-
Pionierzy ESG – zanim to stało się modne. Historia Goodvalley
Goodvalley od lat 90. stawia na zrównoważony rozwój i dobrostan zwierząt. Prezes firmy Paweł Nowak zdradza, jak filozofia ESG kształtuje firmę dziś.
Artykuł sponsorowany Wideo -
W tych miejscach lepiej nie zbierać grzybów. „Mogą być źródłem zatruć”
W drugiej połowie września przez południe Polski przetoczyła się powódź. Wilgoć zwykle sprzyja wzrostowi grzybów, więc wiele osób zaczęło zacierać ręce, myśląc o koszach wypełnionych po brzegi owocami lasu. Czy jednak mają rację?...
Żywność -
Jest rolniczką, mówi wprost: Jesteśmy przyzwyczajeni do pomidorów o smaku wody
Jakby komuś powiedzieć, że za dziesięć lat będzie miał super gospodarstwo i super klientów, będzie dostarczał produkty premium do restauracji, ale dziesięć lat musi się przemęczyć, to na pewno nikt by na to nie poszedł. Nie wiem,...
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekŻywnośćPaulina Socha-Jakubowska
Wideo -
Komu się nie spieszy do systemu kaucyjnego
Ustawa o wprowadzeniu w Polsce systemu kaucyjnego, przygotowana przez rząd PiS i uchwalona pod koniec poprzedniej kadencji Sejmu w czerwcu 2023 r., jako jedna z niewielu połączyła parlamentarzystów ponad podziałami politycznymi. Ówczesna...
ŚrodowiskoCzłowiekEkologia i CSRZero WasteŻywność -
Producenci tradycyjnego polskiego wina owocowego popierają protest rolników
Beata Iwańczyk i Marcin Bańcerowski, którzy z sukcesem połączyli tradycję tworzenia polskich win owocowych oraz nowoczesne rozwiązania w produkcji tego trunku popierają protest rolników. Poniżej publikujemy oświadczenia właścicieli...
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Napoje, które powstają z dbałością o składniki
Obecnie coraz więcej osób poszukuje alternatyw dla tradycyjnego mleka krowiego, dlatego napoje owsiane i migdałowe stają się coraz bardziej popularne. Jednak nie wszystkie mają prosty skład. Niektóre z nich mogą zawierać sztuczne...
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostCzłowiek -
Jak zmniejszyć zanieczyszczenie plastikiem? Producenci opakowań szukają alternatyw
– Potrzebujemy radykalnej zmiany w podejściu do opakowań, bo stanowią one źródło ogromnego zanieczyszczenia. To jest zresztą nie tylko kwestia zanieczyszczenia środowiska opakowaniami, których jako konsumenci używaliśmy przykładowo...
Artykuł sponsorowany -
W UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowania
Marnowanie jedzenia jest zjawiskiem, którego skala każdego roku wzrasta. Problem jest globalny i bardzo poważny – dotyczy nie tylko obszaru etyki, ale też ekologii i ekonomii. Okazuje się, że jednym z kluczowych rozwiązań, które mogą...
Artykuł sponsorowany -
Unilever bezpłatnie udostępni patenty, bo chce zachęcić konkurentów do zmiany procesów produkcyjnych
Producent lodów Algida czy Big Milk chce zachęcić konkurentów do delikatnych zmian produkcyjnych, dzięki którym lody nie będą wymagały mrożenia w temperaturze -18 stopni. Koncern udzieli bezpłatnej, niewyłącznej licencji na 12 patentów...
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Globalne ocieplenie psuje jakość piwa. Inna sytuacja z winem
Naukowcy na łamach „Nature Communications" oraz „iScience" dowodzą, że zmiany klimatyczne pogarszają jakość piwa i doprowadzą do wzrostu jego cen. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku wina.
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Coca-Cola odchodzi od wielopaków. Koncern wprowadza kartonowe uchwyty
Jednorazowe plastikowe opakowania przechodzą powoli do lamusa. Już wkrótce Coca-Cola zamieni plastik na kartonowe uchwyty. Koncern wdraża innowacyjne rozwiązania, które w całości nadają się do recyklingu.
Zielona planeta - Eko WprostZero WasteŚrodowisko -
Papierowe słomki groźne dla zdrowia? Wykryto w nich wieczne chemikalia
Są ekologiczną alternatywą dla słomek plastikowych. Teraz papierowe i bambusowe słomki wzięli pod lupę belgijscy naukowcy. W większości wykryli wieczne chemikalia – substancje, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie.
Bezpieczeństwo żywnościŚrodowiskoPaulina Cywka
-
Zanieczyszczenie powietrza a otyłość u dzieci. Naukowcy widzą związek
Naukowcy dzięki przeprowadzeniu badań na masową skalę odkryli nowy czynnik, który wpływa na otyłość u dzieci. Okazuje się, że jest to kolejna szkoda zdrowotna wywołana przez smog.
CzłowiekŻywnośćJoanna Biegaj
-
Katarzyna Ślusarczyk, Premium Foods: zachowujemy lokalność i tradycję
Wzrastająca świadomość dotycząca zdrowia sprawia, że coraz chętniej sięgamy po produkty z dobrym składem. Szukamy dżemów z dużą zawartością owoców a nie jedynie przywołujących ich smak. Wracamy więc do tego, co przygotowywały dla nas...
Artykuł sponsorowany Wideo -
Marcin Bańcerowski: producentom owoców trzeba dać alternatywę
Producenci owoców narzekają na bardzo niskie ceny skupu, które nie pokrywają nawet kosztów produkcji. Wielu z nich zastanawia się nad likwidacją plantacji czy sadów. O sytuacji na rynku owoców i recepcie na jej uzdrowienie mówi Marcin...
Żywność -
Aspartam „potencjalnie rakotwórczy”. Koncerny czekają na decyzję WHO
Aspartam to jeden z najpopularniejszych słodzików, obecny w wielu produktach spożywczych, a także niektórych lekach. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że może być szkodliwy dla ludzi, a Światowa Organizacja Zdrowia ogłosi...
ŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Polskie rolnictwo na drodze do zrównoważonej produkcji
Co czeka polskie rolnictwo w najbliższych latach? Czy stoi przed szansą czy wyzwaniem? Jak spełnić wymogi ochrony środowiska, a jednocześnie nie ograniczyć produktywności? W co inwestować?
Artykuł sponsorowany -
Twarda woda „osadza się w nerkach”, biała jest „chlorowana”, a kranówka to zło? Ekspert obala mity
To nie woda odpowiada za nasze kamienie nerkowe czy osad na zębach – uspokaja dr inż. Łukasz Weber, specjalista ds. inżynierii środowiska. – Parę miesięcy temu widziałem filmik na Youtube, na którym ktoś przekonuje, że wodociągi trują...
CzłowiekŻywnośćŚrodowiskoKrystyna Romanowska
-
Polacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. KE ma pomysł jak temu zapobiec
Komisja Europejska chce na produktach spożywczych pojawiły się nowe oznaczenia. Mają one przeciwdziałać marnowaniu żywności. Statystki w tym zakresie przygnębiają.
ŻywnośćZero WasteZielona planeta - Eko Wprost -
Co przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowane
Spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
ŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności -
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność