-
Katarzyna Ślusarczyk, Premium Foods: zachowujemy lokalność i tradycję
Wzrastająca świadomość dotycząca zdrowia sprawia, że coraz chętniej sięgamy po produkty z dobrym składem. Szukamy dżemów z dużą zawartością owoców a nie jedynie przywołujących ich smak. Wracamy więc do tego, co przygotowywały dla nas...
Artykuł sponsorowanyWideo -
Co przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowane
Spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
ŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Ile błonnika powinny jeść dzieci? Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie
Podobnie jak dorośli, dzieci potrzebują diety bogatej w błonnik. Ile dziennie błonnika powinny dostarczać organizmowi i jak to zrobić?
Żywność -
Chcesz się zdrowo odżywiać? Miej w lodówce zawsze te 5 produktów
Aby poprawić swoją dietę i stworzyć zdrowe nawyki żywieniowe, warto mądrze robić zakupy. Dzięki temu zawsze mamy pod ręką zdrowe produkty, z których przygotujemy pyszne danie.
ŻywnośćAlicja Kowalczyk -
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostAnna Sierant -
Nagrody i wyróżnienia KSC
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. szczególną uwagę przykłada do podnoszenia standardów jakościowych produktów i konkurencyjności na rynku. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są przyznawane corocznie liczne certyfikaty, wyróżnienia oraz...
Artykuł sponsorowany -
Cukiernia Zaniewicz – od tradycyjnej piekarni do nowoczesnej BIO manufaktury
Jesteśmy w naszym DNA proekologiczni i stawiamy na zdrowie, dlatego tak bliska nam jest kategoria produktów BIO, ręczne robionych na podstawie receptur, gdy jeszcze nie używano polepszaczy smaku – mówi Robert Rudnicki, Prezes Zarządu...
Artykuł sponsorowany -
Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest dostępne zimą. Aby w pełni wykorzystać właściwości zielonych liści, warto je jeść na surowo – np. w zdrowych koktajlach.
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Czy cukier kokosowy to zdrowy słodzik? Niekoniecznie
Cukier kokosowy uważany jest za zdrowszą wersję białego cukru. Czy rzeczywiście cukier kokosowy jest zdrowym słodzikiem?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna -
Quiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!
Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekBezpieczeństwo żywnościQuiz -
Polskie Przetwory – oto recepta na sukces
Wysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
Artykuł sponsorowany -
Raport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mity
Sprzedaż produktów ekologicznych z roku na rok wzrasta. To globalny trend widoczny także w Polsce. Trend, który pandemia jedynie wzmocniła. Problem w tym, że ceny żywności, nawet podstawowych produktów, gwałtownie rosną i, jak prognozują...
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Żywność ekologiczna rośnie w siłę
Polacy coraz bardziej doceniają żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Poprzez redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów i antybiotyków produkcja ekologiczna przyczynia się do ochrony środowiska,...
Artykuł sponsorowany -
Moc roślinnych soków
Po soki roślinne warto sięgać cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Mają dobroczynne właściwości i pomagają utrzymać zdrowie. Przy ich wyborze ważne jest, aby były świeżo wyciskane, jak najmniej przetworzone i przygotowane z roślin...
Artykuł sponsorowany -
Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO
Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty. Początkowo drogie i w małej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem stopniowo, wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy...
Artykuł sponsorowany -
Jak zadbać o zdrowie po pandemii? PZU podpowiada
Zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Tymczasem – jak wynika z najnowszych badań PZU Życie – niemal co piąty Polak w ogóle nie wykonuje badań profilaktycznych, tłumacząc się najczęściej brakiem czasu lub pieniędzy. Żeby...
Artykuł sponsorowany -
Piramida żywienia – 10 zasad, które pozwolą ci być zdrowym do późnej starości
Nie od dziś wiadomo, że jesteś tym, co jesz, ale bez odpowiedniej dawki aktywności fizycznej i dobrej jakości wody mamy ograniczone szanse na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Jakie wskazówki mają badacze z Instytutu Żywności i...
-
Naukowcy odkryli sposób na to, by uprawiać kawę w... Finlandii. Jak smakuje pierwsza kawa z probówki?
Finowie, którzy piją najwięcej kawy na świecie, znaleźli skuteczny sposób na to, by w specjalnych bioreaktorach w laboratorium powstawały ekologiczne ziarna kawy – bez konieczności sprowadzania ich z plantacji w ciepłych krajach.
Wideo -
Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownu
Wprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...
Wideo