Sztuczne mięso z laboratorium już w sprzedaży. „To koniec ideologicznego wegetarianizmu”

Sztuczne mięso z laboratorium już w sprzedaży. „To koniec ideologicznego wegetarianizmu”

Wegetariański hamburger
Wegetariański hamburger Źródło: Shutterstock / RHJPhtotoandilustration
Ci, którym zwierzęta po prostu nie smakują, pewnie nigdy nie zmienią zdania. Ale ci, którzy odmawiają sobie steków i kurczaków, bo nie chcą mordować mniejszych braci, chętnie pewnie sięgną po mięso z laboratoriów.

Wielu moich wegetariańskich znajomych odetchnęło z ulgą, słysząc, że w Singapurze dopuszczono do sprzedaży wytworzone w laboratorium kurze mięso. To może być prawdziwa alternatywa dla każdego, kto próbuje swoje przyzwyczajenia oszukiwać substytutami w rodzaju wegetariańskich flaków czy kiełbas. Trzeba przecież wiele samozaparcia, żeby rozpływać się nad smakiem wegańskich burgerów, wytwarzanych z konopii, soi fasoli, nasączanych olejem kokosowym i aromatami smakowymi.

Artykuł został opublikowany w 48/2020 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.