Lubella rezygnuje z jajek z chowu klatkowego
Artykuł sponsorowany

Lubella rezygnuje z jajek z chowu klatkowego

Dodano: 
Z jajami z wolego wybiegu
Z jajami z wolego wybieguŹródło:Lubella
Lubella, jeden z największych producentów makaronów i produktów zbożowych w Polsce, właśnie zakończyła proces rezygnacji z jajek z chowu klatkowego w swoich produktach – 3 lata wcześniej, niż pierwotnie zakładano. Firma w swoim makaronie 5 i 4 jajecznym używa obecnie jaj z wolnego wybiegu. Ten ważny krok marki Lubella popiera Stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Lubella w 2018 roku zadeklarowała rezygnację z jajek z chowu klatkowego. Początkowo firma zakładała, że jaja “trójki” wycofa do 2025 roku, jednak proces ten został zakończony dużo szybciej. Lubella obecnie zakończyła proces wycofywania jajek pochodzenia klatkowego. Już teraz w produktach Lubelli znajdują się wyłącznie jajka z chowu bezklatkowego.

Według badań przeprowadzonych przez Biostat w lutym 2020 r. aż 82 proc. ankietowanych uważa, że chów klatkowy kur niosek nie zapewnia zwierzętom odpowiednich warunków do życia. Co więcej, wg Centrum Badania Opinii Społecznej sposób chowu kur jest najważniejszym kryterium dla Polaków podczas kupowania jaj – w 2018 roku 35 proc. ankietowanych przyznało, że zwraca na ten czynnik największą uwagę. Od 2006 roku świadomość społeczna w tym zakresie zwiększyła się aż trzykrotnie – wówczas to samo deklarowało 13 proc. respondentów, a istotniejszym czynnikiem, decydującym o rodzaju kupowanych jajek, była niska cena. Wycofanie jaj „trójek” powinno nastąpić najpóźniej do 2025 roku. Lubella zrealizowała ten krok jeszcze szybciej, pokazując, jak ważne są dla niej potrzeby konsumentów oraz poprawa dobrostanu kur.

– Chcąc dać wyraźny znak, że oczekiwania konsumentów są dla nas ważne, podjęliśmy decyzję o rezygnacji przez Lubellę z wykorzystania jaj z chowu klatkowego. Zmiana tych produktów to element naszych działań w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu. Nasza decyzja podyktowana jest potrzebami Polaków poszukujących żywności wytworzonej z naturalnych składników, najwyższej jakości, która nawiązuje do tradycyjnych smaków z dzieciństwa. – mówi Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej.

Ten ważny krok marki Lubella popiera Stowarzyszenie Otwarte Klatki, które od 2016 r. prowadzi kampanię “Jak One To Znoszą?” w ramach, której podkreśla, że troska o dobrostan zwierząt jest niezbędnym elementem odpowiedzialności społecznej biznesu. Wprowadzone przez Lubellę zmiany wpłyną pozytywnie na kształtowanie świadomości konsumenckiej i promocję dobrych praktyk w biznesie, co jest wspólnym celem marki i Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

– Chów na wolnym wybiegu, z którego pochodzą jaja używane w produkcji przez markę Lubella, zapewnia kurom możliwość przebywania na świeżym powietrzu i, co najważniejsze, realizacji bardzo ważnych dla ich dobrostanu potrzeb gatunkowych – mówi Maria Madej, menadżerka ds. relacji biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki – Bardzo cieszymy się, że tak ważny gracz polskiej branży spożywczej podjął decyzję o wycofaniu ze swoich produktów jaj pochodzenia klatkowego i wdrożył ją w życie 3 lata wcześniej niż pierwotnie zakładano. To cenny krok w kierunku zwiększania świadomości jak ważny jest dobrostan zwierząt hodowlanych – dodaje Madej.

Lubella