-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćProducenci tradycyjnego polskiego wina owocowego popierają protest rolnikówBeata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski, którzy z sukcesem połączyli tradycję tworzenia polskich win owocowych oraz nowoczesne rozwiązania w produkcji tego trunku popierają protest rolników. Poniżej publikujemy oświadczenia właścicieli...
-
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostCzłowiekNapoje, które powstają z dbałością o składnikiObecnie coraz więcej osób poszukuje alternatyw dla tradycyjnego mleka krowiego, dlatego napoje owsiane i migdałowe stają się coraz bardziej popularne. Jednak nie wszystkie mają prosty skład. Niektóre z nich mogą zawierać sztuczne...
-
Artykuł sponsorowanyJak zmniejszyć zanieczyszczenie plastikiem? Producenci opakowań szukają alternatyw– Potrzebujemy radykalnej zmiany w podejściu do opakowań, bo stanowią one źródło ogromnego zanieczyszczenia. To jest zresztą nie tylko kwestia zanieczyszczenia środowiska opakowaniami, których jako konsumenci używaliśmy przykładowo...
-
Artykuł sponsorowanyW UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowaniaMarnowanie jedzenia jest zjawiskiem, którego skala każdego roku wzrasta. Problem jest globalny i bardzo poważny – dotyczy nie tylko obszaru etyki, ale też ekologii i ekonomii. Okazuje się, że jednym z kluczowych rozwiązań, które mogą...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćUnilever bezpłatnie udostępni patenty, bo chce zachęcić konkurentów do zmiany procesów produkcyjnychProducent lodów Algida czy Big Milk chce zachęcić konkurentów do delikatnych zmian produkcyjnych, dzięki którym lody nie będą wymagały mrożenia w temperaturze -18 stopni. Koncern udzieli bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćGlobalne ocieplenie psuje jakość piwa. Inna sytuacja z winemNaukowcy na łamach „Nature Communications" oraz „iScience" dowodzą, że zmiany klimatyczne pogarszają jakość piwa i doprowadzą do wzrostu jego cen. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku wina.
-
Zielona planeta - Eko WprostZero WasteŚrodowiskoCoca-Cola odchodzi od wielopaków. Koncern wprowadza kartonowe uchwytyJednorazowe plastikowe opakowania przechodzą powoli do lamusa. Już wkrótce Coca-Cola zamieni plastik na kartonowe uchwyty. Koncern wdraża innowacyjne rozwiązania, które w całości nadają się do recyklingu.
-
Bezpieczeństwo żywnościŚrodowisko
-
CzłowiekŻywność
-
Artykuł sponsorowanyKatarzyna Ślusarczyk, Premium Foods: zachowujemy lokalność i tradycjęWzrastająca świadomość dotycząca zdrowia sprawia, że coraz chętniej sięgamy po produkty z dobrym składem. Szukamy dżemów z dużą zawartością owoców a nie jedynie przywołujących ich smak. Wracamy więc do tego, co przygotowywały dla nas...
-
ŻywnośćMarcin Bańcerowski: producentom owoców trzeba dać alternatywęProducenci owoców narzekają na bardzo niskie ceny skupu, które nie pokrywają nawet kosztów produkcji. Wielu z nich zastanawia się nad likwidacją plantacji czy sadów. O sytuacji na rynku owoców i recepcie na jej uzdrowienie mówi Marcin...
-
ŻywnośćBezpieczeństwo żywnościAspartam „potencjalnie rakotwórczy”. Koncerny czekają na decyzję WHOAspartam to jeden z najpopularniejszych słodzików, obecny w wielu produktach spożywczych, a także niektórych lekach. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że może być szkodliwy dla ludzi, a Światowa Organizacja Zdrowia ogłosi...
-
Artykuł sponsorowanyPolskie rolnictwo na drodze do zrównoważonej produkcjiCo czeka polskie rolnictwo w najbliższych latach? Czy stoi przed szansą czy wyzwaniem? Jak spełnić wymogi ochrony środowiska, a jednocześnie nie ograniczyć produktywności? W co inwestować?
-
CzłowiekŻywnośćŚrodowisko
-
ŻywnośćZero WasteZielona planeta - Eko WprostPolacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. KE ma pomysł jak temu zapobiecKomisja Europejska chce na produktach spożywczych pojawiły się nowe oznaczenia. Mają one przeciwdziałać marnowaniu żywności. Statystki w tym zakresie przygnębiają.
-
ŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościCo przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowaneSpożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćEkożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćMniej mięsa, rezygnacja z aut. Kukiz o raporcie C40 Cities: To brzmi jak Orwell. Dom wariatówRekomendacje zawarte w raporcie organizacji C40 Cities wywołały polityczną burzę. Politycy Solidarnej Polski oświadczyli, że prezydent Warszawy Rafał Trzaskowski chce „wprowadzić racje żywnościowe i konsumpcyjne”. Zalecenia dotyczące...
-
ŻywnośćBezpieczeństwo żywności
-
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćTriki żywieniowe z social mediów? Możesz szkodzić swojemu zdrowiuCelebryci często dzielą się w mediach społecznościowych „patentami” na odżywianie, stosowanymi dietami oraz polecają lokale gastronomiczne, wpływając na wybory żywieniowe swoich fanów. Czy zawsze robią to w trosce o nasze zdrowie?
-
ŻywnośćZdrowa żywnośćIle błonnika powinny jeść dzieci? Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią ilość błonnika w dieciePodobnie jak dorośli, dzieci potrzebują diety bogatej w błonnik. Ile dziennie błonnika powinny dostarczać organizmowi i jak to zrobić?