-
Zrównoważone rolnictwo w uprawie ziemniaków. Jak to robi PepsiCo?
Zmiany klimatu, dysproporcja płac i nieodpowiednia gospodarka rolna - to tylko kilka wyzwań, z którymi zmaga się współczesne rolnictwo. Dlatego tak ważne jest wdrażanie odpowiednich programów, szczególnie przez globalnych graczy. Firma...
ŻywnośćBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZielona planeta - Eko Wprost Wideo -
Owoce morza pełne plastiku. Nowe badanie wykazało go w każdej próbce
Każdego roku do oceanów trafiają miliony ton plastiku. Część z nich jest dobrze widoczna górze śmieci na Pacyfiku, znanej również jako Wielka Pacyficzna Plama Śmieci. Jednak najbardziej rozpowszechniony rodzaj szczątków – mikrodrobiny...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Jak zachęcić dziecko do picia wody?
Niezbędna do życia. Niezastąpiona. Niestety, często o niej zapominamy. Specjaliści biją na alarm: pijemy za mało wody, za mało dajemy jej też naszym dzieciom.
Artykuł sponsorowany -
3 nawyki, które warto zaszczepić u swojego dziecka
Naturalna ciekawość świata towarzyszy każdemu dziecku. To właśnie dzięki niej nasi mali odkrywcy każdego dnia uczą się czegoś nowego, co może kształtować ich w przyszłości. A najwięcej wynoszą… obserwując dorosłych! Jakie zachowania...
Artykuł sponsorowany -
Przez żołądek do zdrowia
Z Adamem Adamskim, kulturystą i właścicielem firmy cateringowej „Fit Malina”, rozmawiamy o zdrowym odżywianiu i aktualnych trendach na rynku cateringu dietetycznego.
Artykuł sponsorowany -
Atlantyk brudniejszy niż się tego spodziewano. Plastik trafia także do naszych żołądków
Najnowsze badania pokazują, że mikroplastikowych odpadów w Oceanie Atlantyckim może być nawet 10 razy więcej, niż dotychczas przypuszczano.
ŚrodowiskoBezpieczeństwo żywności -
Polskie mięso najlepsze na grill. To nasza duma i wizytówka
Polacy kochają grillować. Pyszny posiłek to jednak nie wszystko. Ważne, by był również pożywny i zdrowy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęcają konsumentów do świadomego kupowania na...
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoCzłowiekZielona planeta - Eko Wprost -
Biznes dla środowiska i w zgodzie ze środowiskiem
Jak będzie zmieniał się klimat? Czy grozi nam efekt cieplarniany. Co z zasobami wody? Pytania te coraz częściej przewijają się wszystkich formach przekazu na świecie – zarówno w tradycyjnych mediach, jak i w obszarze komunikacji...
Artykuł sponsorowany -
W tym roku będzie mniej miodu. Znamy przyczynę
Po zimie liczba pszczelich rodzin w Polsce znacznie spadła, a w kolejnych miesiącach pszczoły chętnie się roiły - mówią eksperci w rozmowie z PAP. Oceniają, że obecny rok – m.in. z powodu pogody – nie będzie łaskawy, jeśli chodzi o...
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoBezpieczeństwo żywnościŻywność -
Jemy mniej mięsa. W zeszłym roku spożycie spadło o 2,24 proc.
Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące rolnictwa za 2019 rok. Pośród nich można znaleźć np. przeciętne spożycie produktów. Co ciekawe, Polacy w znacznym stopniu rezygnują z kupowania mięsa.
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Prezes Grupy Top Farms: strategię „od pola do stołu” realizujemy od dawna
Pandemia koronawirusa i związane z nią załamanie łańcucha dostaw w branży spożywczej i rolnej pokazały, jak istotną rolę odgrywają rodzimi producenci w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Tomasz Zdziebkowski, prezes...
Bezpieczeństwo żywnościRolnictwoZielona planeta - Eko Wprost -
Produkty prozdrowotne, po które warto sięgnąć
Poszukujesz zdrowych suplementów, które pomogą Ci uzupełnić składniki potrzebne do prawidłowego działania organizmu i zwalczyć wiele dolegliwości? Miód manuka, olej z czarnych nasion, CBD, superfood – poznaj właściwości naturalnych...
Artykuł sponsorowany -
Polskie i ekologiczne
Kiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywność -
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Otwórz oczy. Dokumenty, które powinieneś obejrzeć, jeżeli zależy ci na Matce Ziemi
Zmiany klimatyczne, wylesianie, wymieranie gatunków, zaśmiecanie planety – to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzy się Ziemia. Dobry film dokumentalny może przybliżyć nas do natury i zainspirować do jej ochrony oraz życia w zgodzie z...
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaŚrodowiskoSmogSuszaŻywnośćZdrowa żywnośćZero Waste -
Rolnictwo i produkcja: dla dobra ludzi i planety
Dbałość o środowisko naturalne, transparentne relacje z klientami i kontrahentami, rozwój biznesu z myślą o przyszłych pokoleniach – to jedne z fundamentalnych zasad, które tworzą podwaliny każdego profesjonalnego biznesu budowanego w...
Artykuł sponsorowany -
Polskie smaki, czyli przez żołądek do serca turysty
„Polska smakuje turystycznie” i „Polska smakuje w agroturystyce” to dwie najnowsze kampanie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Ich celem jest promocja polskich produktów rolno-spożywczych oraz żywności regionalnej i tradycyjnej.
RolnictwoPodróżeZielona planeta - Eko Wprost -
Made in Poland rośnie w siłę
Wspieranie polskich producentów, poprzez zakup ich wyrobów, przekłada się bezpośrednio na siłę naszej gospodarki. To w dalszej kolejności wpływa na m. in. wyższe emerytury, lepsze płace czy też większą liczbę inwestycji publicznych –...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościRolnictwoZdrowa żywność -
Czy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzić
Woda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
Artykuł sponsorowany -
Składniki odżywcze w mikroalgach. Przyjazna dla środowiska alternatywa dla ryb?
Mikroglony mogą stanowić alternatywne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 dla ludzi, a jednocześnie są bardziej przyjazne dla środowiska w produkcji niż popularne gatunki ryb. Jest to wynik nowego badania naukowców z Martin...
ŻywnośćŚrodowiskoZielona planeta - Eko Wprost -
Europa jest sucha jak wiór. Satelity nie kłamią, będzie zapaść w rolnictwie
W sporej części Europy ostatnie miesiące są jednymi z najbardziej suchych w historii pomiarów opadów. Niedawne nawałnice, prowadzące nawet do lokalnych podtopień, nie wpłynęły na niski poziom wilgotności głębszych warstw gleby.
RolnictwoZielona planeta - Eko Wprost