Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)

Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)

Dodano: 
Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe Źródło: Shutterstock / Marharyta Kovalenko
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?

Jak zrobić ciasto śliwkowe, którym mogą zajadać się zarówno weganie (niejedzący jajek ani żadnych produktów odzwierzęcych), jak i osoby cierpiące na celiakię, których dieta musi składać się z pokarmów bez glutenu? Będziecie zaskoczeni, jakie to proste, a banalnie łatwy przepis może stać się hitem tegorocznego sezonu na te wyjątkowo smaczne i pożywne owoce.

Ciasto ze śliwek bez glutenu. Najprostszy przepis bez jajek (odpowiedni dla wegan)

Przepis: Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Wegański przepis

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
75

Składniki

  • 250 g bezglutenowej mąki
  • 100 g ksylitolu
  • 1 łyżka stołowa cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 drobno rozgnieciony banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 dorodne świeże śliwki posiekane na drobne plasterki
  • syrop z agawy lub z daktyli do polania na wierzch

Sposób przygotowania

  1. Krok pierwszyZaczynamy od wymieszania łyżką sypkich składników, do których dodajemy mleko kokosowe oraz rozgniecionego banana, a także odrobinę soku z cytryny i dokładnie wszystko miksujemy na gładką masę.
  2. Krok drugiNa spód blaszki wyłożonej pergaminem wykładamy obok siebie pokrojone na plasterki śliwki i pokrywamy je wyrobioną wcześniej masą. Wierzch ciasta wygładzamy łyżką i wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  3. Krok trzeciUpieczone ciasto przekładamy do góry dnem w taki sposób, by śliwki były na wierzchu i zdejmujemy ze spodu pergamin. Jeśli chcemy, by bezglutenowy deser był jeszcze słodszy, to możemy polać go ulubionym zamiennikiem cukru – syropem z agawy lub stewią w płynie. Po ostygnięciu śliwkowy smakołyk nadaje się do spożycia. Smacznego!

Czytaj też:
Śliwki – owocowi pogromcy cholesterolu, z których można zrobić... zdrową Nutellę!
Czytaj też:
Jak zrobić ciasto z... cukinii? Zaskakujący przepis na zdrowy deser

Źródło: Zdrowie WPROST.pl