Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza

Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza

Dodano: 
owady fot. fotolia
Chociaż budzą naszą odrazę, owady to pełne składników odżywczych i zasobooszczędne pożywienie dla ludzi.

W kulturze zachodniej wykazujemy naturalną niechęć do owadów i insektów. Nasze czoło marszczy się, gdy widzimy choćby małą muszkę w pobliżu żywności. Ale mieszkańcy większości krajów Azji i Afryki, a nawet Ameryki Południowej i Środkowej, od pokoleń traktują owady jako jeden z filarów swojej diety. W wielu krajach świata robaki są nawet traktowane jako przysmak.

Czy owady są zdrowym pożywieniem?

Jedzenie robaków przynosi wiele korzyści naszemu ciału oraz całej planecie. Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, jakie składniki odżywcze zawierają.

Owady – bogactwo białka

Zawartość białka owada wynosi 20-76% suchej masy, w zależności od typu i stadium jego rozwoju. To istotne, ponieważ białko to podstawowy budulec ciała. Szczególnie spożywają je sportowcy i kulturyści do budowania masy mięśniowej. Białko w połączeniu z żelazem to z kolei prawdziwe „źródło mocy”. Te składniki odżywcze łączą się, tworząc hemoglobinę, która jest potrzebna do przenoszenia tlenu do komórek krwi. Żelazo również buduje układ odpornościowy i chroni organizm przed anemią.

Jak przekłada się to na owady? Na przykład 100 g konika polnego zawiera zazwyczaj od 14 do 28 gramów białka. To 25-60% zalecanego dziennego spożycia z tak niewielkiej porcji. Ta sama porcja czerwonych mrówek również dostarcza około 14 gramów białka, a także aż 71% zalecanego dziennego spożycia żelaza. Świerszcze, chrząszcze i gąsienice są również świetnymi źródłami tych składników odżywczych.

Jedzenie owadów oszczędza zasoby ziemi

Białko jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla przeżycia człowieka. Dlatego najlepszym sposobem wykorzystania ziemi, wody i innych zasobów jest produkcja żywności. 70% użytków rolnych na całym świecie stanowi hodowla zwierząt. W porównaniu do tego hodowla owadów wymaga bardzo małej przestrzeni. Dodatkowo oddaje do środowiska od 10 do 80 razy mniej metanu niż hodowla bydła. Metan jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia i zmian klimatu.

Owady – pożywienie dla przyszłych pokoleń?

Nie jest tajemnicą, że szybko rosnąca populacja wyczerpuje zasoby ziemi. Wyżywienie wszystkich już teraz stanowi wyzwanie. Mimo że obecnie ziemia produkuje więcej potrzeba, stoimy w obliczu głodu na świecie. Już teraz jedna na siedem osób na Ziemi jest głodna, ponieważ nie ma dostępu do żywności. Niektóre źródła szacują, że już w połowie tego stulecia świat może nie być w stanie wyprodukować wystarczającej ilości pokarmu dla wszystkich – chyba że nastąpi radykalna zmiana. Może być nią hodowla owadów na żywność, ponieważ wymaga niewielkiego wykorzystania ziemi i wody.

Główne zagrożenia związane ze spożyciem owadów

Aby owady były bezpieczne dla ludzkiego układu pokarmowego, muszą być hodowane w czystym środowisku. Dziko żyjące owady mogą przenosić bakterie, toksyny i pestycydy oraz wywoływać alergie. Niestety, wiele hodowli owadów w Azji niekoniecznie przestrzega wysokich standardów higienicznych. Kwestia ta wymaga odpowiednich regulacji prawnych na całym świecie.

Czytaj też:
5 korzyści płynących z jedzenia cebuli. Leczy i wspomaga cały organizm