-
Artykuł sponsorowanyKupuj świadomie: jak rozpoznawać certyfikowaną żywność?Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na jakość i miejsce pochodzenia nabywanej żywności. Jak orientować się w gąszczu symboli widniejących na opakowaniach? Jakich certyfikatów jakości i oznaczeń szukać na etykietach? Odpowiadamy: warto...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćRolnictwoDieta mieszkańców płd. Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinnaTylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny – wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).
-
Bezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćŻywnośćNajlepsze soki z najlepszych owoców, bo polskieO rodzimym rynku owoców, produkcji soków i radzeniu sobie w trudnym czasie pandemii COVID-19 rozmawiamy z Wincentym Krzyżakiem, właścicielem firmy Sady Wincenta produkującej naturalne soki NFC i chipsy jabłkowe, dostępne również na...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZ tych produktów korzysta 2 miliardy ludzi. Do 2030 roku będą biodegradowalneUnilever planuje uczynić wszystkie 70 tys. swoich produktów biodegradowalnymi w ciągu nadchodzącej dekady. Firma chce ograniczyć emisję dwutlenku węgla do zera. I stać się absolutnym światowym liderem w walce z kryzysem klimatycznym.
-
SuszaBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowiskoSusza spędza sen z powiek rolnikom. Biologizacja nowym rozwiązaniemO tym, że Polska pustynnieje słyszymy przynajmniej od kilku lat. Rolnicy liczą straty, a w sklepach coraz drożej. Firma Top Farms podkreśla, że sposobem na radzeniem sobie z problemami pogodowymi jest biologizacja upraw.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZero WasteBędą sprzedawać kranówkę. Władze polskiego miasta mają niecodzienny pomysłWoda Króla Daniela, tak będzie się nazywała butelkowana woda z kranu pochodząca z Chełma. W ten sposób władze miasta chcą nie tylko promować oszczędzanie wody, ale także wypromować ich zdaniem wartościowy produkt.
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoŻywnośćMiód od... Rolls-Royce’a? Pszczoły nie zaprzestają produkcjiW sześciu ulach znajdujących się na terenie domu marki Rolls-Royce w Goodwood w hrabstwie West Sussex w Wielkiej Brytanii mieszka ok. ćwierć miliona angielskich pszczół miodnych. Nie zaprzestały produkcji.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćŻywność ekologiczna i organiczna – sprawdź, ile o niej wieszEkologiczny styl życia jest dzisiaj szalenie modny. Niesie za sobą konieczność wprowadzania różnych zmian, w tym spożywania produktów innej jakości, wytwarzanych innymi metodami. Rozwiąż poniższy quiz, aby sprawdzić stan swojej wiedzy o...
-
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoSuszaZielona planeta - Eko WprostBiologizacja sposobem na suszęSusza gnębi polskich rolników już niemalże co rok. Jest ona także problemem zwykłych ludzi, bo odbija się na cenach w sklepach. Rozwiązaniem może być biologizacja rolnictwa.
-
Bezpieczeństwo żywnościCzy można bezpiecznie mrozić mleko? Odpowiedź może zaskoczyćIstnieje wiele rodzajów mleka, które zaspokajają niemal wszystkie potrzeby dietetyczne, takie jak mleko krowie, kozie i alternatywne mleko roślinne, takie jak mleko sojowe i migdałowe. Wielu z nas może się jednak zastanawiać, czy mleko...
-
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoZero WasteJak szkodzi nam wszechobecny mikroplastik?Mikroplastik jest prawie wszędzie, w wodzie pitnej, soli, powietrzu – pokazują badania. Naukowcy wykryli go także w odchodach ludzi. Jego cząstki mają wielkość liczoną w mikrometrach i powstają z rozpadu plastikowych przedmiotów, w tym...
-
Bezpieczeństwo żywnościCzy kiełkujące ziemniaki są bezpieczne do spożycia?Zbyt długo pozostawione w magazynie ziemniaki mogą zacząć kiełkować, co prowadzi do debaty na temat tego, czy ich spożywanie jest bezpieczne. Niektórzy uważają kiełkujące ziemniaki za całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem...
-
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoOwoce i warzywa drożeją. Nie ma ich komu zbieraćSytuacja gospodarcza pogarsza się, a na dodatek drożeją podstawowe produkty – owoce i warzywa. To efekty koronawirusa i suszy.
-
Artykuł sponsorowanyCzas na patriotyzm konsumencki!Postępująca epidemia wirusa SARS CoV-2 odciśnie piętno na gospodarce. Dlatego z początkiem kwietnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa rozpoczęło kolejną edycję ogólnopolskiej kampanii...
-
Bezpieczeństwo żywności
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościPatriota na zakupachKupuj świadomie – PRODUKT POLSKI. Pomożesz polskiej gospodarce, polskim firmom i rolnikom. Wesprzesz rodzimą gospodarkę w dobie kryzysu.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność8 tygodni diety bogatej w owoce i warzywa może poprawić zdrowie sercaNowe badania pokazują, że dieta bogata w owoce i warzywa może poprawić zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Potas, magnez i błonnik są kluczowymi składnikami odżywczymi w owocach i warzywach, które mogą wpłynąć na zdrowie serca.
-
RolnictwoZielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćMusk zrewolucjonizuje rolnictwo? Uprawia warzywa w centrum Nowego JorkuTym razem nie chodzi co prawda o Elona Muska, ale jego młodszego brata Kimbala. Okazuje się, że to pionier rolnictwa nowego stulecia, który chce zrewolucjonizować sposób odżywiania się mieszczuchów.
-
Artykuł sponsorowanyBiologizacja, czyli sposób na suszęSusze, które kiedyś pojawiały się co pięć lat, teraz występują rok po roku. Co zrobić, by ograniczyć straty w rolnictwie? Odpowiedzią na zmiany klimatyczne może być biologizacja, czyli działania w celu zatrzymania wody w glebie. Top...
-
Artykuł sponsorowanyRetencja korytowa sposobem na suszę rolnicząWspółpraca na rzecz wody w rolnictwie obala mit drenujących melioracji.
-
Artykuł sponsorowanyNa czym polega mała retencja?Mała retencja to proste sposoby na gromadzenie wody w okolicy. Pozwala nam zatrzymać lub spowolnić spływ wód, dbając przy tym o rozwój środowiska naturalnego.