PZU z nową, zieloną siedzibą

PZU z nową, zieloną siedzibą

Dodano: 
Siedziba PZU w Warszawie
Siedziba PZU w Warszawie / Źródło: PZU.pl
Zaprojektowany z myślą o bezpieczeństwie i wygodzie pracowników obiekt bez barier. Nowoczesny, zrównoważony, ekologiczny. Najbardziej zielony wieżowiec w stolicy już wkrótce stanie się siedzibą centrali PZU. Największy polski ubezpieczyciel przeniesie się do nowego biurowca za niecały rok.

Mieć ponad 200 lat i być supernowoczesnym? To możliwe, czego dowodzi przykład PZU, marki której tradycje sięgają początków XIX wieku. Marki, która m.in. dzięki wdrożonym ostatnio rozwiązaniom w dziedzinie sztucznej inteligencji, uczenia maszynowego i robotyzacji wielu procesów jest dziś uznawana za jedną z najbardziej innowacyjnych instytucji finansowych w Europie. Gdy nowoczesna organizacja, chcąca również być liderem zielonej transformacji na rynku finansowym w Polsce, szuka nowej siedziby, to jaka ona powinna być? Oczywiście nowoczesna, innowacyjna i bardzo zielona.

Coraz wyższe standardy

Przeprowadzka centrali PZU do nowej siedziby ma odbyć się w drugim kwartale 2022 roku. Obecna siedziba PZU, swego czasu (to projekt z końca lat 90.) była jednym z najnowocześniejszych budynków Warszawy. Podwójna fasada pozwalająca obniżyć koszty ogrzewania. System wyłączający klimatyzacje w momencie, gdy otwierane są okna, ale przede wszystkim nowatorski, zamontowany na dachu system komputerowo sterowanych luster, wykorzystujących energię słoneczną do ogrzewania holu. To rozwiązania, które wówczas bardzo wysoko ustawiły poprzeczkę kolejnym projektom realizowanym w stolicy. Dlaczego centrala PZU opuszcza dotychczasową siedzibę?

Wieżowiec znany od lat jako PZU Tower to budynek, który początkowo miał spełniać funkcje hotelowe, a następnie został przeprojektowany na cele biurowe. W projekcie wykorzystano technologie, które obecnie są już nieefektywne i nie spełniają współczesnych standardów dla powierzchni biurowych w zakresie ergonomii pracy oraz ochrony środowiska – wyjaśniają przedstawiciele firmy. Było zielono i nowocześnie, ale nowe czasy wymagają nowych, doskonalszych rozwiązań. Po 20 latach Grupa PZU z warszawskiego Tower przenosi się więc do budynku Y w kompleksie Generation Park.

Rozwiązania nowej generacji

Generation Park to kompleks biurowy zlokalizowany przy Rondzie Daszyńskiego na warszawskiej Woli. 140-metrowy wieżowiec oznaczony literą Y (przyszła siedziba PZU) to jego zwieńczenie. Budynek już dziś, mimo że prace wykończeniowe przy nim wciąż trwają, nazywany jest najbardziej zielonym wieżowcem w stolicy. – To jeden z najlepszych przykładów naszego podejścia do tworzenia innowacyjnych, zrównoważonych i bezpiecznych przestrzeni do pracy – tłumaczy Rafał Stoparczyk, dyrektor projektu w spółce biurowej Skanska.

Generation Park Y ma 37 kondygnacji naziemnych i 4 podziemne. W części podziemnej przewidziano miejsca parkingowe (wszystkie z gniazdkami do ładowania aut elektrycznych), ale także 187 stojaków dla rowerów, co ma zachęcić pracowników do wybierania ekologicznych środków transportu. W ramach inwestycji powstał także okalający ją, samoczyszczący (efekt występujący po opadach deszczu) chodnik z „zielonego betonu”, niwelującego zawartość w powietrzu zanieczyszczeń ze smogu i spalin. W lobby budynku stanęła zielona ściana o gigantycznej powierzchni ponad 300 m kw., która dzięki przeszklonej elewacji wieży będzie doskonale widoczna także z zewnątrz. Na 35. piętrze budynku zaprojektowano dostępny dla pracowników, wypełniony roślinami taras. Na szczycie konstrukcji ustawione zostaną ule (miody z miejskich pasiek, podobno w niczym nie ustępują tym wiejskim).

Dodatkowo pomiędzy budynkami kompleksu zaprojektowano pergole, których powierzchnia, łącznie z zadaszeniem, obsadzona została zielenią. Całość stanowi idealne miejsce do pracy i relaksu w otoczeniu przyrody. – Zielone rozwiązania budynkowe oraz środowisko wewnętrzne wspierające dobrostan pracowników były niezwykle ważnymi aspektami w rozmowach z Grupą PZU. Podpisaliśmy umowę z firmą, z którą łączą nas wspólne wartości, co cieszy nas podwójnie – mówi Katarzyna Zawodna-Bijoch, prezes spółki biurowej Skanska.

Zielone PZU

– Nowa siedziba Grupy PZU to przede wszystkim inwestycja w naszych pracowników. Generation Park Y spełnia najwyższe standardy, jeżeli chodzi o warunki, komfort i bezpieczeństwo ich pracy. Jest to również obiekt bez barier, z którego w pełni będą mogły korzystać osoby niepełnosprawne. Bardzo ważne są dla nas również kwestie ekologiczne, chcemy redukować ślad węglowy naszej organizacji i wspierać rozwiązania przyjazne środowisku, także w architekturze. Dlatego przeprowadzka do najbardziej zielonego biurowca w Warszawie będzie dla nas naturalnym krokiem – mówi Dorota Macieja, członkini zarządu PZU Życie odpowiedzialna za obszar nieruchomości w Grupie PZU.

Decyzja o przeniesieniu centrali PZU do nowej siedziby współgra z ogłoszoną niedawno strategią Grupy PZU na lata 2021-2024. Zgodnie z nią, zdobycie pozycji lidera zielonej transformacji na rynku finansowym w Polsce jest jednym z najważniejszych celów Grupy PZU. W ciągu czterech lat chce ona osiągnąć neutralność klimatyczną dzięki stałemu ograniczaniu zużycia energii oraz czerpaniu jej ze źródeł odnawialnych. W 10-letniej perspektywie, do 2030 roku, Grupa PZU chce jeszcze mocniej zmniejszyć własny ślad węglowy, m.in. poprzez rozbudowę floty aut hybrydowych i elektrycznych oraz dalszą redukcję zużycia zasobów, takich jak paliwa, woda, papier..

Przeprowadzka centrali PZU do Generation Park Y to działanie, które wpisuje się w te plany. Innowacyjne, zielone rozwiązania w budynku pomogą dalej ograniczyć ślad węglowy organizacji. Nowa centrala będzie też miejscem pracy kilku tysięcy pracowników PZU, również tych, którzy do tej pory byli rozproszeni w różnych lokalizacjach w Warszawie poza wieżowcem PZU Tower. Wspólna siedziba to uproszczona logistyka i mniejsze koszty, oszczędność czasu, ale także energii.

Budynek bez barier

Pracownicy nowej siedziby PZU będą mogli korzystać m.in. z sześciu powierzchni typu „sky-office” o podwójnej wysokości. W biurowcu zostaną zamontowane usprawniające komunikacje windy double deck, pozwalające na umieszczenie dwóch kabin dźwigowych w jednym szybie. Użytkownicy biurowca będą mieli dostęp do Connected by Skanska - zintegrowanej platformy, która nie tylko spaja ze sobą inteligentne technologie, ale też łączy ludzi z ich miejscem pracy, ułatwiając zarządzanie funkcjami budynku, takimi jak parkowanie, kontrola dostępu czy wirtualna recepcja.

Wieżowiec ubiega się obecnie o prestiżowe certyfikaty: WELL Core&Shell (weryfikujący budynek pod kątem wpływu na zdrowie i samopoczucie pracowników), LEED na poziomie Platinum czy Obiekt bez Barier (przyznawany budynkom, po których osoby ze specjalnymi potrzebami, np. rodzice z małymi dziećmi czy osoby z niepełnosprawnościami, mogą poruszać się i korzystać z nich bez ograniczeń).

Generation Park Y nie bez przyczyny zyskał miano najbardziej zrównoważonego biurowca w Warszawie.

 0

Czytaj także