W UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowania
Artykuł sponsorowany

W UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowania

Dodano: 
Technologia produkcji opakowań aseptycznych i aseptycznego pakowania pomaga zapobiegać marnotrawieniu żywności
Technologia produkcji opakowań aseptycznych i aseptycznego pakowania pomaga zapobiegać marnotrawieniu żywności Źródło: Materiały prasowe / Tetra Pak
Marnowanie jedzenia jest zjawiskiem, którego skala każdego roku wzrasta. Problem jest globalny i bardzo poważny – dotyczy nie tylko obszaru etyki, ale też ekologii i ekonomii. Okazuje się, że jednym z kluczowych rozwiązań, które mogą pomóc w walce z nim są aseptyczne opakowania. Wielu z nas korzysta z nich każdego dnia.

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) aż 1/3 produkowanej na świecie żywności jest marnowana. To aż 1 mld 300 mln ton jedzenia rocznie! Problem ten jest globalny, a w dużym stopniu dotyczy krajów wysokorozwiniętych. Zgodnie z raportem Feedback EU „No Time To Waste”, Unia Europejska marnotrawi więcej żywności niż importuje – według szacunków nawet 153,5 mln ton jedzenia rocznie. Według statystyk FAO kraje zamożne wyrzucają rocznie dokładnie tyle jedzenia, ile wynosi cała produkcja żywności w Afryce Subsaharyjskiej – około 230 mln ton.

Polska nie odstaje na tym tle od reszty. Według danych PROM – programu, który zajmuje się określaniem skali marnowania żywności w Polsce – rocznie wyrzucamy aż 5 mln ton jedzenia. Wina gastronomii? Nic bardziej mylnego – aż 60 proc. żywności, która trafia do kosza, pochodzi z gospodarstw domowych.

Wyrzucanie jedzenia a rosnący problem głodu na świecie

Z jednej strony miliardy ton jedzenia rocznie trafia do koszy na śmieci, a z drugiej – nierozwiązany pozostaje problem głodu na świecie. Według raportu State of Food Security and Nutrition in the World (SOFI), przygotowanego między innymi przez FAO, dotyka on około 800 milionów ludzi. Według danych ONZ co 6 sekund z powodu niedożywienia umiera dziecko, a liczba ludzi niedożywionych wynosi 925 mln – prawie dwa razy więcej niż liczba mieszkańców Unii Europejskiej. W Polsce głód również jest realnym wyzwaniem – zgodnie z szacunkami Federacji Polskich Banków Żywności około 2 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie.

Skala tego zjawiska nie będzie się samoistnie zmniejszać. Według danych Banku Światowego liczba ludności ma do 2050 roku wzrosnąć o ponad 25 proc., co oznacza, że przekroczy 9 miliardów ludzi. Będzie to skutkowało między innymi zwiększeniem zapotrzebowania na żywność – dokładnie tę, którą każdego dnia wyrzucamy do śmieci.

Dlaczego marnujemy jedzenie?

Jednym z powodów marnotrawstwa żywności jest to, że kupujemy produkty o krótkim terminie przydatności w zbyt dużych ilościach, a czas nie działa na naszą korzyść: zanim skonsumujemy zakupione jedzenie, często zdąży się ono zepsuć, więc ląduje w koszu.

W tym kontekście szczególnie ważne wydają się nie tylko sposoby prawidłowego przechowywania, ale też pakowania żywności.

ONZ szacuje, że co roku na świecie marnotrawieniu ulega aż 1/3 produkowanej żywności (1 mld 300 mln ton)

Opakowania, które są odpowiedzią na globalne problemy

Jednym z rozwiązań, które może mieć znaczący wpływ na zmniejszenie problemu marnowania żywności na świecie, są opakowania, które chronią żywność narażoną na łatwe zepsucie. Przykładem marki, która jest tego świadoma, jest Tetra Pak. Ten międzynarodowy koncern stawia w tym zakresie na innowacje: rozwijając technologię opakowań aseptycznych, które chronią zawartość przed wpływem czynników zewnętrznych nawet bez konieczności wykorzystania łańcucha chłodniczego.

Opakowania kartonowe Tetra Pak są wykonane w średnio 70 proc. z tekturowych materiałów odnawialnych, a także z cienkich warstw tworzyw sztucznych i aluminium – to optymalne rozwiązanie, które świetnie sprawdza się w zabezpieczaniu nawet łatwo psującej się żywności. Technologia aseptycznego napełniania, w połączeniu ze specjalnie zaprojektowanymi aseptycznymi kartonami, pozwala zachować nie tylko maksymalne bezpieczeństwo, ale także smak żywności i napojów przez okres nawet kilku miesięcy – i to bez konieczności stosowania lodówek czy konserwantów. W przypadku opakowań nieaseptycznych okres ten skraca się nawet do 1-4 tygodni.

Stale rozwijający się proces aseptycznego pakowania polega na uwalnianiu zawartości od zagrożeń bakteryjnych. Sterylizowanie zarówno samego produktu i opakowania, a następnie rozlewanie zawartości i zamykanie kartonu w odpowiednich warunkach pozwala uniknąć ponownego zakażenia mikroorganizmami.

Większe bezpieczeństwo, łatwiejszy transport

Dystrybucja opakowań aseptycznych jest wydajna energetycznie – opakowania są lżejsze i zajmują mniej miejsca w transporcie, przez co mają mniejszy wpływ na emisje – a dodatkowo nie wymaga użycia łańcucha chłodniczego. Dzięki temu produkty mogą być przechowywane poza lodówką przez wiele miesięcy i transportowane w dowolne miejsce na świecie. Nic więc dziwnego, że w Unii Europejskiej około 59 proc. soków, nawet 75 proc. mleka i większość produktów mlecznych jest pakowanych w kartonowe opakowania do płynnej żywności.

Aseptyczne opakowania Tetra Pak przyczyniają się do poprawy efektywności funkcjonowania systemu żywnościowego, zapewniając dłuższą trwałość i ochronę żywności oraz napojów. Czy to rozwiąże problem marnowania żywności na świecie? Na pewno ma istotne znaczenie dla optymalizacji procesów transportu i przechowywania jedzenia oraz napojów, zdecydowanie wydłużając okres ich przydatności do spożycia. A to, w kontekście naszych codziennych wyzwań z zarządzaniem zawartością domowej lodówki, już bardzo wiele.