To nieprawda, że miód to tylko słodycz, chociaż rzeczywiście w mniej więcej 80 proc. składa się z cukrów. To także źródło ważnych dla zdrowia witamin, składników mineralnych, enzymów, kwasów organicznych i flawonoidów. Już starożytni Egipcjanie doceniali jego dobroczynne właściwości, a Hipokrates, uznawany za ojca medycyny, uważał, że zapewnia długowieczność.
Prozdrowotne właściwości miodu potwierdzili dziś naukowcy. Miód ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybiotyczne. Wspiera układ odpornościowy. Poprawia krążenie, obniża ciśnienie, wzmacnia serce. Miodowa kompozycja 15 słoiczków miodu będzie więc prezentem trafionym w trudnych, nerwowych czasach pandemii.
Co znalazło się w estetycznej drewnianej skrzyneczce, którą jako ekskluzywny prezent można położyć pod choinką?
Mleczko pszczele w miodzie
Często nazywane jest eliksirem życia. To prawdziwa dawka witalności: zawiera aminokwasy, mikro- i makroelementy, lipidy, witaminy i cukry. Jest również afrodyzjakiem. Wzmaga odporność, usuwa zmęczenie, pobudza apetyt, sprzyja regeneracji. W połączeniu z miodem oferuje nie tylko unikalne właściwości, ale również wyjątkowy smak.
Co ciekawe, w ulu jest wykorzystywane jako ekskluzywny pokarm: młode pszczoły otrzymują go jedynie przez kilka pierwszych dni życia, natomiast królowa matka, która jest nim karmiona od narodzin do śmierci, cieszy się długowiecznością – żyje aż 40 razy dłużej niż pszczoły niekarmione mleczkiem.
Pierzga w miodzie
Pierzga to pieczołowicie przetwarzany za pomocą naturalnych enzymów pszczelich i magazynowany w plastrach pyłek pszczeli. Dzięki pracy pszczół pyłek osiąga lepiej przyswajalną dla człowieka formę.
Pierzga wzmacnia układ nerwowy i poprawia koncentrację. Polecana jest przy zwiększonym wysiłku umysłowym.
Pyłek kwiatowy
Brzmi niepozornie, a to prawdziwy kozak! Poprawia odporność, wzmacnia organizm, uzupełnia braki witamin i mikroelementów, daje ulgę przy problemach alergicznych.
Miód spadziowy
Kiedy pogoda płata figle, świetnie poprawia odporność, ma również działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. Zaleca się go przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, układu nerwowego oraz przy schorzeniach reumatycznych. Bogaty w mikroelementy i pierwiastki śladowe – uzupełnia niedobory organizmu.
Miód wielokwiatowy
Jest zabójcą bakterii, daje zastrzyk energii. Sportowcom i wszystkim liczącym kalorie pozwoli zapomnieć o słodyczach. Idealny do dań i wypieków.
Miód gryczany
Często spotyka się z akceptacją osób, które za miodem nie przepadają. To smakowy odmieniec rodziny miodowej. Ma intensywny aromat. Stosowany jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy, chorób wątroby (działa odtruwająco) oraz niedokrwistości i niedoboru żelaza.
Miód lipowy
Pachnie tak jak nazwa wskazujekrólową nektaru– lipą. Ma charakterystycznysłodki smak, czasami dość ostry, przechodzący w lekką gorycz. Łagodzi napięcia i działa niczym melatonina.
Miód akacjowy
W jego skład wchodzą przeważnie cukry proste, dlatego bardzo szybko dostarcza energię do naszego organizmu. Sprawdzi się jako przekąska podczas intensywnego treningu.
Miód rzepakowy
Znaczna ilość glukozy sprawia, że jego krystalizacja następuje kilka dni po miodobraniu. Idealny do pierwszej chłodnej wiosennej lemoniady oraz kawy czy herbaty. Miód rzepakowy wspomoże w walce z zapaleniem jamy ustnej oraz w chorobach układu krążenia.
Miód leśny
Ma silne właściwości wzmacniające i regenerujące organizm w stanach wyczerpania fizycznego oraz psychicznego. Polecany również w schorzeniach serca i układu krążenia oraz leczeniu zaburzeń trawiennych.
Miód wrzosowy
Znajdziemy w nim pokaźną ilość wolnych aminokwasów. Zawieramało sacharozy, a dużo – jak na miód – białka.
Miód wrzosowy pomoże w walce z chorobami oczu i skóry. Używany dawno temu przez Kleopatręjako dodatek do jej słynnych kąpieli
Miód słonecznikowy
Słodki, delikatny, w różnych odcieniach koloru żółtego. Szybko podlega krystalizacji – przybiera postać małych miodowych granulek.
Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, bilansuje niedobór potasu, złagodzi stany zapalne dróg oddechowych.
Jest składnikiem wielu maseczek – wygładza, rozświetla i daje potężny zastrzyk nawilżający.
Miód nawłociowy
Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki. Chociaż jest powszechnie uważana przez rolników za chwast, jest jedną z bardzo wydajnych roślin miododajnych.
Miód nawłociowy często krystalizuje do konsystencji kremu, a w takiej postaci łatwo rozsmarować go na pieczywie. Chociaż jest mało popularny i rzadko spotykany na półkach w marketach, warto poznać bliżej jego niecodzienny smak.
Miód pomarańczowy
Charakteryzuje się wyjątkowym zapachem kwiatów pomarańczy i delikatnym smakiem. Można go wprowadzić jako składnik do przyrządzania deseru. Doskonale łagodzi rozstrój żołądka wywołany przez stres, działa uspokajająco, ułatwia zasypianie.
Miód lawendowy
Pozyskiwany z nektaru kwitnącej lawendy. Charakteryzuje się bardzo przyjemnym aromatem i smakiem.
Zawiera dużą ilość olejków eterycznych, w związku z tym ma silne działanie antyseptyczne. Ceniony jest również ze względu na działanie uspokajające.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.