Akcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mleka

Akcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mleka

Dodano: 
Niezwykłe właściwości końskiego mleka
Niezwykłe właściwości końskiego mleka / Źródło: Materiały prasowe
Dzisiejszy świat niestety nas nie oszczędza. Wszechobecny stres, choroby cywilizacyjne, infekcje, pandemia COVID-19, nazbyt częste stosowanie antybiotyków, brak snu. To wyzwania, z którymi musi się mierzyć nasze pokolenie. Jak możemy zatem wesprzeć naszą kondycję?

Co i w jaki sposób osłabia nasz organizm?

Infekcje – przed pandemią COVID-19 wszyscy obawialiśmy się sezonu jesienno-zimowego. Łapiemy infekcję, idziemy do lekarza i wychodzimy z gabinetu z receptą na antybiotyk. Naturalnie czasami jest on niezbędny, ale jego zażywanie niesie za sobą długofalowe konsekwencje. Pozbywając się szkodliwych patogenów niszczymy jednocześnie dobre bakterie jelitowe - fundament odporności. Aby zregenerować mikrobiom potrzeba nawet półrocznej terapii probiotykami. Ponadto uszkodzenie flory bakteryjnej utrudnia wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, a to w konsekwencji prowadzi do niedoboru witamin i dalszego osłabienia.

Koronawirus – jeszcze rok temu nikt nie spodziewał się w jaki sposób jeden patogen może zmienić życie ludzi na całym świecie. Póki co pandemia ma się dobrze i nadal zbiera śmiertelne żniwo. Konsekwencje przebycia infekcji są dla organizmu druzgocące. Wirus może uszkodzić płuca, serce i mózg, co zwiększa ryzyko długotrwałych problemów zdrowotnych i znacznego obniżenia odporności. Najbardziej narażone na utrzymujące się objawy są osoby starsze i osoby z chorobami współistniejącymi - to one powinny zatroszczyć się teraz szczególnie o swoje zdrowie. Szczepienia postępują powoli, ale niosą też nadzieję.

Jak wzmocnić osłabiony organizm?

Zespół przewlekłego zmęczenia – kolejna choroba XXI wieku. Objawia się odczuwaniem stałego lub ciągle nawracającego uczucia zmęczenia, które nie ustępuje pomimo odpoczynku. Często łączy się z bezsennością. Stan taki utrzymujący się długotrwale osłabia odporność i zwiększa ryzyko zachorowań. Naturalnie przyczyną mogą być też choroby jak np. niedoczynność tarczycy, niezdiagnozowany nowotwór, cukrzyca, bezdech senny czy choroby układu krążenia.

Nowotwory i kacheksja – pacjenci onkologiczni są grupą chorych, która wymaga szczególnej troski – czy to w czasie chemioterapii czy już po wygranej walce z nowotworem. Powrót do zdrowia to długi i ciężki proces. Pacjent często nie ma apetytu, energii, zwyczajnej chęci życia. Tym trudniej sprawnie się regenerować. Kacheksja z kolei to określenie na postępujące wyniszczenie i osłabienie wynikające z ciężkiej choroby czy zażywania leków. Stan ten często towarzyszy właśnie nowotworom.

Bezsenność– choć bezpośrednio z tym się nie kojarzy to zwiększa ryzyko rozwoju wielu schorzeń układu krążenia, oddechowego, pokarmowego, moczowego i mięśniowo-szkieletowego. Dlaczego? Od tego czy się dobrze wysypiamy zależą liczne procesy fizjologiczne wpływające na homeostazę metaboliczną, regenerację komórek i pracę układu nerwowego.U osób cierpiących z powodu bezsenności często notuje się znaczne zmniejszenie odporności – komórki wolniej się odnawiają, także te, które należą do układu immunologicznego. Skutkiem jest dłuższa walka z chorobą i wystąpienie groźnych powikłań.

Każdy moment jest dobry, aby zacząć walczyć o zdrowie. Co pomoże w szeroko pojętej regeneracji?

Zawsze warto postawić na zdrową, urozmaiconą dietę. Różnorodne, przemyślane posiłki dostarczą potrzebnych witamin i mikroelementów. Nie zapominajmy przy tym o systematycznym nawadnianiu. Również stopniowe zwiększanie aktywności fizycznej, po infekcji czy poważnej chorobie wyniszczającej organizm, jest bezpieczne i ważne. Warto zacząć od prostych ćwiczeń i budować stopniowo swoją kondycję. Sport, nie ważne jak intensywny, zwiększa poziom przeciwciał wzmacniając odporność, obniża insulinooporność, poprawia pasaż jelitowy, dba o układ krążenia i zdrowe serce, zaostrza apetyt. Gdy dolega ci bezsenność, pomyśl o higienie snu albo umów się na konsultację ze specjalistą w tym temacie. Po zakończonej antybiotykoterapii postaw na dobry prebiotyk i probiotyk, aby możliwie jak najlepiej wspomóc florę bakteryjna jelit.

Pomocnym suplementem w walce o regenerację może być mleko klaczy. Dlaczego?

Mleko kobyle towarzyszy od zawsze społecznościom zamieszkującym Azję Centralną, zwłaszcza – Mongołom, Tatarom, Kirgizom. Picie fermentowanego napoju sporządzanego na jego jego bazie, czyli kumysu, to element nie tylko tradycji ale i profilaktyki zdrowotnej ludzi Wschodu. Podczas drugiej wojny światowej kumys był używany również w Rosji do leczenia rannych w szpitalach. W samej Europie jeszcze w latach 50-tych ubiegłego wieku mleko klaczy znajdowało zastosowanie jako środek wspomagający leczenie chorób układu pokarmowego, oddechowego, a nawet migren. Do końca XIX wieku wykorzystywano je dość powszechnie jako mleko zastępcze dla noworodków, zwłaszcza wcześniaków. Dzisiejsze badania potwierdzają, że mleko kobyle jest bardziej zbliżone składem i właściwościami do mleka kobiecego niż mleko pochodzące od krowy.

Mleko klaczy czyni cuda

Co decyduje o dobroczynnych właściwościach mleka kobylego?

Przede wszystkim, to produkt bardzo bogaty w substancje aktywne biologicznie. Mleko klaczy obfituje w witaminy, naturalne hormony, czynniki wzrostu, enzymy, substancje odżywcze, budulcowe i immunomodulujące. Jak już wspomniano, składem przypomina mleko ludzkie – posiada podobną zawartość tłuszczu i laktozy. Pod niektórymi względami jest nawet od niego lepsze. Decyduje o tym niemal dwukrotnie większa ilość odżywczego, tak potrzebnego dla wyniszczonego organizmu, białka i składników mineralnych. W mleku kobylim znajduje się więcej białek serwatkowych niż w mleku krowim i kobiecym. Skutkuje to większą dostępnością substancji funkcjonalnych, hormonów, immunoglobulin i związków azotowych charakteryzujących się aktywnością antybakteryjną, np. lizozymu i laktoferyny.

Lizozym to silny enzym przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy. Odgrywa również pewną rolę w procesie gojenia ran i cofania procesów degeneracyjnych. W mleku klaczy jest go prawie 4 razy więcej niż w mleku karmiącej matki. Z kolei laktoferyna moduluje układ odpornościowy, wykazuje działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze, uczestniczy w metabolizmie żelaza oraz wspomaga wzrost dobrych bakterii jelitowych z rodzaju LactobacillusBifidobacterium. Ponadto podejrzewa się ją o działanie przeciwnowotworowe i antywirusowe (zdolność do hamowania replikacji różnych wirusów RNA i DNA). Warto wspomnieć o walce laktoferyny ze stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki pojawiają się wszędzie tam, gdzie toczy się proces chorobowy. Działają destrukcyjnie zapoczątkowując kaskadę komplikacji zdrowotnych.

Mleko klaczy to produkt bardzo bogaty w substancje aktywne biologicznie

Biorąc pod uwagę fakt, że poziom immunoglobulin w mleku kobylim przewyższa prawie dwukrotnie zawartość immunoglobulin w mleku krowim, a nawet jest ich też nieco więcej niż w mleku kobiecym, można nazwać je śmiało naturalną szczepionką. Stanowi także znakomite uzupełnienie diety rekonwalescentów. To w końcu produkt bogaty w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy egzogenne(jak tryptofan, lizyna i metionina) oraz witaminy – zwłaszcza te rozpuszczalne w tłuszczach (A, D3, E) ale i w wodzie (C i z grupy B). Warto zwrócić uwagę na obecność w mleku klaczy witaminy B13 (kwasu orotowego), która działa detoksykująco i ochronnie na wątrobę oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Ponadto mleko kobyle stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza linolowego (CLA) i alfa-linolenowego (ALA). Pierwszy z nich należy do grupy kwasów omega-6. Badania potwierdzają jego potencjalne właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne, obniżające ciśnienie tętnicze krwi i poziom trójglicerydów. Drugi natomiast, ALA, jest prekursorem syntezy w ustroju innych nienasyconych kwasów tłuszczowych – DHA i EPA. Kwas linolenowy wspomaga funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i nerwowego. Obie substancje nie są syntezowane przez ludzki organizm, dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz z dietą. Również sam stosunek kwasów omega-6 do omega-3 jest bardzo korzystny dla zdrowia i wynosi 1:2 (we współczesnej diecie jest zwykle za mało kwasów omega 3, a za dużo omega 6).Mleko klaczy jest uznane za mleko typu albuminowego, stąd zawiera znacznie mniej substancji mogących uczulać. Jest bardzo dobrze tolerowane oraz stanowi alternatywę dla osób cierpiących na alergię na białka mleka krowiego.

Komu zaleca się mleko kobyle?

Pacjentom cierpiącym na przewlekłe choroby cywilizacyjne jak np. cukrzyca, miażdżyca. Również tym z chorobami oskrzeli, płuc (w tym astmy) i przewodu pokarmowego (wrzody, stany zapalne narządów). Wspomaga także osoby starsze w walce z osteoporozą, ponieważ ułatwia wchłanianie wapnia. Mleko klaczy jest pomocne podczas terapii nowotworów, rekonwalescencji po chemioterapii i radioterapii, głównie ze względu na dużą zawartość lizozymu, który wywołuje martwicę pewnych komórek nowotworowych. Z kolei ze względu na obecność laktoferyny pomaga regenerować zubożałą florę bakteryjną po antybiotykoterapii.

Badania prowadzone wśród pacjentów cierpiących na różne schorzenia potwierdzają, że u 85% z nich mleko klaczy pomagało walczyć z ogólnym osłabieniem organizmu. Wysoka wartość odżywcza, łatwa przyswajalność, duża zawartość składników aktywnych biologicznie decyduje o tym, że mleko klaczy jest odkrywane na nowo i wciąż zyskuje na popularności. Być może stanie się remedium na osłabienie i wyniszczenie organizmu człowieka XXI wieku?

BIBLIOGRAFIA:
https://www.researchgate.net/publication/223016024_Protein_and_fat_composition_of_mare%27s_milk_Some_nutritional_remarks_with_reference_to_human_and_cow%27s_milk
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612019000500001
http://www.npt.up-poznan.net/pub/art_6_16.pdf
https://www.researchgate.net/publication/262728526_Horse_Milk_the_Composition_Equine_Milk_Proteins_Milk_Allergy_and_Homology_between_Mammal_Species_with_Horse
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/095869469400014G
https://www.researchgate.net/publication/281161391_Is_mare_milk_an_appropriate_food_for_people_-_A_review
http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-307d3c0f-0963-4dc0-848a-28760ec44ad9
+
 0

Czytaj także