13 składników, których używasz w kuchni, choć nie powinieneś

13 składników, których używasz w kuchni, choć nie powinieneś

Dodano: 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Fotolia / alicja neumiler
Łyżeczka „tego”, odrobina „tamtego” – i możesz przekształcić zdrowe danie w coś, co nawet nie stało obok zdrowego posiłku. Jakie to składniki? Dowiesz się już za chwilę.

Gotowanie stanowi niezwykle przyjemną czynność. Poznawanie nowych smaków, rozwijanie umiejętności w zakresie kompozycji poszczególnych potraw, odkrywanie prawdziwego potencjału przepisów – to najbardziej interesująca część każdej kulinarnej przygody. Ponadto samodzielne przygotowywanie smacznych i pożywnych posiłków to poważny wysiłek, który wielu ludziom nie daje uznania w oczach innych – chociaż powinien, bo gotowanie to sztuka. Jednak niezależnie od tego, czy lubisz gotować, albo wręcz przeciwnie, a ponadto masz napięty harmonogram zajęć, czy wolisz po prostu wolisz iść na trening niż stać nad garnkami w kuchni – musisz jeść. Zatem, jeśli chcesz skracać swój czas przebywania w kuchni, upewnij się, że nie eksperymentujesz z niewłaściwymi składnikami. Nawet najlepsi kucharze mogą zrujnować swoją talię i zdrowie pewnymi potrawami.

Nadal używasz któregoś spośród prawdziwie złych składników? Sprawdź naszą poniższą listę i porównaj ją z zawartością swojej spiżarni, aby sięgnąć po odpowiednie produkty przy następnym uruchomieniu piekarnika.

Czytaj też:
Wiosenna kuchnia. Dlaczego warto jeść szczaw?

Nadal używasz w kuchni tych składników? Natychmiast przestań!

Oleje roślinne
Olej sojowy, kukurydziany i bawełniany są wysoko przetworzone i zawierają duże ilości niezbędnych wielonienasyconych tłuszczów omega-6. Jeśli są spożywane z umiarem, kwasy tłuszczowe omega-6 mogą być dobre dla twojego serca, ale spożywanie ich w zbyt dużej ilości może powodować ujemną nierównowagę kwasów tłuszczowych omega-3. Wiele osób spożywa za dużo kwasów omega-6 i za mało kwasów omega-3. Aby zapewnić sobie jedno i drugie, wybierz awokado lub oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Oleje te nadają również potrawom delikatny, subtelny smak.

Margaryna
Niektóre margaryny zawierają nasycone tłuszcze i są wykonane z przetworzonych olejów, które mogą być prozapalne. Stan zapalny może prowadzić do otyłości, cukrzycy, chorób serca i raka. Dla zdrowszej alternatywy przejdź na masło pozyskiwane z mleka krowiego.

Barwniki spożywcze
Sztuczne barwniki spożywcze, które wiele osób stosuje do barwienia wypieków, są powodem do niepokoju i mogą mieć poważne skutki uboczne, szczególnie u dzieci. Mówi się, że niektóre mogą zawierać zanieczyszczenia powodujące raka. Barwnik może być również potencjalnym czynnikiem wywołującym nadpobudliwość u dzieci. Zamiast tego warto pokolorować potrawy uzyskując w naturalny sposób źródła koloru, takie jak sok z buraków, czerwona kapusta lub papryka.

Sztuczne słodziki
Chociaż nie przyczyniają się do nadmiaru kalorii, sztuczne słodziki są nawet 700 razy słodsze niż naturalny cukier i często pozostawiają ochotę na więcej słodyczy.

Bielona mąka
Chociaż może nadać twojemu jedzeniu ładniejszy kolor i pomóc w tworzeniu wypieków, które są bardziej miękkie i delikatne, wybielacze mogą być szkodliwe dla zdrowia. Kto chce jeść domowy chleb lub wypieki z okrutnymi chemikaliami?

Odtłuszczone produkty mleczne
Beztłuszczowe produkty mleczne, takie jak ser, ser śmietankowy i twarożek, są w kuchni nie do przyjęcia. Wiele osób uważa fakturę, smak i odczuwanie w ustach tych produktów za mniej satysfakcjonujące, co albo całkowicie je wyłącza z użycia w przygotowywaniu potrawy, albo pobudza apetyt na chwilę.

Niektóre jogurty
Jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu lub o niskiej zawartości tłuszczu niekoniecznie mają również niską zawartość cukru. Wiele jogurtów dietetycznych zawiera cukier, aby zrekompensować brak tłuszczu. Czy wiesz, że jeden pojemnik jogurtu smakowego może zawierać więcej cukru niż batonik? To prawda! Kiedy usuwasz tłuszcz z naturalnie tłustego jedzenia, takiego jak jogurt, musisz nadrobić smak, dodając cukier, lub, co gorsza, sztuczne słodziki. Ponadto, czy koktajl owocowy nie jest wystarczająco słodki bez dodatku cukru?

Przetworzone masło orzechowe
Wiele przetworzonych maseł orzechowych ma uwodornione i przetworzone oleje roślinne, które mogą podnieść poziom cholesterolu. Niezależnie od tego, czy robisz ciasteczka z masłem orzechowym, czy tajski sos orzechowy, używaj naturalnego masła orzechowego, które zawiera tylko orzeszki ziemne i sól.

Sos beztłuszczowy
Niskotłuszczowe lub beztłuszczowe sosy sałatkowe nadmiernie kompensują brak tłuszczu wiadrem cukru, soli i dodatków do żywności. Zamiast tego przygotuj własny sos w domu.

Warzywa konserwowe
Bisfenol A (BPA) jest syntetycznym estrogenem znajdującym się w zalewach konserwowych, w tym fasoli, owoców, warzyw i zup. Podczas gdy wiele firm zaprzestało stosowania BPA w powłokach epoksydowych swoich puszek, niektóre nadal go stosują. Ponadto ludzie nie mają możliwości dowiedzieć się, które konserwy mają powłoki na bazie BPA, więc Agencja Ochrony Środowiska (EPA) przeanalizowała 253 konserwy i znalazła 78 marek, które ich używają. Oprócz BPA większość warzyw w puszkach zawiera nadmiar soli, syrop kukurydziany, przetworzone oleje i konserwanty.

Owoce z puszki
Owoce w puszkach mogą wydawać się dobrym wyborem do pieczenia, ale to tylko szybka droga do tłuszczu na brzuchu. Puszka jest wypełniona syropem (powyżej 20 gramów puszki cukru!) i dodatkami, takimi jak sztuczne aromaty. Nawet niesłodzone owoce w swoim własnym soku są błędem żywieniowym: w obranych owocach brakuje kluczowego błonnika, a zawartość witamin może ulec degradacji w procesie konserwowania. Jeśli trzymanie świeżych owoców w domu jest niepraktyczne, wybierz mrożone. Często są bardziej pożywne niż świeże owoce, ponieważ są zbierane i mrożone w najlepszym momencie, gdy mają najwięcej składników odżywczych.

Bulion z kostki
Kostki bulionowe to małe pułapki żywieniowe. Myślisz, że są małe i nieszkodliwe, ale jedna kostka może być pełna składników takich jak sztuczne barwniki i uwodornione oleje.

Przemysłowe jajka
Jajka „wychodzące” z pojemnika nie są zdrową żywnością. Ten rodzaj produktu jest przetwarzany do tego stopnia, że ​​producenci muszą dodawać syntetyczne witaminy, aby zwiększyć jego gęstość składników odżywczych. Jest to tak dalekie od naturalnego jajka.
Czytaj też:
Jedzenie tych produktów może pomóc obniżyć ryzyko cukrzycy