Poznaj naturalne i zdrowe produkty na odporność!

Poznaj naturalne i zdrowe produkty na odporność!

Dodano: 1
Produkty z Manufaktury i Pasiek Rodziny Sadowskich
Produkty z Manufaktury i Pasiek Rodziny Sadowskich / Źródło: Materiały prasowe
Troska o odporność nabiera szczególnego znaczenia w okresie jesienno – zimowym, gdy nasz organizm jest najbardziej narażony na infekcje. Dopiero wówczas zdajemy sobie sprawę, że to, jak pokonamy chorobę, zależy od stanu naszego zdrowia i jego zdolności do walki z wirusami i bakteriami. Niestety nie da się zbudować odporności w jeden dzień, choć warto już dziś zadbać o to, by wspomagać ją naturalnymi produktami, które działają antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Naturalny miód i oleje tłoczone na zimno to prawdziwe „superfoods”, których nie powinno zabraknąć w diecie.

Zdrowa, zbilansowana dieta jest jednym z warunków właściwej troski o zdrowie. W okresie przesilenia jesienno -zimowego warto zrezygnować z niskokalorycznych diet czy głodówek, a zamiast tego zadbać o jakość i regularność spożywanych posiłków. Uzupełniając codzienne menu o naturalne, nieprzetworzone produkty, pochodzące ze sprawdzonych źródeł, można w prosty sposób wzbogacić dietę o cenne dla budowania zdrowia i odporności składniki.

Miód na zdrowie!

Codzienne spożywanie miodu to przyjemność i profilaktyka w jednym. Miód bowiem nie tylko pysznie smakuje, ale przede wszystkim działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, wzmacnia serce, wspomaga regenerację wątroby, koi nerwy oraz dostarcza niezbędnych dla zdrowia mikroelementów, takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Aby jednak rzeczywiście przysłużył się zdrowiu, musi być prawdziwy, czyli dokładnie taki, jakim wytworzyły go pszczoły. Kupując więc miód należy koniecznie zwracać uwagę na skład i miejsce pochodzenia. Najlepiej wybierać te, które pochodzą z lokalnej pasieki lub dobrze ocenianej firmy pszczelarskiej.

Oleje tłoczone na zimno w codziennej diecie

Oprócz naturalnego miodu, kiszonek, warzyw i owoców także rośliny oleiste zasługują na miano „superfoods”. Ich nasiona, pestki czy owoce, poddane tłoczeniu w temperaturze niższej niż 35 stopni Celsjusza, są źródłem oleju, który zachowuje ich naturalny smak oraz moc zdrowotnych walorów. Dzięki tłoczeniu na zimno, oleje są bogate w cenne dla zdrowia składniki, takie jak: kwasy Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Niefiltrowane i nierafinowane oleje z Manufaktury Rodziny Sadowskich są wytwarzane ręcznie z zachowaniem najwyższej staranności procesu i przy stałej kontroli jakości. Należy jednak pamiętać, że oleje tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia lub innej obróbki termicznej. Można je natomiast spożywać jako dodatek do ciepłych dań. Idealnie komponują się z gotowanymi i świeżymi warzywami, jako składnik zimnych sosów, np. domowego pesto lub pasty twarogowej.

Jaki olej tłoczony na zimno wybrać?

Wśród oferowanych przez Manufakturę Rodziny Sadowskich olejów dostępne są te popularne, które mają swoje stałe miejsce w kuchni, takie jak: olej rzepakowy czy lniany, jak również te mniej znane, lecz bardzo cenne dla zdrowia, jak: olej z ostropestu, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, olej konopny oraz olej z pestek dyni. Każdy z nich zawiera dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA, a także witaminy i sole mineralne.

Olej z wiesiołka ma złocisty kolor i pyszny orzechowo- zbożowy smak. Charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega -6: kwasu linolowego i gamma-linolenowego, które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Szczególnie polecany jest w diecie Pań, ponieważ stabilizuje gospodarkę hormonalną - reguluje cykl miesiączkowy oraz łagodzi przykre objawy menopauzy, a dodatkowo wspomaga trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi, a także działa oczyszczająco.

Olej lniany jako jedyny zawiera ponad 50% kwasów OMEGA-3. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, przez co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia i miażdżycy. Stymuluje także układ odpornościowy oraz poprawia pracę układu pokarmowego

Olej rzepakowy poprawia metabolizm dzięki niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera ich aż 90%!), sprawnie reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów Omega-3 do kwasów Omega-6, zawiera sterole roślinne, które działają antyoksydacyjnie.

Olej z ostropestu reguluje pracę wątroby i nerek, skutecznie oczyszczając je z toksyn, ułatwia koncentrację i zdolność zapamiętywania, działa przeciwzapalnie i jest szczególnie polecany wspierająco przy stanach zapalnych gardła i krtani

Olej z czarnuszki oprócz kwasów tłuszczowych: Omega-3, Omega-6 i Omega-9 zawiera także witaminę E, beta-karoten oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk. Jest pomocny łagodzeniu alergii i infekcji górnych dróg oddechowych, spożywany regularnie wspiera odporność, działając na rzecz zwiększenia przeciwciał w organizmie

Olej z pestek dyni to źródło wielonienasyconego kwasu linolowego (omega-6) i jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9) - stanowią ok. 80% jego składu. Polecany w profilaktyce przeciwpasożytniczej u dzieci i dorosłych. Szczególnie wskazany dla Panów, bo działa wspierająco w leczeniu schorzeń prostaty i układu moczowego.

Olej konopny posiada idealną proporcję kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3 (3:1). Wspiera układ odpornościowy oraz nerwowy, łagodzi stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz mięśni.

Przy wyborze naturalnych produktów szczególnie istotna jest ich jakość. W Manufakturze Rodziny Sadowskich oleje tłoczone są w małych partiach, dzięki czemu są zawsze świeże i zachowują wszystkie walory zdrowotne. Niefiltrowane i nierafinowane oleje, wytwarzane ręcznie z zachowaniem najwyższej staranności procesu i przy stałej kontroli jakości, to płynne złoto, które – podobnie jak miód – doskonale wpływa na zdrowie i samopoczucie, a także stanowi uzupełnienie zrównoważonej diety.

Źródło: Pasieki Rodziny Sadowskich
 1
  • U nas kiszonki i jogurty to podstawa diety, nauczyliśmy się już dbać o jelita i florę bakteryjną. Lepiej późno niż wcale, córeczce jak był mniejsza i nie wszystko jeszcze mogła jeść podawaliśmy natomiast estabiom z probiotykiem i witaminą D.
    Dodaj odpowiedź 0 0
      Odpowiedzi: 0

    Czytaj także