• Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoCzłowiekZielona planeta - Eko Wprost
    Polskie mięso najlepsze na grill. To nasza duma i wizytówka
    Polacy kochają grillować. Pyszny posiłek to jednak nie wszystko. Ważne, by był również pożywny i zdrowy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęcają konsumentów do świadomego kupowania na...
    Miniatura: Polskie mięso najlepsze na grill. To nasza...
  • Artykuł sponsorowany
    Biznes dla środowiska i w zgodzie ze środowiskiem
    Jak będzie zmieniał się klimat? Czy grozi nam efekt cieplarniany. Co z zasobami wody? Pytania te coraz częściej przewijają się wszystkich formach przekazu na świecie – zarówno w tradycyjnych mediach, jak i w obszarze komunikacji...
    Miniatura: Biznes dla środowiska i w zgodzie ze...
  • Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoBezpieczeństwo żywnościŻywność
    W tym roku będzie mniej miodu. Znamy przyczynę
    Po zimie liczba pszczelich rodzin w Polsce znacznie spadła, a w kolejnych miesiącach pszczoły chętnie się roiły - mówią eksperci w rozmowie z PAP. Oceniają, że obecny rok – m.in. z powodu pogody – nie będzie łaskawy, jeśli chodzi o...
    Miniatura: W tym roku będzie mniej miodu. Znamy...
  • Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Jemy mniej mięsa. W zeszłym roku spożycie spadło o 2,24 proc.
    Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące rolnictwa za 2019 rok. Pośród nich można znaleźć np. przeciętne spożycie produktów. Co ciekawe, Polacy w znacznym stopniu rezygnują z kupowania mięsa.
    Miniatura: Jemy mniej mięsa. W zeszłym roku spożycie...
  • Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoZielona planeta - Eko Wprost
    Prezes Grupy Top Farms: strategię „od pola do stołu” realizujemy od dawna
    Pandemia koronawirusa i związane z nią załamanie łańcucha dostaw w branży spożywczej i rolnej pokazały, jak istotną rolę odgrywają rodzimi producenci w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Tomasz Zdziebkowski, prezes...
    Miniatura: Prezes Grupy Top Farms: strategię „od pola...
  • Artykuł sponsorowany
    Produkty prozdrowotne, po które warto sięgnąć
    Poszukujesz zdrowych suplementów, które pomogą Ci uzupełnić składniki potrzebne do prawidłowego działania organizmu i zwalczyć wiele dolegliwości? Miód manuka, olej z czarnych nasion, CBD, superfood – poznaj właściwości naturalnych...
    Miniatura: Produkty prozdrowotne, po które warto sięgnąć
  • ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywność
    Polskie i ekologiczne
    Kiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
    Miniatura: Polskie i ekologiczne
  • Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
    Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
    Miniatura: Jak jedzą Polacy po czasie społecznej...
  • Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaŚrodowiskoSmogSuszaŻywnośćZdrowa żywnośćZero Waste
    Otwórz oczy. Dokumenty, które powinieneś obejrzeć, jeżeli zależy ci na Matce Ziemi
    Zmiany klimatyczne, wylesianie, wymieranie gatunków, zaśmiecanie planety – to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzy się Ziemia. Dobry film dokumentalny może przybliżyć nas do natury i zainspirować do jej ochrony oraz życia w zgodzie z...
    Miniatura: Otwórz oczy. Dokumenty, które powinieneś...
  • Artykuł sponsorowany
    Rolnictwo i produkcja: dla dobra ludzi i planety
    Dbałość o środowisko naturalne, transparentne relacje z klientami i kontrahentami, rozwój biznesu z myślą o przyszłych pokoleniach – to jedne z fundamentalnych zasad, które tworzą podwaliny każdego profesjonalnego biznesu budowanego w...
    Miniatura: Rolnictwo i produkcja: dla dobra ludzi i...
  • RolnictwoPodróżeZielona planeta - Eko Wprost
    Polskie smaki, czyli przez żołądek do serca turysty
    „Polska smakuje turystycznie” i „Polska smakuje w agroturystyce” to dwie najnowsze kampanie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Ich celem jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych oraz żywności regionalnej i tradycyjnej.
    Miniatura: Polskie smaki, czyli przez żołądek do...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywność
    Made in Poland rośnie w siłę
    Wspieranie polskich producentów, poprzez zakup ich wyrobów, przekłada się bezpośrednio na siłę naszej gospodarki. To w dalszej kolejności wpływa na m. in. wyższe emerytury, lepsze płace czy też większą liczbę inwestycji publicznych –...
    Miniatura: Made in Poland rośnie w siłę
  • Artykuł sponsorowany
    Czy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzić
    Woda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
    Miniatura: Czy warto filtrować wodę? Można sporo...
  • ŻywnośćŚrodowiskoZielona planeta - Eko Wprost
    Składniki odżywcze w mikroalgach. Przyjazna dla środowiska alternatywa dla ryb?
    Mikroglony mogą stanowić alternatywne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 dla ludzi, a jednocześnie są bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji niż popularne gatunki ryb. Jest to wynik nowego badania naukowców z Martin...
    Miniatura: Składniki odżywcze w mikroalgach....
  • RolnictwoZielona planeta - Eko Wprost
    Europa jest sucha jak wiór. Satelity nie kłamią, będzie zapaść w rolnictwie
    W sporej części Europy ostatnie miesiące są jednymi z najbardziej suchych w historii pomiarów opadów. Niedawne nawałnice, prowadzące nawet do lokalnych podtopień, nie wpłynęły na niski poziom wilgotności głębszych warstw gleby.
    Miniatura: Europa jest sucha jak wiór. Satelity nie...
  • Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćŻywnośćRolnictwo
    Naukowcy sprawdzą, który miód ma lepszą jakość. Powstała specjalna pasieka
    Na terenie Politechniki Gdańskiej stanęła złożona z trzech uli mini pasieka. Posłuży naukowcom m.in. do badań porównujących skład miodu „miejskiego” i „wiejskiego".
    Miniatura: Naukowcy sprawdzą, który miód ma lepszą...
  • ŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Niespodziewany zwycięzca pandemii. Ta polska branża stoi przed dużą szansą na rozwój
    Podczas lockdownu wzrosło zapotrzebowanie na produkty o długim terminie przydatności do spożycia. W przypadku ryb były to produkty mrożone i w puszkach. Wielu polskich przetwórców pod koniec marca i w kwietniu musiało zwiększyć produkcję...
    Miniatura: Niespodziewany zwycięzca pandemii. Ta...
    Wideo
  • Artykuł sponsorowany
    Pierwsze miodobranie w firmowej pasiece… Dafi
    Kielecka marka Dafi, pod którą produkowane są dzbanki i butelki filtrujące, w ubiegłym roku stała się dumną posiadaczką przyzakładowej pasieki, w ramach projektu „Pszczoły w mieście”.
    Miniatura: Pierwsze miodobranie w firmowej pasiece… Dafi
  • ŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Ardanowski: Gdy słyszę, że Polska nie liczy się na arenie międzynarodowej, to ogarnia mnie pusty śmiech
    Gościem Poranka Siódma9 był Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi. Minister skomentował sprawę suszy, ulewnych opadów, które ostatnio przeszły przez Polskę, dopłat dla rolników, a także roli prezydenta Andrzeja Dudy.
    Miniatura: Ardanowski: Gdy słyszę, że Polska nie...
  • Artykuł sponsorowany
    Kupuj świadomie: jak rozpoznawać certyfikowaną żywność?
    Coraz więcej Polaków zwraca uwagę na jakość i miejsce pochodzenia nabywanej żywności. Jak orientować się w gąszczu symboli widniejących na opakowaniach? Jakich certyfikatów jakości i oznaczeń szukać na etykietach? Odpowiadamy: warto...
    Miniatura: Kupuj świadomie: jak rozpoznawać...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćRolnictwo
    Dieta mieszkańców płd. Polski kilka tysięcy lat temu w dużej mierze roślinna
    Tylko 15 proc. składu diety ludzi żyjących kilka tysięcy lat temu w południowej Polsce stanowiło mięso, a blisko 50 proc. rośliny – wynika z badań kości kilkudziesięciu zmarłych z epoki neolitu i brązu z Miechowa (Małopolskie).
    Miniatura: Dieta mieszkańców płd. Polski kilka...