyprawy)
- 7 jajek
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od rozgrzania oliwy na patelni i podsmażenia na niej cebuli oraz papryki w różnych kolorach.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
- W dalszej kolejności dodajemy posiekany szpinak, grzyby i brokuły.Następnie znowu wszystko mieszamy na patelni.
- Potem przekładamy podsmażone składniki do foremki na muffinkiMożemy wykorzystać silikonową formę lub specjalną blaszkę wysmarowaną tłuszczem.
- W osobnym naczyniu rozbijamy jajka, które należy dobrze wymieszać.Masą jajeczną wypełniamy foremki z nadzieniem grzybowo-warzywnym i wkładamy na około 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do około 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
Czytaj też:
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?Czytaj też:
Zaczął się sezon na grzybobranie – GIS ostrzega przed zatruciami. Jak odróżnić grzyby trujące od jadalnych?Czytaj też:
Mylili smardze z toksycznymi grzybami. Efekt? 20 razy więcej przypadków SLA