-
Zbożowe, czyli pyszne i zdrowe
Każdy chciałby jeść zdrowo i świadomie. Jednak nie każdy ma czas na pichcenie pełnowartościowych posiłków. Mit, że zdrowe i naturalne gotowanie wymaga umiejętności, nakładu czasu i pomysłowości skutecznie obalają produkty Soligrano.
Artykuł sponsorowany -
Dobre strony lockdownu? Badacze nie mają wątpliwości
W czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa w Polsce marnowano mniej żywności - wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne.
Zero WasteŻywność -
Raport Wprost. Zboże – polskie złoto
Zboża stanowią najważniejszy składnik pożywienia wielu kultur. Ich uprawy zajmują w naszym kraju ponad 70 proc. ziemi rolniczej. W piramidzie żywieniowej pojawiają się tuż po owocach i warzywach, nic więc dziwnego, że stanowią podstawę...
RolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostZdrowa żywnośćEwa Koszowska
-
BASF chce być liderem w zakresie cyfryzacji rolnictwa
Naszą ambicją jest dostarczenie cyfrowych systemów wspomagania decyzji w obrębie całej produkcji rolniczej. Nie tylko w zakresie ochrony roślin, ale w kompleksowym zarządzaniu gospodarstwem w ramach digital farming – mówi Cezary Urban,...
Artykuł sponsorowany -
McDonald's będzie walczył o lasy. Firma forsuje ostre zasady dla wszystkich
Firmy spożywcze w Wielkiej Brytanii, w tym McDonald's, wzywają rząd do zaostrzenia przepisów mających na celu ochronę lasów deszczowych.
ŚrodowiskoRolnictwoZdrowa żywnośćEkomodaZielona planeta - Eko Wprost -
Koniec z marnowaniem pieczywa! Wszystko dzięki jednej aplikacji
Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.
ŻywnośćZero WasteZielona planeta - Eko Wprost -
Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego starzenia się?
Wszyscy wiemy, że picie wody jest dla nas dobre. Pomaga zachować promienną skóra i pomaga w trawieniu. A ponieważ robi tak wiele dobrych rzeczy dla twojego ciała, pomaga również zdrowo się zestarzeć. Paradoksalnie picie wody i starzenie...
Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko Wprost -
Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności -
Polacy stawiają na polskie produkty
Konsumenci coraz chętniej wybierają polskie marki. W ten sposób solidarnie wspierają gospodarkę w dobie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Przychodzą też z pomocą rodzimym firmom, które – dzięki wyborom klientów – mogą się...
Zdrowa żywnośćRolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Duże też piękne – rolnictwo zrównoważone w gospodarstwach wielkopowierzchniowych
Rolnictwo zrównoważone chroni zasoby środowiska, ogranicza negatywny wpływ swojej działalności na otoczenie, buduje żyzność gleby i troszczy się o bioróżnorodność. Top Farms, największe gospodarstwo rolne w Polsce, realizuje tę ideę od...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowisko -
Sushi, hummus i curry, czyli co Polacy wiedzą o kuchniach świata
Jedzenie i jego różnorodne formy zawładnęły naszą wyobraźnią i stały się tematem numerem jeden towarzyskich small-talków. Hashtag #foodporn na dobre skolonizował Instagram, a otwarcie każdej nowej restauracji odbija się szerokim echem w...
Bezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko WprostŻywność -
McDonald's będzie testować kubki do kawy wielokrotnego użytku
McDonald's przetestuje kubki wielokrotnego użytku w Wielkiej Brytanii w przyszłym roku, starając się przeciwdziałać ich złemu wpływowi na środowisko. Firma chce przyciągnąć klientów, którzy są coraz bardziej zaniepokojeni marnotrawstwem...
Ekologia i CSRZielone technologieZero Waste -
Cena normalna i uwzględniająca koszty środowiskowe. Sklep sprawdza, którą wybiorą klienci
Ile faktycznie kosztuje produkt leżący na półce? Jeden ze sklepów sieci Penny w Berlinie postanowił pokazać dwie ceny. Obok tej standardowej powieszono także cenę uwzględniającą koszty środowiskowe. Wybór należy do klientów.
ŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Debata EKG: Klimat dla rolnictwa, rolnictwo dla klimatu
Jak rolnictwo wpływa na klimat Ziemi, a jak zmiany klimatu na rolnictwo? Jakie szanse oraz wyzwania dla rolnictwa niesie ze sobą Zielony Ład? I czy zmiana rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne - na duża skalę - jest możliwa? O tym...
Artykuł sponsorowanyMagdalena Gryn
-
Największy na świecie producent żywności odchodzi od plastiku w opakowaniach
Nestlé zapowiedziało, że bierze się za opakowania swoich produktów. Mają nadawać się do recyklingu w 100 proc. w ciągu 5 najbliższych lat.
Bezpieczeństwo żywnościZero WasteZielone technologieEkologia i CSR -
Czy dieta wegańska faktycznie jest zdrowa?
Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale jedno jest pewne – dieta wegańska jest sposobem na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska i ograniczenie cierpienia zwierząt hodowanych. Pomijając kwestie etyczne i skupiając się jedynie na naszym...
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
Oliwa z oliwek i oleje roślinne to jedne z najpopularniejszych tłuszczów stosowanych na całym świecie, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Różnią się sposobem produkcji, zastosowaniami kulinarnymi, smakiem i składem odżywczym.
Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
McDonald’s stawia na frytki z polskich ziemniaków. Big Mac też z polskich produktów
O tym, że polskie rolnictwo jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się, że frytki sprzedawane we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce są produkowane z rodzimych ziemniaków. Taka sytuacja ma miejsce nie tylko nad...
RolnictwoBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowiskoPaweł Bednarz
-
Nawadnianie kropelkowe sposobem na ziemniaka
Inteligentne rolnictwo to już nie tylko moda. Jest to przede wszystkim sposób na zwiększenie wydajności upraw, przy jednoczesnym zaoszczędzeniu środków i zasobów. Firma Milex produkuje systemy do nawadniania kropelkowego dla upraw...
Zielona planeta - Eko WprostRolnictwoŻywność -
Raport Wprost. Ziemniak, król polskiego stołu
Ziemniaki są obecne na naszych stołach od pokoleń. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ich około 100 kg i mimo że krajowe spożycie ziemniaków jest z roku na rok niższe, to wciąż zdecydowana większość naszych rodaków nie wyobraża sobie...
RolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostEwa Koszowska
Wideo -
Walka o zdrowego ziemniaka. Kluczowa jest diagnoza
Uprawy ziemniaków w Polsce rosną z roku na rok. Mimo tego, że rolnictwo jest coraz bardziej inteligentne, wielu rolnikom wciąż sen z powiek spędza zwalczanie chwastów, rozmaite patogeny i szkodniki....
RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko WprostBezpieczeństwo żywności Wideo