-
Zdrowe i smaczne, bo z Polski. Postaw na rodzime produkty. Jak kupować świadomie
Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że jakość i pochodzenie żywności mają znaczenie. Jak jednak odnaleźć się w różnych symbolach i znakach graficznych na opakowaniach? Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać na produktach i jak te...
Artykuł sponsorowany Wideo -
Spurek dla „Wprost” o „zakazie mlecznej i mięsnej propagandy”. „Po prostu włączcie myślenie”
W rozmowie z „Wprost” Sylwia Spurek odniosła się do dyskusji, którą wywołały jej postulaty o zakazie reklamy produktów mięsnych i nabiału. – Dyskusja wynika z niezrozumienia, że to, co jemy, nie jest naszą własną sprawą. To, co jemy,...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćMaciej Zaremba
-
Marcin Dobrock, prezes Mondelez Polska: Pandemia nas zahartowała, ale nie spowolniła
Biznes Mondelez w Polsce jest w dobrej kondycji, nadal rośnie, tak jak to było przez ostatnie 5 lat. Nie obyło się bez trudności, ale dzięki wspólnemu zaangażowaniu wszystkich pracowników i natychmiastowej adaptacji do nowych warunków,...
Artykuł sponsorowany -
Spurek proponuje „5 dla branży roślinnej.” „Zakaz reklamy mięsa, mleka, jaj”
Sylwia Spurek proponuje wprowadzenie „piątki dla branży roślinnej”. Propozycja eurodeputowanej zakłada m.in. zakaz reklamowania mięsa i produktów odzwierzęcych takich jak mleko czy jajka.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność -
Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza
Chociaż budzą naszą odrazę, owady to pełne składników odżywczych i zasobooszczędne pożywienie dla ludzi.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność -
Nestlé stawia na rolnictwo regeneracyjne. Także w Polsce
Zerowa emisja gazów cieplarnianych netto do 2050 roku, inwestycje o łącznej wartości 3,2 miliarda CHF w rolnictwo regeneracyjne w ciągu najbliższych pięciu lat, 100-procentowe wykorzystanie odnawialnej energii elektrycznej i wprowadzenie...
Artykuł sponsorowany -
Zła pogoda i szkodniki ‒ trudna kampania 2020/2021
Zakończyła się 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. W jej siedmiu krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych, z których wyprodukowano 820 tys. ton cukru. W lutym i marcu będzie trwała...
Artykuł sponsorowany -
Dieta wegańska lepsza niż śródziemnomorska. Chodzi o utratę wagi i kontrolę poziomu cholesterolu
Badanie opublikowane w Journal of the American College of Nutrition wykazało, że dieta wegańska z niską podażą tłuszczu daje lepsze wyniki w zakresie wagi, składu ciała, wrażliwości na insulinę i poziomu cholesterolu w porównaniu z dietą...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności -
Sprawdzone recepty na wytrwanie w noworocznych postanowieniach
Początek nowego roku to czas, kiedy zazwyczaj mamy ochotę nieco odmienić swoje życie. Wiele osób ambitnie podchodzi do tego zadania, podejmując różnego rodzaju postanowienia. Niektórzy jednak rezygnują, kiedy napotkają pierwsze...
Artykuł sponsorowany -
Zła pogoda i szkodniki ‒ trudna kampania 2020/2021
Zakończyła się 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. W jej siedmiu krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych, z których wyprodukowano 820 tys. ton cukru. W lutym i marcu będzie trwała...
Artykuł sponsorowany -
Ta branża sporo zarobiła w pandemii. „Rynek będzie dynamicznie wzrastał”
Rok 2020 był trudnym rokiem dla branży gastronomicznej. W tym czasie zyskiwały jednak platformy dowożące jedzenia do zamkniętych w domach w czasie pandemii Polaków. Z danych jednej z firm – Wolt – wynika, że rynek osiągnął wartość 1,3...
ŻywnośćBezpieczeństwo żywnościPaweł Bednarz
-
Gucci i Prada z lumpeksu online. Zaskakujący efekt pandemii
Jednym z efektów pandemii jest to, że dobra luksusowe klienci kupują online, ale nie w firmowych sklepach, tylko w second handach. Producenci najdroższych dóbr nieco przegapili e-handlową rewolucję.
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekEkomodaZero Waste -
6 bezbolesnych sposobów na częstsze picie wody
O tym, że należy pić dużo wody, wiemy chyba wszyscy. Wielu z nas jednak ona w ogóle nie smakuje, więc mamy z tym problem. Na szczęście istnieje 6 łatwych sposobów na przemycenie dodatkowych porcji wody w swojej diecie.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność -
Jak być etycznym wszystkożercą, czyli o jedzeniu dla dobra środowiska
Nie każdy jest od razu gotowy przejść na weganizm czy wegetarianizm. Jednak, aby jeść tak, by nie zaszkodzić naszej planecie, wcale nie musi tego robić.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność -
OSM Piątnica: najlepszy surowiec gwarancją najwyższej jakości
Szacunek do natury i otwartość na innowacje pozwoliły OSM Piątnica stać się jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.
RolnictwoŻywnośćKarol Wasilewski
-
Dolina Rolnicza 4.0 – podlaskie rolnictwo przyszłości
Dolina Rolnicza 4.0 to projekt unikalny w skali Polski, Europy, a nawet świata. To ambitny pomysł na rozwój gospodarczy województwa podlaskiego w oparciu o największe zasoby regionu: silny przemysł rolno-spożywczy, rolnictwo...
RolnictwoŻywność -
Catering weselny i nie tylko, czyli pyszna zabawa w dobrym stylu
Żyjesz w pędzie, wszystko ma być gotowe „na wczoraj”, nie zdążysz ugasić jednego pożaru, a już zaczyna się tlić kolejny... Nieustanny pośpiech, życie rozpisane na godziny, zaplanowane co do minuty.
Artykuł sponsorowany -
BASF: W kierunku zrównoważonego rolnictwa
Zmniejszenie emisji CO2 o 30 proc. w przeliczeniu na tonę zebranych plonów, stopniowe zwiększanie udziału sprzedaży rozwiązań mających znaczący wkład w zrównoważony rozwój i wprowadzenie technologii cyfrowych na ponad 400 mln ha użytków...
RolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoEkologia i CSR -
Sztuczne mięso z laboratorium już w sprzedaży. „To koniec ideologicznego wegetarianizmu”
Ci, którym zwierzęta po prostu nie smakują, pewnie nigdy nie zmienią zdania. Ale ci, którzy odmawiają sobie steków i kurczaków, bo nie chcą mordować mniejszych braci, chętnie pewnie sięgną po mięso z laboratoriów.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćŚrodowiskoJakub Mielnik
-
„200 ha sadów to duże wyzwanie” – wywiad z sadownikiem Wojciechem Klimkiewiczem
Gospodarstwo Rolne i Sadownicze Wojciech Klimkiewicz rocznie produkuje do 10 tys. ton owoców. – Nie inwestujemy w ciągniki rolnicze, które pracowałyby poniżej 1000 godzin w roku. Korzystamy z usług i pomocy sąsiedzkiej – mówi Wojciech...
RolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostKarol Wasilewski
Wideo -
Sklepy nie przestaną dbać o czystość, nawet po pandemii
- Już co piąty konsument, w czasie pandemii COVID-19 robił zakupy spożywcze w sklepach internetowych, a 35 proc. klientów kupuje w internecie produkty z kategorii pozaspożywczej – informuje raport KPMG: „Czy pandemia COVID-19 trwale...
Artykuł sponsorowany