Przejdź na stronę główną WPROST.PL

Zielona planeta

SubskrybujSzukajMenu
px

Menu
  • Żywność
  • Środowisko
  • Mobilność
  • Człowiek
  • Energia
  • Wodór
Okładka tygodnika Wprost nr 3/2021 (1968)
Wydanie: 3/2021 (1968)
  • Spis treści
  • Archiwum wydań
  • Wydania specjalne
  • Autorzy
  • Subskrypcja cyfrowa
  • Fundacja
Platformy prasy cyfrowej:
  • kiosk24
  • eGazety.pl
  • eprasa.pl
  • e-Kiosk
  • Nexto.pl
Nagrody tygodnika:
  • Człowiek roku
  • Innowatory Wprost
  • Portfel Wprost
  • Orły Wprost
  • ShEO Awards


Żywność

  • Żywność
    Autor: Paweł BednarzPaweł Bednarz
    Ta branża sporo zarobiła w pandemii. „Rynek będzie dynamicznie wzrastał”
    Rok 2020 był trudnym rokiem dla branży gastronomicznej. W tym czasie zyskiwały jednak platformy dowożące jedzenia do zamkniętych w domach w czasie pandemii Polaków. Z danych jednej z firm – Wolt – wynika, że rynek osiągnął wartość 1,3...
    20 sty 2021 9:19
    Ta branża sporo zarobiła w pandemii. „Rynek będzie dynamicznie wzrastał”
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
    6 bezbolesnych sposobów na częstsze picie wody
    O tym, że należy pić dużo wody, wiemy chyba wszyscy. Wielu z nas jednak ona w ogóle nie smakuje, więc mamy z tym problem. Na szczęście istnieje 6 łatwych sposobów na przemycenie dodatkowych porcji wody w swojej diecie.
    8 sty 2021 5:30
    6 bezbolesnych sposobów na częstsze picie wody
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
    Jak być etycznym wszystkożercą, czyli o jedzeniu dla dobra środowiska
    Nie każdy jest od razu gotowy przejść na weganizm czy wegetarianizm. Jednak, aby jeść tak, by nie zaszkodzić naszej planecie, wcale nie musi tego robić.
    5 sty 202122:29
    Jak być etycznym wszystkożercą, czyli o jedzeniu dla dobra środowiska
  • RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoEkologia i CSR
    BASF: W kierunku zrównoważonego rolnictwa
    Zmniejszenie emisji CO2 o 30 proc. w przeliczeniu na tonę zebranych plonów, stopniowe zwiększanie udziału sprzedaży rozwiązań mających znaczący wkład w zrównoważony rozwój i wprowadzenie technologii cyfrowych na ponad 400 mln ha użytków...
    23 gru 202012:30
    BASF: W kierunku zrównoważonego rolnictwa
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćŚrodowisko
    Autor: Jakub MielnikJakub Mielnik
    Sztuczne mięso z laboratorium już w sprzedaży. „To koniec ideologicznego wegetarianizmu”
    Ci, którym zwierzęta po prostu nie smakują, pewnie nigdy nie zmienią zdania. Ale ci, którzy odmawiają sobie steków i kurczaków, bo nie chcą mordować mniejszych braci, chętnie pewnie sięgną po mięso z laboratoriów.
    23 gru 202011:07
    Sztuczne mięso z laboratorium już w sprzedaży. „To koniec ideologicznego...
  • RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Autor: Karol WasilewskiKarol Wasilewski
    „200 ha sadów to duże wyzwanie” – wywiad z sadownikiem Wojciechem Klimkiewiczem
    Gospodarstwo Rolne i Sadownicze Wojciech Klimkiewicz rocznie produkuje do 10 tys. ton owoców. – Nie inwestujemy w ciągniki rolnicze, które pracowałyby poniżej 1000 godzin w roku. Korzystamy z usług i pomocy sąsiedzkiej – mówi Wojciech...
    22 gru 202015:57
    „200 ha sadów to duże wyzwanie” – wywiad z sadownikiem Wojciechem...
    Wideo
  • RolnictwoŻywność
    Współpraca receptą na sukces
    Być blisko polskich dostawców. Budować trwałe, oparte na zaufaniu relacje. McDonald’s to nie tylko kultowe burgery i frytki. To także marka realizująca wyjątkowy model biznesowy.
    18 gru 202015:00
    Współpraca receptą na sukces
  • Zdrowa żywnośćŻywnośćŚrodowiskoZielona planeta - Eko Wprost
    Chcesz być eko? Sprawdź, jaką rybę kupić na święta
    Na stronie organizacji ekologicznej WWF znajduje się poradnik świadomego konsumenta ryb. Można się z niego dowiedzieć, czy kupowana przez nas ryba nie pochodzi ze stada, które jest przeławiane czyli nadmiernie eksploatowane.
    11 gru 202010:58
    Chcesz być eko? Sprawdź, jaką rybę kupić na święta
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywność
    Polacy wyrzucają 5 milionów ton żywności rocznie. Pierwsze takie badania
    To przerażające dane, pierwsze takie opracowane naukowo. Rocznie w Polsce w śmieciach ląduje 5 mln ton żywności.
    2 gru 2020 9:18
    Polacy wyrzucają 5 milionów ton żywności rocznie. Pierwsze takie badania
  • RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
    Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest...
    30 lis 202012:25
    Naukowcy ostrzegają: ten miód szkodzi przyrodzie
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
    Pizza Hut będzie oferować pizze z bezmięsnymi kiełbaskami
    Dzięki firmie Beyond Meat w USA i Wielkiej Brytanii (na początek) Pizza Hut zacznie oferować także pizze z alternatywami mięsa.
    11 lis 202011:02
    Pizza Hut będzie oferować pizze z bezmięsnymi kiełbaskami
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
    McDonald's wprowadzi hamburgery roślinne i wegański fast food
    Gigant fast foodu McDonald's ogłosił, że w 2021 roku wprowadzi linię alternatywnych mięs pochodzenia roślinnego o nazwie „McPlant”.
    10 lis 2020 9:48
    McDonald's wprowadzi hamburgery roślinne i wegański fast food
  • ŻywnośćZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko WprostRolnictwo
    Czy wino jest na pewno wegańskie?
    Choć wino jest wytwarzane jedynie z winogron i drożdży, to nie zawsze możemy go określić mianem produktu w 100 proc. pochodzenia roślinnego. Dlaczego?
    6 lis 202015:29
    Czy wino jest na pewno wegańskie?
  • Zdrowa żywnośćRolnictwoZielona planeta - Eko Wprost
    Autor: Ewa KoszowskaEwa Koszowska
    Raport Wprost. Bio w Polsce ma się dobrze
    Produkty bio cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. I wbrew powszechnej opinii nie jest to już tylko kwestia mody, ale również ważny trend i zmiana świadomości wśród producentów, konsumentów i dystrybutorów związany ze...
    23 paź 202015:00
    Raport Wprost. Bio w Polsce ma się dobrze
  • RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Polskie produkty dla Bohaterów Sierpnia ‘44
    Ponad 900 paczek z żywnością przekazał Powstańcom Warszawskim Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Każda z nich zawiera wyroby ze znakiem PRODUKT POLSKI, czyli wytworzone w kraju z użyciem rodzimych surowców.
    23 paź 202010:45
    Polskie produkty dla Bohaterów Sierpnia ‘44
  • RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko WprostZdrowa żywność
    Autor: Ewa KoszowskaEwa Koszowska
    Raport Wprost. Zboże – polskie złoto
    Zboża stanowią najważniejszy składnik pożywienia wielu kultur. Ich uprawy zajmują w naszym kraju ponad 70 proc. ziemi rolniczej. W piramidzie żywieniowej pojawiają się tuż po owocach i warzywach, nic więc dziwnego, że stanowią podstawę...
    9 paź 202016:36
    Raport Wprost. Zboże – polskie złoto
  • Zdrowa żywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego starzenia się?
    Wszyscy wiemy, że picie wody jest dla nas dobre. Pomaga zachować promienną skóra i pomaga w trawieniu. A ponieważ robi tak wiele dobrych rzeczy dla twojego ciała, pomaga również zdrowo się zestarzeć. Paradoksalnie picie wody i starzenie...
    29 wrz 202022:28
    Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego...
  • Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Autor: Anna SierantAnna Sierant
    Sok z kiszonej kapusty: ile go pić i jak go przygotować samodzielnie w domu?
    Sok z kiszonej kapusty wyróżnia nie tylko charakterystyczny smak, ale również właściwości zdrowotne. Jak zrobić sok z kiszonej kapusty i dlaczego warto go pić?
    29 wrz 2020 7:29
    Sok z kiszonej kapusty: ile go pić i jak go przygotować samodzielnie w...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
    Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
    Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
    25 wrz 2020 7:31
    Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
  • Zdrowa żywnośćRolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Polacy stawiają na polskie produkty
    Konsumenci coraz chętniej wybierają polskie marki. W ten sposób solidarnie wspierają gospodarkę w dobie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Przychodzą też z pomocą rodzimym firmom, które – dzięki wyborom klientów – mogą się...
    23 wrz 202016:28
    Polacy stawiają na polskie produkty
  • Zdrowa żywnośćZielona planeta - Eko WprostŻywność
    Sushi, hummus i curry, czyli co Polacy wiedzą o kuchniach świata
    Jedzenie i jego różnorodne formy zawładnęły naszą wyobraźnią i stały się tematem numerem jeden towarzyskich small-talków. Hashtag #foodporn na dobre skolonizował Instagram, a otwarcie każdej nowej restauracji odbija się szerokim echem w...
    16 wrz 202019:07
    Sushi, hummus i curry, czyli co Polacy wiedzą o kuchniach świata

Kolejne strony:  1 strona 2 strona 3 Przejdź do następnej strony> Przejdź do ostatniej strony>>

Pokaż więcej

Reklama


Strona główna Powrót
  • Żywność
  • Środowisko
  • Mobilność
  • Człowiek
  • Energia
  • O firmie
  • Kontakt
  • Subskrypcja cyfrowa
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Zielona planeta - Facebook Zielona planeta - Twitter Zielona planeta - YouTube

© ℗ 1998-2021 Agencja Wydawniczo-Reklamowa „Wprost” Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Agencja Wydawniczo-Reklamowa „Wprost” na podstawie art. 25 ust. 1 pkt. 1 b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych na portalu www.wprost.pl jest zabronione..