-
Komu się nie spieszy do systemu kaucyjnego
Ustawa o wprowadzeniu w Polsce systemu kaucyjnego, przygotowana przez rząd PiS i uchwalona pod koniec poprzedniej kadencji Sejmu w czerwcu 2023 r., jako jedna z niewielu połączyła parlamentarzystów ponad podziałami politycznymi. Ówczesna...
ŚrodowiskoCzłowiekEkologia i CSRŻywność -
Jak zmniejszyć zanieczyszczenie plastikiem? Producenci opakowań szukają alternatyw
– Potrzebujemy radykalnej zmiany w podejściu do opakowań, bo stanowią one źródło ogromnego zanieczyszczenia. To jest zresztą nie tylko kwestia zanieczyszczenia środowiska opakowaniami, których jako konsumenci używaliśmy przykładowo...
Artykuł sponsorowany -
W UE marnujemy ponad 150 mln ton żywności rocznie – zapobiegać temu mogą nowoczesne opakowania
Marnowanie jedzenia jest zjawiskiem, którego skala każdego roku wzrasta. Problem jest globalny i bardzo poważny – dotyczy nie tylko obszaru etyki, ale też ekologii i ekonomii. Okazuje się, że jednym z kluczowych rozwiązań, które mogą...
Artykuł sponsorowany -
Coca-Cola odchodzi od wielopaków. Koncern wprowadza kartonowe uchwyty
Jednorazowe plastikowe opakowania przechodzą powoli do lamusa. Już wkrótce Coca-Cola zamieni plastik na kartonowe uchwyty. Koncern wdraża innowacyjne rozwiązania, które w całości nadają się do recyklingu.
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowisko -
Polacy marnują prawie 5 mln ton żywności rocznie. KE ma pomysł jak temu zapobiec
Komisja Europejska chce na produktach spożywczych pojawiły się nowe oznaczenia. Mają one przeciwdziałać marnowaniu żywności. Statystki w tym zakresie przygnębiają.
ŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Przerobią odpady na niezwykle cenne związki. PG ma pomysł na marnotrawstwo żywności
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy...
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoEkologia i CSRŻywność -
Co można zrobić ze skórek grejpfrutów? Już nigdy ich nie wyrzucisz
Co zrobić ze skórką grejpfruta? Podpowiadamy kilka pomysłów, jak wykorzystać w kuchni i domu resztki po tych cytrusach.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćAlicja Kowalczyk -
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdaj
Zostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Zielona produkcja. Goodvalley i sposób na zerową emisję
Bliżej nam ideologicznie do ludzi, którzy świadomie nie jedzą mięsa – mówi Paweł Nowak, prezes Goodvalley, firmy produkującej mięso, która jako jedyna na świecie osiąga zerowy ślad węglowy.
Artykuł sponsorowany -
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Zdrowa żywność -
Co zrobić z resztkami jedzenia? Oto 12 kreatywnych pomysłów
Kupujemy za dużo, robimy wielkie zapasy, a potem połowa produktów się marnuje, bo nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności. Podpowiadamy, w jaki sposób można najlepiej wykorzystać resztki jedzenia.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Jak przestać marnować żywność? Oto praktyczne porady
Zaprzestanie marnowania żywności pozwoli zaoszczędzić na zakupach spożywczych i utrwali dobre dla środowiska nawyki.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Gucci i Prada z lumpeksu online. Zaskakujący efekt pandemii
Jednym z efektów pandemii jest to, że dobra luksusowe klienci kupują online, ale nie w firmowych sklepach, tylko w second handach. Producenci najdroższych dóbr nieco przegapili e-handlową rewolucję.
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomoda -
Dobre strony lockdownu? Badacze nie mają wątpliwości
W czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa w Polsce marnowano mniej żywności - wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne.
Żywność -
Koniec z marnowaniem pieczywa! Wszystko dzięki jednej aplikacji
Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.
ŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
McDonald's będzie testować kubki do kawy wielokrotnego użytku
McDonald's przetestuje kubki wielokrotnego użytku w Wielkiej Brytanii w przyszłym roku, starając się przeciwdziałać ich złemu wpływowi na środowisko. Firma chce przyciągnąć klientów, którzy są coraz bardziej zaniepokojeni marnotrawstwem...
Ekologia i CSRZielone technologie -
Największy na świecie producent żywności odchodzi od plastiku w opakowaniach
Nestlé zapowiedziało, że bierze się za opakowania swoich produktów. Mają nadawać się do recyklingu w 100 proc. w ciągu 5 najbliższych lat.
Bezpieczeństwo żywnościZielone technologieEkologia i CSR -
Otwórz oczy. Dokumenty, które powinieneś obejrzeć, jeżeli zależy ci na Matce Ziemi
Zmiany klimatyczne, wylesianie, wymieranie gatunków, zaśmiecanie planety – to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzy się Ziemia. Dobry film dokumentalny może przybliżyć nas do natury i zainspirować do jej ochrony oraz życia w zgodzie z...
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaŚrodowiskoSmogSuszaŻywnośćZdrowa żywność -
Czy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzić
Woda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
Artykuł sponsorowany -
Będą sprzedawać kranówkę. Władze polskiego miasta mają niecodzienny pomysł
Woda Króla Daniela, tak będzie się nazywała butelkowana woda z kranu pochodząca z Chełma. W ten sposób władze miasta chcą nie tylko promować oszczędzanie wody, ale także wypromować ich zdaniem wartościowy produkt.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Jak szkodzi nam wszechobecny mikroplastik?
Mikroplastik jest prawie wszędzie, w wodzie pitnej, soli, powietrzu – pokazują badania. Naukowcy wykryli go także w odchodach ludzi. Jego cząstki mają wielkość liczoną w mikrometrach i powstają z rozpadu plastikowych przedmiotów, w tym...
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowisko