-
Prezes Grupy Top Farms: strategię „od pola do stołu” realizujemy od dawna
Pandemia koronawirusa i związane z nią załamanie łańcucha dostaw w branży spożywczej i rolnej pokazały, jak istotną rolę odgrywają rodzimi producenci w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Tomasz Zdziebkowski, prezes...
RolnictwoZielona planeta - Eko Wprost -
Polskie i ekologiczne
Kiedy kupujemy polski produkt, to wspieramy rodzimych przedsiębiorców i rolników oraz krajową gospodarkę. A naszą żywność cechuje naprawdę wysoka jakość, na świecie traktuje się ją jako żywność klasy premium – mówi Marcin Wroński,...
ŻywnośćZielona planeta - Eko WprostRolnictwoZdrowa żywność -
Jak jedzą Polacy po czasie społecznej izolacji? Sondaż
Podczas społecznego odosobnienia Polacy chętnie sięgali po warzywa, część rezygnowała z mięsa na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Chętniej gotowali i zasiadali do posiłków z bliskimi – wynika z badania nawyków żywieniowych w...
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Made in Poland rośnie w siłę
Wspieranie polskich producentów, poprzez zakup ich wyrobów, przekłada się bezpośrednio na siłę naszej gospodarki. To w dalszej kolejności wpływa na m. in. wyższe emerytury, lepsze płace czy też większą liczbę inwestycji publicznych –...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćRolnictwoZdrowa żywność -
Czy warto filtrować wodę? Można sporo zaoszczędzić
Woda kranowa jest równie bezpieczna jak woda kupowana w sklepie. A po przefiltrowaniu ma o wiele lepszy smak, dzięki czemu staje się idealna do picia i gotowania. O tym, dlaczego spożywanie dużej ilości wody jest tak ważne i korzyściach,...
Artykuł sponsorowany -
Naukowcy sprawdzą, który miód ma lepszą jakość. Powstała specjalna pasieka
Na terenie Politechniki Gdańskiej stanęła złożona z trzech uli mini pasieka. Posłuży naukowcom m.in. do badań porównujących skład miodu „miejskiego” i „wiejskiego".
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoZdrowa żywnośćŻywnośćRolnictwo -
Najlepsze soki z najlepszych owoców, bo polskie
O rodzimym rynku owoców, produkcji soków i radzeniu sobie w trudnym czasie pandemii COVID-19 rozmawiamy z Wincentym Krzyżakiem, właścicielem firmy Sady Wincenta produkującej naturalne soki NFC i chipsy jabłkowe, dostępne również na...
Zdrowa żywnośćŻywność -
Susza spędza sen z powiek rolnikom. Biologizacja nowym rozwiązaniem
O tym, że Polska pustynnieje słyszymy przynajmniej od kilku lat. Rolnicy liczą straty, a w sklepach coraz drożej. Firma Top Farms podkreśla, że sposobem na radzeniem sobie z problemami pogodowymi jest biologizacja upraw.
SuszaZielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowisko Wideo -
Będą sprzedawać kranówkę. Władze polskiego miasta mają niecodzienny pomysł
Woda Króla Daniela, tak będzie się nazywała butelkowana woda z kranu pochodząca z Chełma. W ten sposób władze miasta chcą nie tylko promować oszczędzanie wody, ale także wypromować ich zdaniem wartościowy produkt.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZero Waste -
Biologizacja sposobem na suszę
Susza gnębi polskich rolników już niemalże co rok. Jest ona także problemem zwykłych ludzi, bo odbija się na cenach w sklepach. Rozwiązaniem może być biologizacja rolnictwa.
RolnictwoSuszaZielona planeta - Eko Wprost Wideo -
Czy można bezpiecznie mrozić mleko? Odpowiedź może zaskoczyć
Istnieje wiele rodzajów mleka, które zaspokajają niemal wszystkie potrzeby dietetyczne, takie jak mleko krowie, kozie i alternatywne mleko roślinne, takie jak mleko sojowe i migdałowe. Wielu z nas może się jednak zastanawiać, czy mleko...
-
Czy kiełkujące ziemniaki są bezpieczne do spożycia?
Zbyt długo pozostawione w magazynie ziemniaki mogą zacząć kiełkować, co prowadzi do debaty na temat tego, czy ich spożywanie jest bezpieczne. Niektórzy uważają kiełkujące ziemniaki za całkowicie bezpieczne do spożycia, pod warunkiem...
-
Owoce i warzywa drożeją. Nie ma ich komu zbierać
Sytuacja gospodarcza pogarsza się, a na dodatek drożeją podstawowe produkty – owoce i warzywa. To efekty koronawirusa i suszy.
Rolnictwo -
Czas na patriotyzm konsumencki!
Postępująca epidemia wirusa SARS CoV-2 odciśnie piętno na gospodarce. Dlatego z początkiem kwietnia Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa rozpoczęło kolejną edycję ogólnopolskiej kampanii...
Artykuł sponsorowany -
Czy pestycydy zwiększają ryzyko czerniaka?
Praca w polu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju czerniaka złośliwego, m.in. z powodu większego narażenia na promieniowanie UV. Wyniki badań sugerują, że ryzyko czerniaka może wzrastać przy zwiększonej ekspozycji na pewien rodzaj...
Mikołaj Kamiński
-
Patriota na zakupach
Kupuj świadomie – PRODUKT POLSKI. Pomożesz polskiej gospodarce, polskim firmom i rolnikom. Wesprzesz rodzimą gospodarkę w dobie kryzysu.
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Biologizacja, czyli sposób na suszę
Susze, które kiedyś pojawiały się co pięć lat, teraz występują rok po roku. Co zrobić, by ograniczyć straty w rolnictwie? Odpowiedzią na zmiany klimatyczne może być biologizacja, czyli działania w celu zatrzymania wody w glebie. Top...
Artykuł sponsorowany -
Retencja korytowa sposobem na suszę rolniczą
Współpraca na rzecz wody w rolnictwie obala mit drenujących melioracji.
Artykuł sponsorowany -
Na czym polega mała retencja?
Mała retencja to proste sposoby na gromadzenie wody w okolicy. Pozwala nam zatrzymać lub spowolnić spływ wód, dbając przy tym o rozwój środowiska naturalnego.
Artykuł sponsorowany -
Czy dystrybutorzy środków do produkcji rolnej obawiają się suszy?
Susza najpierw dotyka producentów żywności, czyli rolników, ale odczuwalna jest także dla konsumenta żywności. Mierzą się z nią też firmy i podmioty zaopatrujące rolnictwo. Jak przygotowują się do tego, by dobrze przetrwać ten czas razem...
Artykuł sponsorowany -
Żywność pod ścisłą kontrolą
Czy jedzenie na sklepowych półkach na pewno jest bezpieczne? Kto czuwa nad tym, aby rzeczywiście takie było?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćRolnictwoZdrowa żywnośćMagdalena Gryn