• Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
    Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
    Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
  • Artykuł sponsorowany
    Nagrody i wyróżnienia KSC
    Krajowa Spółka Cukrowa S.A. szczególną uwagę przykłada do podnoszenia standardów jakościowych produktów i konkurencyjności na rynku. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są przyznawane corocznie liczne certyfikaty, wyróżnienia oraz...
    Nagrody i wyróżnienia KSC
  • Artykuł sponsorowany
    Cukiernia Zaniewicz – od tradycyjnej piekarni do nowoczesnej BIO manufaktury
    Jesteśmy w naszym DNA proekologiczni i stawiamy na zdrowie, dlatego tak bliska nam jest kategoria produktów BIO, ręczne robionych na podstawie receptur, gdy jeszcze nie używano polepszaczy smaku – mówi Robert Rudnicki, Prezes Zarządu...
    Cukiernia Zaniewicz – od tradycyjnej piekarni do nowoczesnej BIO...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywność
    Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle
    Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest dostępne zimą. Aby w pełni wykorzystać właściwości zielonych liści, warto je jeść na surowo – np. w zdrowych koktajlach.
    Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności
    Czy cukier kokosowy to zdrowy słodzik? Niekoniecznie
    Cukier kokosowy uważany jest za zdrowszą wersję białego cukru. Czy rzeczywiście cukier kokosowy jest zdrowym słodzikiem?
    Czy cukier kokosowy to zdrowy słodzik? Niekoniecznie
  • Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekBezpieczeństwo żywności
    Quiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!
    Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
    Quiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!
    Quiz
  • Artykuł sponsorowany
    Polskie Przetwory – oto recepta na sukces
    Wysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
    Polskie Przetwory – oto recepta na sukces
  • Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Raport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mity
    Sprzedaż produktów ekologicznych z roku na rok wzrasta. To globalny trend widoczny także w Polsce. Trend, który pandemia jedynie wzmocniła. Problem w tym, że ceny żywności, nawet podstawowych produktów, gwałtownie rosną i, jak prognozują...
    Raport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mity
  • Artykuł sponsorowany
    Żywność ekologiczna rośnie w siłę
    Polacy coraz bardziej doceniają żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Poprzez redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów i antybiotyków produkcja ekologiczna przyczynia się do ochrony środowiska,...
    Żywność ekologiczna rośnie w siłę
  • Artykuł sponsorowany
    Moc roślinnych soków
    Po soki roślinne warto sięgać cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Mają dobroczynne właściwości i pomagają utrzymać zdrowie. Przy ich wyborze ważne jest, aby były świeżo wyciskane, jak najmniej przetworzone i przygotowane z roślin...
    Moc roślinnych soków
  • Artykuł sponsorowany
    Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO
    Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty. Początkowo drogie i w małej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem stopniowo, wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy...
    Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO
  • Artykuł sponsorowany
    Jak zadbać o zdrowie po pandemii? PZU podpowiada
    Zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Tymczasem – jak wynika z najnowszych badań PZU Życie – niemal co piąty Polak w ogóle nie wykonuje badań profilaktycznych, tłumacząc się najczęściej brakiem czasu lub pieniędzy. Żeby...
    Jak zadbać o zdrowie po pandemii? PZU podpowiada
  • Piramida żywienia – 10 zasad, które pozwolą ci być zdrowym do późnej starości
    Nie od dziś wiadomo, że jesteś tym, co jesz, ale bez odpowiedniej dawki aktywności fizycznej i dobrej jakości wody mamy ograniczone szanse na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Jakie wskazówki mają badacze z Instytutu Żywności i...
    Piramida żywienia – 10 zasad, które pozwolą ci być zdrowym do późnej...
  • Naukowcy odkryli sposób na to, by uprawiać kawę w... Finlandii. Jak smakuje pierwsza kawa z...
    Finowie, którzy piją najwięcej kawy na świecie, znaleźli skuteczny sposób na to, by w specjalnych bioreaktorach w laboratorium powstawały ekologiczne ziarna kawy – bez konieczności sprowadzania ich z plantacji w ciepłych krajach.
    Naukowcy odkryli sposób na to, by uprawiać kawę w... Finlandii. Jak...
    Wideo
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności
    Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
    Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
    Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
  • Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownu
    Wprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...
    Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem...
    Wideo
  • Uwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenie
    Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu tlenku etylenu w lodach wodnych. Obecność tego składnika w produktach spożywczych jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
    Uwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenie
  • Zero Waste
    Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
    Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
    Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
  • Artykuł sponsorowany
    Polska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać? Dowiedz się, jak...
    Podstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy...
    Polska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń...
  • Kawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji Dnia Kawy
    W ciągu roku na całym globie wypija się ponad 9 miliardów kilogramów klasycznej „małej czarnej”. Choć napój ten jest powszechnie znany na całej kuli ziemskiej, to nadal kryje w sobie sporo tajemnic. Które z nich warto poznać z okazji...
    Kawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji...
  • Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!
    Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
    Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę...
    Wideo