Jak zrobić fermentowaną herbatę kombucha? Prosty przepis na zdrowy napój

Jak zrobić fermentowaną herbatę kombucha? Prosty przepis na zdrowy napój

Dodano: 
Jak zrobić kombuchę?
Jak zrobić kombuchę? Źródło: Instagram.com / @espacio_depurativo; Flickro.com /zeevveez/CC BY 2.0
Dlaczego kombucha stała się w ostatnich latach takim fenomenem na całym świecie? Jej niezwykła moc kryje się plastrze kolonii bakterii zwanych potocznie grzybkiem herbacianym. Fermentowany napój wspomaga metabolizm i działa detoksykująco – ułatwia pozbywanie się z organizmu tego, co jest zbędne.

Specyficzna, galaretowata narośl w postaci niewielkiego plastra najczęściej nazywana jest po prostu kombucha – najprawdopodobniej od nazwiska Kombu należącego do koreańskiego lekarza, który w V wieku wyleczył dzięki niej z niestrawności samego cesarza.

Nieco rzadziej używa się skrótowego określenia scooby (od zwrotu symbiotic growth of acetic acid bacteria and osmophilic yeast czyli symbiotycznego zrostu bakterii kwasu octowego i drożdży). Powszechnie występuje też inna, potoczna nazwa – grzybek japoński lub grzybek herbaciany.

W internecie zestaw startowy do samodzielnego przyrządzania w domu kombuchy można kupić w cenie od kilkunastu do około 40 zł. W jego skład wchodzi woreczek z zamoczonym w płynie plastrem o lekko białawym zabarwieniu (jego kolor różni się w zależności od tego, jaki rodzaj herbaty użyto do jego przygotowania). Zwykle starcza on na około 5-6 kolejnych fermentacji.

Przepis na kombuchę. Jak zrobić zdrowy, fermentowany napój?


Składniki:

  • duży, szklany słoik lub dzbanek
  • gaza do nakrycia i gumka recepturka do związania z wierzchu
  • zestaw startowy – grzybek japoński / kombucha
  • herbata (najlepiej zielona lub czarna, około 2 łyżki liści na każdy litr wody – odradza się herbaty owocowe lub ziołowe)
  • cukier – około 100 g na każdy litr wody

Zaczynamy od przygotowania posłodzonej herbaty (nie może być gorzka ze względu na proces fermentacji, nie należy też używać zdrowych zamienników cukru), którą po ostygnięciu i odcedzeniu zalewamy słoik z umieszczonym na dnie „grzybkiem” kombucha (nie należy pozbywać się płynu, w którym był wcześniej zanurzony).

Herbata nie powinna być gorąca, najlepiej jeśli będzie mieć temperaturę pokojową. Na koniec zakrywamy wierzch słoika gazą lub szmatką i zabezpieczamy całość gumką recepturką. Po 7–21 dniach w zaciemnionym miejscu o temperaturze powyżej 18 stopni Celsjusza fermentowana herbata powinna być gotowa.

Jakie walory zdrowotne ma kombucha?

Napój ten działa jak probiotyk – ma zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową, wspomaga trawienie i niszczy bakterie, które często powodują wrzody żołądka. Na dodatek detoksykuje wątrobę, normalizuje apetyt oraz reguluje ciśnienie i cholesterol. Dzięki antyoksydantom może opóźniać starzenie się organizmu.

Kombucha jest też cennym źródłem witamin z grupy B i witaminy C, a także takich minerałów jak cynk, żelazo, magnez czy miedź. Wzmacnia też układ immunologiczny i ułatwia walkę z chorobami wywoływanymi przez drożdżaki. Może też wspomagać leczenie alergii. Nie niszczy jednak koronawirusa i nie ogranicza ryzyka zakażenia COVID-19 – nie warto zwieść się żadnym niepotwierdzonym naukowo fake newsom.

Dowody na pozytywne działanie fermentowanych produktów – w tym kombuchy – udało się jednak znaleźć badaczom z Uniwersytetu Stanforda, którzy potwierdzają, że kiszone pokarmy i napoje rzeczywiście mogą mieć dobry wpływ na mikrobom i wzmacniają układ odporności ograniczając ryzyko ataku różnych patogenów i drobnoustrojów chorobotwórczych.

Czytaj też:
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda potwierdzili fenomenalną moc... kiszonek
Czytaj też:
Jak ukisić małosolne w... woreczku foliowym? Przepis na hit sezonu ogórkowego