Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO

Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO

Dodano: 
Soligrano–produkty
Soligrano–produkty / Źródło: Soligrano
Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty. Początkowo drogie i w małej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem stopniowo, wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy konsumenci zwiększali wartość swojego koszyka zakupowego o produkty ,,BIO”. Dziś są już świadomi i dokładnie sprawdzają ich skład, pochodzenie oraz certyfikaty. Istotne jest również to, żeby produkty były smaczne i łatwe do przygotowania, jak te w ofercie Soligrano.

Produkty BIO z Polski

Dawniej konsumenci mieli dylemat: kupić produkt BIO, ale z Niemiec czy USA, czy postawić na „dobre, bo polskie”, ale niekoniecznie zgodne ze sztuką organicznego rolnictwa? Chęć robienia takich zakupów wiąże się również z faktem, że nie musimy się już nad tym zastanawiać. Przybyło zaufanych producentów, wzrosła też świadomość dotycząca certyfikatów. Kiedyś wystarczał jakikolwiek, dziś klienci wolą produkty oznaczone europejskim zielonym liściem, najchętniej z kodem rozpoczynającym się od liter PL – to oznaczenie polskiego produktu. Europejskie normy są restrykcyjne na tle niektórych innych stosowanych na świecie certyfikatów, co daje świadectwo bezpieczeństwa podczas zakupów.

Łatwy, zdrowy lunch

Soligrano–Green lunch

Zniknął też kolejny problem, z jakim borykały się osoby poszukujące żywności BIO. Wybrać danie gotowe, które nie ma takich oznaczeń, czy samodzielnie komponować w domu zdrowy posiłek? Teraz firmy takie, jak polska marka Soligrano, oferują gotowe mieszanki ziaren. Red, Yellow i Green Lunch od Soligrano to kompozycje, jakie trudno przygotować samodzielnie w codziennym biegu przed pracą czy po szkole. Na mieszankę „czerwoną” składa się soczewica czerwona, komosa biała i siemię lniane z certyfikowanych upraw ekologicznych; na „zieloną”: soczewica zielona, ryż i groch z certyfikatami BIO. W „żółtej”, poza dwoma rodzajami soczewicy, jest też ekologiczny słonecznik, który dodaje lekko orzechowego posmaku całości.

Soligrano–Yellow lunch

A to nie wszystko, bo oglądając film czy grillując na tarasie, można też zjeść zdrowego burgera od Soligrano. Vege Burger Organic, zamiast mięsa zawiera pyszne połączenie ciecierzycy, orkiszu i buraka. Ciecierzyca czy kasza bulgur BIO Soligrano może posłużyć do komponowania dań kuchni bliskowschodniej, a Orkiszotto włoskie to gotowa mieszanka dla fanów ziół prowansalskich i dojrzewających w słońcu pomidorów.

W krajach wysokorozwiniętych widać ogólny trend powrotu do żywieniowych podstaw. Po fascynacji kuchnią Azji czy Meksyku intrygujące wydają się kiszonki czy kasze. To dla przeciętnego Amerykanina czy Francuza produkty równie egzotyczne, co kiedyś tacos i sushi. W Soligrano słyszymy, że zamówienia na kaszę jaglaną czy gryczaną BIO napływają nie tylko z Polski. Rozpoznawalne na świecie certyfikaty ułatwiają producentowi ekspansję na rynki zagraniczne. Niedawno marka jako jedyna z Europy zajęła miejsce na podium w kategorii innowacji na konkursie SIAL China w Szanghaju.

Zboża z własnych pól

Polska nie od dziś jest potentatem, jeśli chodzi o areał zbóż i wielkość eksportu. Jest na drugim miejscu, jeśli chodzi o produkcję żyta i na trzecim pod względem produkcji owsa – tuż po Kanadzie i Rosji. Soligrano wykorzystuje ten gotowy potencjał i oferuje swoim klientom szeroki wybór rodzimych zbóż dobrej jakości. Nie tylko w Polsce świadomi konsumenci odwracają się od masowo produkowanej żywności na rzecz bardziej wartościowych, pierwotnych odmian zbóż. Biorąc z półki mąkę lub kaszę od Soligrano wiedzą, że to bezpieczny wybór. Producent posiada własne pola uprawne o powierzchni 1700 ha. To daje przewagę nad innymi, którzy nie zawsze mogą być pewni jakości, jaką oferują ich dostawcy. Firma ma własną czyszczarnię zbóż, co daje jeszcze wyższy poziom kontroli nad całym procesem. W Soligrano drogę każdego ziarnka można prześledzić od pola, aż do momentu, gdy trafi zapakowane do sklepu.

Nowości w ofercie Soligrano

W 2021 roku w ofercie pojawiła się ekspandowana płaskurka i samopsza z certyfikatem BIO. To odmiany zbóż, które gościły na stołach dawnych Słowian. W ostatnim wieku wyparte przez masową produkcję, teraz triumfalnie wracają. Polacy szybko się z nimi zaprzyjaźniają również dzięki nowym technologiom wykorzystywanym przez producentów. W wersji ekspandowanej nadają się na przekąskę i jako dodatek do wypieków – nie trzeba ich gotować.

Soligrano–Płaskurka

Kolejnym zauważalnym trendem jest samodzielny wypiek chleba. Ten dostępny w marketach nie zadowala, szczególnie osób, które zwracają uwagę na certyfikaty BIO i stronią od tradycyjnych białych bułek. Soligrano, z myślą o takich klientach, wprowadziło mieszanki do wypieku chleba orkiszowegopszenno-żytniego.

Soligrano–Mix chlebowy

To smak tradycyjnego chleba z zakwasem i najlepszą, certyfikowaną mąką – wystarczy dodać wodę, drożdże i ewentualnie ulubione dodatki. Trudno się dziwić, że Soligrano zostało wyróżnione w 2020 roku nagrodą Złoty Laur Klienta w kategorii produktów zbożowych. To najlepszy dowód na to, że Polakom zależy dziś na bezpieczeństwie i jakości tego, co jedzą.

Nasze produkty dostępne są na www.soligrano.pl/sklep

Źródło: Soligrano
 0

Czytaj także