Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
Sezon na grzyby w pełni, więc wielu z nas zdążyło już zrobić spore zapasy różnych okazów, z których można wyczarować mnóstwo smakołyków. Z pewnością nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że grzyby mogą doskonale sprawdzić się nie tylko jako dodatek do wielu dań, ale także można z nich stworzyć rozgrzewający napój.
Zamiast gotować z nich zwykłą zupę grzybową, można nieco zmodyfikować zwykły przepis na grzybowy krem i w mgnieniu oka przygotować... cappuccino o delikatnym, grzybowym smaku. Jak je zrobić?
Prosty przepis na grzybowe cappuccino
Przepis: Grzybowe cappuccino
Jak je przygotować?
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 30
Składniki
- 200-300 g grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- garść utartego sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa, tymianek
- bulion
- 100 ml mleka (lub roślinnych zamienników bądź śmietany)
Sposób przygotowania
- Na rozgrzanej patelni smażymy na maśle czosnek i drobno posiekaną cebulę.Dokładnie mieszamy do momentu aż się zarumienią.
- Dodajemy pokrojone grzyby i doprawiamy ulubionymi przyprawami.Znów dokładnie mieszamy wszystkie składniki i dusimy je pod przykryciem przez co najmniej 2 minuty.
- Zalewamy grzyby bulionem i dodajemy mleko lub śmietanę.Potem dodajemy żółty ser i znów dusimy przez kolejne 2 minuty.
- Powstały w ten sposób wywar pozostawiamy do ostygnięcia.Następnie blendujemy wszystko na gładką masę.
- W osobnym naczyniu ubijamy piankę z mleka lub śmietany.Przelewamy grzybowy krem do filiżanki, a na wierzch dodajemy kleks z mleka lub śmietany. Smacznego!
Czytaj też:
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Źródło: Zdrowie WPROST.pl