-
Środowisko
-
ŻywnośćAspartam „potencjalnie rakotwórczy”. Koncerny czekają na decyzję WHOAspartam to jeden z najpopularniejszych słodzików, obecny w wielu produktach spożywczych, a także niektórych lekach. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że może być szkodliwy dla ludzi, a Światowa Organizacja Zdrowia ogłosi...
-
ŻywnośćZdrowa żywnośćCo przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowaneSpożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćEkożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
-
Żywność
-
ŻywnośćTriki żywieniowe z social mediów? Możesz szkodzić swojemu zdrowiuCelebryci często dzielą się w mediach społecznościowych „patentami” na odżywianie, stosowanymi dietami oraz polecają lokale gastronomiczne, wpływając na wybory żywieniowe swoich fanów. Czy zawsze robią to w trosce o nasze zdrowie?
-
Rolnictwo
-
Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego starzenia się?Wszyscy wiemy, że picie wody jest dla nas dobre. Pomaga zachować promienną skóra i pomaga w trawieniu. A ponieważ robi tak wiele dobrych rzeczy dla twojego ciała, pomaga również zdrowo się zestarzeć. Paradoksalnie picie wody i starzenie...
-
Artykuł sponsorowanyKrajowa Grupa Spożywcza zabezpiecza rynek cukru w PolsceW związku z pojawiającymi się licznymi doniesieniami medialnymi na temat braku cukru na półkach sklepowych w Polsce, jako Krajowa Grupa Spożywcza S.A. (dawniej Krajowa Spółka Cukrowa S.A.) informujemy, że Krajowa Grupa Spożywcza S.A....
-
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
-
Artykuł sponsorowanyBezpieczeństwo żywnościowe równie ważne jak militarnePolska jest nie tylko samowystarczalna żywnościowo, ale ma także duże nadwyżki. Nasze bezpieczeństwo nie jest zagrożone. Żywności wystarczy dla wszystkich, zarówno dla Polaków, jak i dla osób, które przybyły do nas z Ukrainy - mówi...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćWarzywa z własnego ogródka najzdrowsze? Badania gleby ogrodów działkowychCzy sałata, szpinak lub ogórek z własnego ogródka są najzdrowsze? Sprawdzi to Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr).
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywność
-
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekZdrowa żywnośćQuiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
-
Zero WasteŻywnośćZielona planeta - Eko WprostCo zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdajZostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.
-
Artykuł sponsorowanyPolskie Przetwory – oto recepta na sukcesWysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
-
Artykuł sponsorowanySukces Agrii Polska to ludzieOd lat stawiamy na wiedzę i partnerską, długookresową współpracę z naszymi klientami i dostawcami – mówi Leszek Skrzypczyk, dyrektor zarządzający Agrii Polska.
-
Artykuł sponsorowanyMcDonald’s: lokalność i zrównoważony rozwójCoraz więcej firm dostrzega, że rolnictwo zrównoważone to szansa dla polskiego sektora rolno-spożywczego i planety. Jednym z przykładów jest McDonald’s w Polsce – tegoroczny partner Złotej Setki Polskiego Rolnictwa, który współpracuje z...
-
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko WprostRaport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mitySprzedaż produktów ekologicznych z roku na rok wzrasta. To globalny trend widoczny także w Polsce. Trend, który pandemia jedynie wzmocniła. Problem w tym, że ceny żywności, nawet podstawowych produktów, gwałtownie rosną i, jak prognozują...
-
Artykuł sponsorowanyŻywność ekologiczna rośnie w siłęPolacy coraz bardziej doceniają żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Poprzez redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów i antybiotyków produkcja ekologiczna przyczynia się do ochrony środowiska,...