-
Raport Wprost. Bio w Polsce ma się dobrze
Produkty bio cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. I wbrew powszechnej opinii nie jest to już tylko kwestia mody, ale również ważny trend i zmiana świadomości wśród producentów, konsumentów i dystrybutorów związany ze...
Zdrowa żywnośćRolnictwoZielona planeta - Eko WprostEwa Koszowska
-
Polskie produkty dla Bohaterów Sierpnia ‘44
Ponad 900 paczek z żywnością przekazał Powstańcom Warszawskim Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Każda z nich zawiera wyroby ze znakiem PRODUKT POLSKI, czyli wytworzone w kraju z użyciem rodzimych surowców.
RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Raport Wprost. Zboże – polskie złoto
Zboża stanowią najważniejszy składnik pożywienia wielu kultur. Ich uprawy zajmują w naszym kraju ponad 70 proc. ziemi rolniczej. W piramidzie żywieniowej pojawiają się tuż po owocach i warzywach, nic więc dziwnego, że stanowią podstawę...
RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko WprostZdrowa żywnośćEwa Koszowska
-
Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego starzenia się?
Wszyscy wiemy, że picie wody jest dla nas dobre. Pomaga zachować promienną skóra i pomaga w trawieniu. A ponieważ robi tak wiele dobrych rzeczy dla twojego ciała, pomaga również zdrowo się zestarzeć. Paradoksalnie picie wody i starzenie...
Zdrowa żywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność -
Polacy stawiają na polskie produkty
Konsumenci coraz chętniej wybierają polskie marki. W ten sposób solidarnie wspierają gospodarkę w dobie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Przychodzą też z pomocą rodzimym firmom, które – dzięki wyborom klientów – mogą się...
Zdrowa żywnośćRolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Sushi, hummus i curry, czyli co Polacy wiedzą o kuchniach świata
Jedzenie i jego różnorodne formy zawładnęły naszą wyobraźnią i stały się tematem numerem jeden towarzyskich small-talków. Hashtag #foodporn na dobre skolonizował Instagram, a otwarcie każdej nowej restauracji odbija się szerokim echem w...
Zdrowa żywnośćZielona planeta - Eko WprostŻywność -
Debata EKG: Klimat dla rolnictwa, rolnictwo dla klimatu
Jak rolnictwo wpływa na klimat Ziemi, a jak zmiany klimatu na rolnictwo? Jakie szanse oraz wyzwania dla rolnictwa niesie ze sobą Zielony Ład? I czy zmiana rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne - na duża skalę - jest możliwa? O tym...
Artykuł sponsorowanyMagdalena Gryn
-
Największy na świecie producent żywności odchodzi od plastiku w opakowaniach
Nestlé zapowiedziało, że bierze się za opakowania swoich produktów. Mają nadawać się do recyklingu w 100 proc. w ciągu 5 najbliższych lat.
Zero WasteZielone technologieEkologia i CSR -
Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
Oliwa z oliwek i oleje roślinne to jedne z najpopularniejszych tłuszczów stosowanych na całym świecie, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Różnią się sposobem produkcji, zastosowaniami kulinarnymi, smakiem i składem odżywczym.
Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
McDonald’s stawia na frytki z polskich ziemniaków. Big Mac też z polskich produktów
O tym, że polskie rolnictwo jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się, że frytki sprzedawane we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce są produkowane z rodzimych ziemniaków. Taka sytuacja ma miejsce nie tylko nad...
RolnictwoZielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowiskoPaweł Bednarz
-
Raport Wprost. Ziemniak, król polskiego stołu
Ziemniaki są obecne na naszych stołach od pokoleń. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ich około 100 kg i mimo że krajowe spożycie ziemniaków jest z roku na rok niższe, to wciąż zdecydowana większość naszych rodaków nie wyobraża sobie...
RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko WprostEwa Koszowska
Wideo -
Walka o zdrowego ziemniaka. Kluczowa jest diagnoza
Uprawy ziemniaków w Polsce rosną z roku na rok. Mimo tego, że rolnictwo jest coraz bardziej inteligentne, wielu rolnikom wciąż sen z powiek spędza zwalczanie chwastów, rozmaite patogeny i szkodniki....
RolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost Wideo -
Zrównoważone rolnictwo w uprawie ziemniaków. Jak to robi PepsiCo?
Zmiany klimatu, dysproporcja płac i nieodpowiednia gospodarka rolna - to tylko kilka wyzwań, z którymi zmaga się współczesne rolnictwo. Dlatego tak ważne jest wdrażanie odpowiednich programów, szczególnie przez globalnych graczy. Firma...
ŻywnośćRolnictwoZielona planeta - Eko Wprost Wideo -
Owoce morza pełne plastiku. Nowe badanie wykazało go w każdej próbce
Każdego roku do oceanów trafiają miliony ton plastiku. Część z nich jest dobrze widoczna górze śmieci na Pacyfiku, znanej również jako Wielka Pacyficzna Plama Śmieci. Jednak najbardziej rozpowszechniony rodzaj szczątków – mikrodrobiny...
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Jak zachęcić dziecko do picia wody?
Niezbędna do życia. Niezastąpiona. Niestety, często o niej zapominamy. Specjaliści biją na alarm: pijemy za mało wody, za mało dajemy jej też naszym dzieciom.
Artykuł sponsorowany -
Atlantyk brudniejszy niż się tego spodziewano. Plastik trafia także do naszych żołądków
Najnowsze badania pokazują, że mikroplastikowych odpadów w Oceanie Atlantyckim może być nawet 10 razy więcej, niż dotychczas przypuszczano.
Środowisko -
Polskie mięso najlepsze na grill. To nasza duma i wizytówka
Polacy kochają grillować. Pyszny posiłek to jednak nie wszystko. Ważne, by był również pożywny i zdrowy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa zachęcają konsumentów do świadomego kupowania na...
RolnictwoCzłowiekZielona planeta - Eko Wprost -
Biznes dla środowiska i w zgodzie ze środowiskiem
Jak będzie zmieniał się klimat? Czy grozi nam efekt cieplarniany. Co z zasobami wody? Pytania te coraz częściej przewijają się wszystkich formach przekazu na świecie – zarówno w tradycyjnych mediach, jak i w obszarze komunikacji...
Artykuł sponsorowany -
W tym roku będzie mniej miodu. Znamy przyczynę
Po zimie liczba pszczelich rodzin w Polsce znacznie spadła, a w kolejnych miesiącach pszczoły chętnie się roiły - mówią eksperci w rozmowie z PAP. Oceniają, że obecny rok – m.in. z powodu pogody – nie będzie łaskawy, jeśli chodzi o...
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoŻywność -
Jemy mniej mięsa. W zeszłym roku spożycie spadło o 2,24 proc.
Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące rolnictwa za 2019 rok. Pośród nich można znaleźć np. przeciętne spożycie produktów. Co ciekawe, Polacy w znacznym stopniu rezygnują z kupowania mięsa.
RolnictwoZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko Wprost