„Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny w najnowszym komunikacie.
GIS ostrzega, że w tym sezamie może być Salmonella
Chodzi o pochodzący z Somalii produkt o nazwie KRESTO SEZAM (500 g, nr partii: L 210791V858, termin spożycia: 30.09.2022 r.), którego producentem jest VOG Polska Sp. z o.o. (ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice).
Nie należy spożywać wskazanej partii sezamu, a konsumenci, którzy zakupili skażony produkt, mogą zwrócić go do sklepu.
„Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta/ dystrybutora o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała przedsiębiorcę do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami. Firma VOG Polska Sp. z o.o. rozpoczęła wycofywanie kwestionowanej partii sezamu z obrotu handlowego oraz informuje swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i możliwości dokonywania zwrotu produktu do dostawców” – zapewnia GIS.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania produktu, a jego producent wyjaśnia przyczynę tego zdarzenia.
Jak rozpoznać salmonellozę? Objawy zatrucia Salmonellą
Pierwsze objawy zatrucia Salmonellą, która prowadzi do choroby zwanej salmonellozą, mogą pojawić się od 6 do 72 godzin od spożycia zanieczyszczonego pokarmu. Najczęściej pojawia się wtedy:
- biegunka,
- mdłości i wymioty,
- ból brzucha,
- gorączka (do 39°C),
- ból głowy,
- dreszcze,
- poczucie ogólnego rozbicia.
W skrajnych przypadkach może dochodzić nawet do zgonu, choć takie przypadki zdarzają się coraz rzadziej. Zatrute osoby wymagają hospitalizacji i pomocy lekarskiej. Symptomy zakażenia ustępują od 6 do 48 godzin, a choroba trwa zazwyczaj od 4 do 7 dni.
Czytaj też:
Mięsożerna bakteria w Bałtyku! 30-latek z Międzyzdrojów trafił do szpitalaCzytaj też:
Uwaga! GIF wycofuje 3 serie popularnych tabletek na nadciśnienie. O jaki lek chodzi?