-
Artykuł sponsorowanyKatarzyna Ślusarczyk, Premium Foods: zachowujemy lokalność i tradycjęWzrastająca świadomość dotycząca zdrowia sprawia, że coraz chętniej sięgamy po produkty z dobrym składem. Szukamy dżemów z dużą zawartością owoców a nie jedynie przywołujących ich smak. Wracamy więc do tego, co przygotowywały dla nas...
-
ŻywnośćBezpieczeństwo żywnościCo przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowaneSpożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościEkożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
-
ŻywnośćIle błonnika powinny jeść dzieci? Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią ilość błonnika w dieciePodobnie jak dorośli, dzieci potrzebują diety bogatej w błonnik. Ile dziennie błonnika powinny dostarczać organizmowi i jak to zrobić?
-
Żywność
-
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
-
Artykuł sponsorowanyNagrody i wyróżnienia KSCKrajowa Spółka Cukrowa S.A. szczególną uwagę przykłada do podnoszenia standardów jakościowych produktów i konkurencyjności na rynku. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są przyznawane corocznie liczne certyfikaty, wyróżnienia oraz...
-
Artykuł sponsorowanyCukiernia Zaniewicz – od tradycyjnej piekarni do nowoczesnej BIO manufakturyJesteśmy w naszym DNA proekologiczni i stawiamy na zdrowie, dlatego tak bliska nam jest kategoria produktów BIO, ręczne robionych na podstawie receptur, gdy jeszcze nie używano polepszaczy smaku – mówi Robert Rudnicki, Prezes Zarządu...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćJak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajleJarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest dostępne zimą. Aby w pełni wykorzystać właściwości zielonych liści, warto je jeść na surowo – np. w zdrowych koktajlach.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności
-
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekBezpieczeństwo żywnościQuiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
-
Artykuł sponsorowanyPolskie Przetwory – oto recepta na sukcesWysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
-
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostRaport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mitySprzedaż produktów ekologicznych z roku na rok wzrasta. To globalny trend widoczny także w Polsce. Trend, który pandemia jedynie wzmocniła. Problem w tym, że ceny żywności, nawet podstawowych produktów, gwałtownie rosną i, jak prognozują...
-
Artykuł sponsorowanyŻywność ekologiczna rośnie w siłęPolacy coraz bardziej doceniają żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Poprzez redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów i antybiotyków produkcja ekologiczna przyczynia się do ochrony środowiska,...
-
Artykuł sponsorowanyMoc roślinnych sokówPo soki roślinne warto sięgać cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Mają dobroczynne właściwości i pomagają utrzymać zdrowie. Przy ich wyborze ważne jest, aby były świeżo wyciskane, jak najmniej przetworzone i przygotowane z roślin...
-
Artykuł sponsorowanyNowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIODekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty. Początkowo drogie i w małej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem stopniowo, wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy...
-
Artykuł sponsorowanyJak zadbać o zdrowie po pandemii? PZU podpowiadaZdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Tymczasem – jak wynika z najnowszych badań PZU Życie – niemal co piąty Polak w ogóle nie wykonuje badań profilaktycznych, tłumacząc się najczęściej brakiem czasu lub pieniędzy. Żeby...
-
Piramida żywienia – 10 zasad, które pozwolą ci być zdrowym do późnej starościNie od dziś wiadomo, że jesteś tym, co jesz, ale bez odpowiedniej dawki aktywności fizycznej i dobrej jakości wody mamy ograniczone szanse na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Jakie wskazówki mają badacze z Instytutu Żywności i...
-
Naukowcy odkryli sposób na to, by uprawiać kawę w... Finlandii. Jak smakuje pierwsza kawa z probówki?Finowie, którzy piją najwięcej kawy na świecie, znaleźli skuteczny sposób na to, by w specjalnych bioreaktorach w laboratorium powstawały ekologiczne ziarna kawy – bez konieczności sprowadzania ich z plantacji w ciepłych krajach.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościCzym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
-
Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownuWprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...