-
Artykuł sponsorowanyJak zmniejszyć zanieczyszczenie plastikiem? Producenci opakowań szukają alternatyw– Potrzebujemy radykalnej zmiany w podejściu do opakowań, bo stanowią one źródło ogromnego zanieczyszczenia. To jest zresztą nie tylko kwestia zanieczyszczenia środowiska opakowaniami, których jako konsumenci używaliśmy przykładowo...
-
Artykuł sponsorowanyW UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowaniaMarnowanie jedzenia jest zjawiskiem, którego skala każdego roku wzrasta. Problem jest globalny i bardzo poważny – dotyczy nie tylko obszaru etyki, ale też ekologii i ekonomii. Okazuje się, że jednym z kluczowych rozwiązań, które mogą...
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoCoca-Cola odchodzi od wielopaków. Koncern wprowadza kartonowe uchwytyJednorazowe plastikowe opakowania przechodzą powoli do lamusa. Już wkrótce Coca-Cola zamieni plastik na kartonowe uchwyty. Koncern wdraża innowacyjne rozwiązania, które w całości nadają się do recyklingu.
-
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostPolacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. KE ma pomysł jak temu zapobiecKomisja Europejska chce na produktach spożywczych pojawiły się nowe oznaczenia. Mają one przeciwdziałać marnowaniu żywności. Statystki w tym zakresie przygnębiają.
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoEkologia i CSRŻywnośćPrzerobią odpady na niezwykle cenne związki. PG ma pomysł na marnotrawstwo żywnościNaukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywność
-
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostCo zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdajZostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.
-
Artykuł sponsorowanyZielona produkcja. Goodvalley i sposób na zerową emisjęBliżej nam ideologicznie do ludzi, którzy świadomie nie jedzą mięsa – mówi Paweł Nowak, prezes Goodvalley, firmy produkującej mięso, która jako jedyna na świecie osiąga zerowy ślad węglowy.
-
Zdrowa żywnośćNie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościCo zrobić z resztkami jedzenia? Oto 12 kreatywnych pomysłówKupujemy za dużo, robimy wielkie zapasy, a potem połowa produktów się marnuje, bo nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności. Podpowiadamy, w jaki sposób można najlepiej wykorzystać resztki jedzenia.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościJak przestać marnować żywność? Oto praktyczne poradyZaprzestanie marnowania żywności pozwoli zaoszczędzić na zakupach spożywczych i utrwali dobre dla środowiska nawyki.
-
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaGucci i Prada z lumpeksu online. Zaskakujący efekt pandemiiJednym z efektów pandemii jest to, że dobra luksusowe klienci kupują online, ale nie w firmowych sklepach, tylko w second handach. Producenci najdroższych dóbr nieco przegapili e-handlową rewolucję.
-
ŻywnośćDobre strony lockdownu? Badacze nie mają wątpliwościW czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa w Polsce marnowano mniej żywności - wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne.
-
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostKoniec z marnowaniem pieczywa! Wszystko dzięki jednej aplikacjiPiekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.
-
Ekologia i CSRZielone technologieMcDonald's będzie testować kubki do kawy wielokrotnego użytkuMcDonald's przetestuje kubki wielokrotnego użytku w Wielkiej Brytanii w przyszłym roku, starając się przeciwdziałać ich złemu wpływowi na środowisko. Firma chce przyciągnąć klientów, którzy są coraz bardziej zaniepokojeni marnotrawstwem...
-
Bezpieczeństwo żywnościZielone technologieEkologia i CSRNajwiększy na świecie producent żywności odchodzi od plastiku w opakowaniachNestlé zapowiedziało, że bierze się za opakowania swoich produktów. Mają nadawać się do recyklingu w 100 proc. w ciągu 5 najbliższych lat.
-
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaŚrodowiskoSmogSuszaŻywnośćZdrowa żywnośćOtwórz oczy. Dokumenty, które powinieneś obejrzeć, jeżeli zależy ci na Matce ZiemiZmiany klimatyczne, wylesianie, wymieranie gatunków, zaśmiecanie planety – to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzy się Ziemia. Dobry film dokumentalny może przybliżyć nas do natury i zainspirować do jej ochrony oraz życia w zgodzie z...
-
Artykuł sponsorowanyCzy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzićWoda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościBędą sprzedawać kranówkę. Władze polskiego miasta mają niecodzienny pomysłWoda Króla Daniela, tak będzie się nazywała butelkowana woda z kranu pochodząca z Chełma. W ten sposób władze miasta chcą nie tylko promować oszczędzanie wody, ale także wypromować ich zdaniem wartościowy produkt.
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoJak szkodzi nam wszechobecny mikroplastik?Mikroplastik jest prawie wszędzie, w wodzie pitnej, soli, powietrzu – pokazują badania. Naukowcy wykryli go także w odchodach ludzi. Jego cząstki mają wielkość liczoną w mikrometrach i powstają z rozpadu plastikowych przedmiotów, w tym...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościCodzienne nawyki, które najbardziej niszczą środowiskoW dobie globalnego kryzysu klimatycznego eliminacja złych nawyków może przynieść poprawę środowiska naturalnego. Unikać powinniśmy m.in. czerwonego mięsa i dezodorantów w sprayach.