-
Czas na polskie owoce. Ten system to „więcej niż sprzedaż”
Polska to jeden z największych producentów owoców w Europie. Mimo to rolnicy zarabiają zaledwie kilka złotych za kilogram, podczas gdy konsumenci płacą nawet cztery razy więcej. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się więc samozbiory...
RolnictwoJustyna Witczak
-
Katarzyna Ślusarczyk, Premium Foods: zachowujemy lokalność i tradycję
Wzrastająca świadomość dotycząca zdrowia sprawia, że coraz chętniej sięgamy po produkty z dobrym składem. Szukamy dżemów z dużą zawartością owoców a nie jedynie przywołujących ich smak. Wracamy więc do tego, co przygotowywały dla nas...
Artykuł sponsorowany Wideo -
Co przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowane
Spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
ŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Ile błonnika powinny jeść dzieci? Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią ilość błonnika w diecie
Podobnie jak dorośli, dzieci potrzebują diety bogatej w błonnik. Ile dziennie błonnika powinny dostarczać organizmowi i jak to zrobić?
Żywność -
Chcesz się zdrowo odżywiać? Miej w lodówce zawsze te 5 produktów
Aby poprawić swoją dietę i stworzyć zdrowe nawyki żywieniowe, warto mądrze robić zakupy. Dzięki temu zawsze mamy pod ręką zdrowe produkty, z których przygotujemy pyszne danie.
ŻywnośćAlicja Kowalczyk
-
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostAnna Sierant
-
Nagrody i wyróżnienia KSC
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. szczególną uwagę przykłada do podnoszenia standardów jakościowych produktów i konkurencyjności na rynku. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są przyznawane corocznie liczne certyfikaty, wyróżnienia oraz...
Artykuł sponsorowany -
Cukiernia Zaniewicz – od tradycyjnej piekarni do nowoczesnej BIO manufaktury
Jesteśmy w naszym DNA proekologiczni i stawiamy na zdrowie, dlatego tak bliska nam jest kategoria produktów BIO, ręczne robionych na podstawie receptur, gdy jeszcze nie używano polepszaczy smaku – mówi Robert Rudnicki, Prezes Zarządu...
Artykuł sponsorowany -
Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest dostępne zimą. Aby w pełni wykorzystać właściwości zielonych liści, warto je jeść na surowo – np. w zdrowych koktajlach.
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Czy cukier kokosowy to zdrowy słodzik? Niekoniecznie
Cukier kokosowy uważany jest za zdrowszą wersję białego cukru. Czy rzeczywiście cukier kokosowy jest zdrowym słodzikiem?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Quiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!
Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekBezpieczeństwo żywności Quiz -
Polskie Przetwory – oto recepta na sukces
Wysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
Artykuł sponsorowany -
Raport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mity
Sprzedaż produktów ekologicznych z roku na rok wzrasta. To globalny trend widoczny także w Polsce. Trend, który pandemia jedynie wzmocniła. Problem w tym, że ceny żywności, nawet podstawowych produktów, gwałtownie rosną i, jak prognozują...
Bezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Żywność ekologiczna rośnie w siłę
Polacy coraz bardziej doceniają żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Poprzez redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów i antybiotyków produkcja ekologiczna przyczynia się do ochrony środowiska,...
Artykuł sponsorowany -
Moc roślinnych soków
Po soki roślinne warto sięgać cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Mają dobroczynne właściwości i pomagają utrzymać zdrowie. Przy ich wyborze ważne jest, aby były świeżo wyciskane, jak najmniej przetworzone i przygotowane z roślin...
Artykuł sponsorowany -
Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO
Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty. Początkowo drogie i w małej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem stopniowo, wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy...
Artykuł sponsorowany -
Jak zadbać o zdrowie po pandemii? PZU podpowiada
Zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Tymczasem – jak wynika z najnowszych badań PZU Życie – niemal co piąty Polak w ogóle nie wykonuje badań profilaktycznych, tłumacząc się najczęściej brakiem czasu lub pieniędzy. Żeby...
Artykuł sponsorowany -
Piramida żywienia – 10 zasad, które pozwolą ci być zdrowym do późnej starości
Nie od dziś wiadomo, że jesteś tym, co jesz, ale bez odpowiedniej dawki aktywności fizycznej i dobrej jakości wody mamy ograniczone szanse na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Jakie wskazówki mają badacze z Instytutu Żywności i...
-
Naukowcy odkryli sposób na to, by uprawiać kawę w... Finlandii. Jak smakuje pierwsza kawa z probówki?
Finowie, którzy piją najwięcej kawy na świecie, znaleźli skuteczny sposób na to, by w specjalnych bioreaktorach w laboratorium powstawały ekologiczne ziarna kawy – bez konieczności sprowadzania ich z plantacji w ciepłych krajach.
Wideo -
Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności