-
Papierowe słomki groźne dla zdrowia? Wykryto w nich wieczne chemikalia
Są ekologiczną alternatywą dla słomek plastikowych. Teraz papierowe i bambusowe słomki wzięli pod lupę belgijscy naukowcy. W większości wykryli wieczne chemikalia – substancje, które nie pozostają bez wpływu na zdrowie.
ŚrodowiskoPaulina Cywka -
Aspartam „potencjalnie rakotwórczy”. Koncerny czekają na decyzję WHO
Aspartam to jeden z najpopularniejszych słodzików, obecny w wielu produktach spożywczych, a także niektórych lekach. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała, że może być szkodliwy dla ludzi, a Światowa Organizacja Zdrowia ogłosi...
Żywność -
Co przetworzona żywność robi z jelitami? Na liście nuggetsy i napoje gazowane
Spożywanie dużych ilości ultraprzetworzonej żywności (UPF) może zwiększać ryzyko choroby Leśniowskiego-Crohna – to wnioski z nowego badania. Sprawdź, co się dzieje w jelitach, kiedy jesz naszpikowane sztucznymi dodatkami produkty.
ŻywnośćZdrowa żywność -
Ekożywność w chorobie. Czy żywność ekologiczna ma działanie lecznicze?
Żywność ekologiczna jest zwykle droższa od innych produktów. Czy rzeczywiście warto po nią sięgać? I czy produkty ekologiczne mogą pomóc w leczeniu chorób?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność -
Nowe normy ołowiu w żywności dla niemowląt. FDA apeluje o zmiany w prawie
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opracowała nowe normy ołowiu w produktach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i dzieci poniżej 2. roku życia.
ŻywnośćAlicja Kowalczyk -
Triki żywieniowe z social mediów? Możesz szkodzić swojemu zdrowiu
Celebryci często dzielą się w mediach społecznościowych „patentami” na odżywianie, stosowanymi dietami oraz polecają lokale gastronomiczne, wpływając na wybory żywieniowe swoich fanów. Czy zawsze robią to w trosce o nasze zdrowie?
Żywność -
Wiceminister rolnictwa: w Polsce nie zabraknie żywności
Mimo trwającej w Ukrainie wojny i kryzysu na światowych rynkach rolnych polskie rolnictwo ma się nieźle i nic nie wskazuje na to, żeby produkcja żywności miała spaść – mówi w rozmowie z „Wprost” Rafał Romanowski, wiceminister rolnictwa i...
RolnictwoWitold ZiomekWideo -
Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego starzenia się?
Wszyscy wiemy, że picie wody jest dla nas dobre. Pomaga zachować promienną skóra i pomaga w trawieniu. A ponieważ robi tak wiele dobrych rzeczy dla twojego ciała, pomaga również zdrowo się zestarzeć. Paradoksalnie picie wody i starzenie...
-
Krajowa Grupa Spożywcza zabezpiecza rynek cukru w Polsce
W związku z pojawiającymi się licznymi doniesieniami medialnymi na temat braku cukru na półkach sklepowych w Polsce, jako Krajowa Grupa Spożywcza S.A. (dawniej Krajowa Spółka Cukrowa S.A.) informujemy, że Krajowa Grupa Spożywcza S.A....
Artykuł sponsorowany -
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kapusty kiszonej ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Jak go zrobić?
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko WprostAnna Sierant -
Bezpieczeństwo żywnościowe równie ważne jak militarne
Polska jest nie tylko samowystarczalna żywnościowo, ale ma także duże nadwyżki. Nasze bezpieczeństwo nie jest zagrożone. Żywności wystarczy dla wszystkich, zarówno dla Polaków, jak i dla osób, które przybyły do nas z Ukrainy - mówi...
Artykuł sponsorowany -
Warzywa z własnego ogródka najzdrowsze? Badania gleby ogrodów działkowych
Czy sałata, szpinak lub ogórek z własnego ogródka są najzdrowsze? Sprawdzi to Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr).
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Czy cukier kokosowy to zdrowy słodzik? Niekoniecznie
Cukier kokosowy uważany jest za zdrowszą wersję białego cukru. Czy rzeczywiście cukier kokosowy jest zdrowym słodzikiem?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćMałgorzata Rapiej-Szczęsna -
Co znajduje się w torebce od herbaty? Mikroplastik i... klej
Torebka od herbaty może skrywać różne niebezpieczne substancje. Czy parzenie herbaty ekspresowej jest zdrowe?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćMałgorzata Rapiej-Szczęsna -
Quiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!
Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekZdrowa żywnośćQuiz -
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdaj
Zostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.
Zero WasteŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Polskie Przetwory – oto recepta na sukces
Wysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
Artykuł sponsorowany -
Sukces Agrii Polska to ludzie
Od lat stawiamy na wiedzę i partnerską, długookresową współpracę z naszymi klientami i dostawcami – mówi Leszek Skrzypczyk, dyrektor zarządzający Agrii Polska.
Artykuł sponsorowany -
McDonald’s: lokalność i zrównoważony rozwój
Coraz więcej firm dostrzega, że rolnictwo zrównoważone to szansa dla polskiego sektora rolno-spożywczego i planety. Jednym z przykładów jest McDonald’s w Polsce – tegoroczny partner Złotej Setki Polskiego Rolnictwa, który współpracuje z...
Artykuł sponsorowanyWideo -
Raport Wprost: Polskie produkty ekologiczne – fakty i mity
Sprzedaż produktów ekologicznych z roku na rok wzrasta. To globalny trend widoczny także w Polsce. Trend, który pandemia jedynie wzmocniła. Problem w tym, że ceny żywności, nawet podstawowych produktów, gwałtownie rosną i, jak prognozują...
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Żywność ekologiczna rośnie w siłę
Polacy coraz bardziej doceniają żywność pochodzącą z upraw ekologicznych. Poprzez redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin, syntetycznych nawozów i antybiotyków produkcja ekologiczna przyczynia się do ochrony środowiska,...
Artykuł sponsorowany