Przejdź na stronę główną WPROST.PL

Zielona planeta

SubskrybujSzukajMenu
px

Menu
  • Żywność
  • Środowisko
  • Mobilność
  • Człowiek
  • Energia
  • Wodór
Wprost
Wydanie: 8/2021 (1973)
  • Spis treści
  • Archiwum wydań
  • Wydania specjalne
  • Autorzy
  • Subskrypcja cyfrowa
  • Fundacja
Platformy prasy cyfrowej:
  • kiosk24
  • eGazety.pl
  • eprasa.pl
  • e-Kiosk
  • Nexto.pl
Nagrody tygodnika:
  • Człowiek roku
  • Innowatory Wprost
  • Portfel Wprost
  • Orły Wprost
  • ShEO Awards


Żywność

  • Materiał partnera
    Zbożowe, czyli pyszne i zdrowe
    Każdy chciałby jeść zdrowo i świadomie. Jednak nie każdy ma czas na pichcenie pełnowartościowych posiłków. Mit, że zdrowe i naturalne gotowanie wymaga umiejętności, nakładu czasu i pomysłowości skutecznie obalają produkty Soligrano.
    23 paź 2020 8:04
    Zbożowe, czyli pyszne i zdrowe
  • Zero WasteŻywność
    Dobre strony lockdownu? Badacze nie mają wątpliwości
    W czasie lockdownu spowodowanego przez koronawirusa w Polsce marnowano mniej żywności - wynika z analiz badaczek z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Rzadziej wyrzucano zwłaszcza owoce, warzywa i produkty mleczne.
    14 paź 202011:49
    Dobre strony lockdownu? Badacze nie mają wątpliwości
  • RolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko WprostZdrowa żywność
    Autor: Ewa KoszowskaEwa Koszowska
    Raport Wprost. Zboże – polskie złoto
    Zboża stanowią najważniejszy składnik pożywienia wielu kultur. Ich uprawy zajmują w naszym kraju ponad 70 proc. ziemi rolniczej. W piramidzie żywieniowej pojawiają się tuż po owocach i warzywach, nic więc dziwnego, że stanowią podstawę...
    9 paź 202016:36
    Raport Wprost. Zboże – polskie złoto
  • Materiał partnera
    BASF chce być liderem w zakresie cyfryzacji rolnictwa
    Naszą ambicją jest dostarczenie cyfrowych systemów wspomagania decyzji w obrębie całej produkcji rolniczej. Nie tylko w zakresie ochrony roślin, ale w kompleksowym zarządzaniu gospodarstwem w ramach digital farming – mówi Cezary Urban,...
    9 paź 202015:08
    BASF chce być liderem w zakresie cyfryzacji rolnictwa
  • ŚrodowiskoRolnictwoZdrowa żywnośćEkomodaZielona planeta - Eko Wprost
    McDonald's będzie walczył o lasy. Firma forsuje ostre zasady dla wszystkich
    Firmy spożywcze w Wielkiej Brytanii, w tym McDonald's, wzywają rząd do zaostrzenia przepisów mających na celu ochronę lasów deszczowych.
    5 paź 202013:18
    McDonald's będzie walczył o lasy. Firma forsuje ostre zasady dla wszystkich
  • ŻywnośćZero WasteZielona planeta - Eko Wprost
    Koniec z marnowaniem pieczywa! Wszystko dzięki jednej aplikacji
    Piekarnie z całej Polski mogą podjąć współpracę z naukowcami z PAN i współtworzyć aplikację, która ograniczy marnotrawienie żywności. Aplikacja pozwoli tak zaplanować produkcję, aby całe pieczywo udało się sprzedać.
    1 paź 202017:24
    Koniec z marnowaniem pieczywa! Wszystko dzięki jednej aplikacji
  • Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko Wprost
    Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego starzenia się?
    Wszyscy wiemy, że picie wody jest dla nas dobre. Pomaga zachować promienną skóra i pomaga w trawieniu. A ponieważ robi tak wiele dobrych rzeczy dla twojego ciała, pomaga również zdrowo się zestarzeć. Paradoksalnie picie wody i starzenie...
    29 wrz 202022:28
    Dlaczego picie odpowiedniej ilości wody jest kluczem do zdrowego...
  • Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Autor: Anna SierantAnna Sierant
    Sok z kiszonej kapusty: ile go pić i jak go przygotować samodzielnie w domu?
    Sok z kiszonej kapusty wyróżnia nie tylko charakterystyczny smak, ale również właściwości zdrowotne. Jak zrobić sok z kiszonej kapusty i dlaczego warto go pić?
    29 wrz 2020 7:29
    Sok z kiszonej kapusty: ile go pić i jak go przygotować samodzielnie w...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności
    Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
    Moda na żywność spod znaku „bio”, „organic”, „eko” zatacza coraz szersze kręgi. Kiedyś była ona dostępna tylko w specjalistycznych sklepach. Dziś można ją znaleźć już w prawie każdym większym markecie. Jest jednak znacznie droższa od...
    25 wrz 2020 7:31
    Żywność ekologiczna – czyli jaka? Nie daj się zrobić w balona
  • Zdrowa żywnośćRolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Polacy stawiają na polskie produkty
    Konsumenci coraz chętniej wybierają polskie marki. W ten sposób solidarnie wspierają gospodarkę w dobie kryzysu wywołanego pandemią koronawirusa. Przychodzą też z pomocą rodzimym firmom, które – dzięki wyborom klientów – mogą się...
    23 wrz 202016:28
    Polacy stawiają na polskie produkty
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowisko
    Duże też piękne – rolnictwo zrównoważone w gospodarstwach wielkopowierzchniowych
    Rolnictwo zrównoważone chroni zasoby środowiska, ogranicza negatywny wpływ swojej działalności na otoczenie, buduje żyzność gleby i troszczy się o bioróżnorodność. Top Farms, największe gospodarstwo rolne w Polsce, realizuje tę ideę od...
    17 wrz 202016:49
    Duże też piękne – rolnictwo zrównoważone w gospodarstwach...
  • Bezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćZielona planeta - Eko WprostŻywność
    Sushi, hummus i curry, czyli co Polacy wiedzą o kuchniach świata
    Jedzenie i jego różnorodne formy zawładnęły naszą wyobraźnią i stały się tematem numerem jeden towarzyskich small-talków. Hashtag #foodporn na dobre skolonizował Instagram, a otwarcie każdej nowej restauracji odbija się szerokim echem w...
    16 wrz 202019:07
    Sushi, hummus i curry, czyli co Polacy wiedzą o kuchniach świata
  • Ekologia i CSRZielone technologieZero Waste
    McDonald's będzie testować kubki do kawy wielokrotnego użytku
    McDonald's przetestuje kubki wielokrotnego użytku w Wielkiej Brytanii w przyszłym roku, starając się przeciwdziałać ich złemu wpływowi na środowisko. Firma chce przyciągnąć klientów, którzy są coraz bardziej zaniepokojeni marnotrawstwem...
    12 wrz 202015:02
    McDonald's będzie testować kubki do kawy wielokrotnego użytku
  • ŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Cena normalna i uwzględniająca koszty środowiskowe. Sklep sprawdza, którą wybiorą klienci
    Ile faktycznie kosztuje produkt leżący na półce? Jeden ze sklepów sieci Penny w Berlinie postanowił pokazać dwie ceny. Obok tej standardowej powieszono także cenę uwzględniającą koszty środowiskowe. Wybór należy do klientów.
    9 wrz 202018:33
    Cena normalna i uwzględniająca koszty środowiskowe. Sklep sprawdza,...
  • Materiał partnera
    Autor: Magdalena GrynMagdalena Gryn
    Debata EKG: Klimat dla rolnictwa, rolnictwo dla klimatu
    Jak rolnictwo wpływa na klimat Ziemi, a jak zmiany klimatu na rolnictwo? Jakie szanse oraz wyzwania dla rolnictwa niesie ze sobą Zielony Ład? I czy zmiana rolnictwa konwencjonalnego na ekologiczne - na duża skalę - jest możliwa? O tym...
    8 wrz 202012:06
    Debata EKG: Klimat dla rolnictwa, rolnictwo dla klimatu
  • Bezpieczeństwo żywnościZero WasteZielone technologieEkologia i CSR
    Największy na świecie producent żywności odchodzi od plastiku w opakowaniach
    Nestlé zapowiedziało, że bierze się za opakowania swoich produktów. Mają nadawać się do recyklingu w 100 proc. w ciągu 5 najbliższych lat.
    8 wrz 2020 7:38
    Największy na świecie producent żywności odchodzi od plastiku w...
  • Zdrowa żywnośćŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Czy dieta wegańska faktycznie jest zdrowa?
    Jedni ją kochają, inni nienawidzą, ale jedno jest pewne – dieta wegańska jest sposobem na zmniejszenie zanieczyszczenia środowiska i ograniczenie cierpienia zwierząt hodowanych. Pomijając kwestie etyczne i skupiając się jedynie na naszym...
    5 wrz 202011:18
    Czy dieta wegańska faktycznie jest zdrowa?
  • Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
    Oliwa z oliwek i oleje roślinne to jedne z najpopularniejszych tłuszczów stosowanych na całym świecie, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Różnią się sposobem produkcji, zastosowaniami kulinarnymi, smakiem i składem odżywczym.
    4 wrz 202017:37
    Oliwa z oliwek a olej roślinny: co jest zdrowsze?
  • RolnictwoBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko WprostŻywnośćŚrodowisko
    Autor: Paweł BednarzPaweł Bednarz
    McDonald’s stawia na frytki z polskich ziemniaków. Big Mac też z polskich produktów
    O tym, że polskie rolnictwo jest zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się, że frytki sprzedawane we wszystkich restauracjach McDonald’s w Polsce są produkowane z rodzimych ziemniaków. Taka sytuacja ma miejsce nie tylko nad...
    4 wrz 202015:02
    McDonald’s stawia na frytki z polskich ziemniaków. Big Mac też z...
  • Zielona planeta - Eko WprostRolnictwoŻywność
    Nawadnianie kropelkowe sposobem na ziemniaka
    Inteligentne rolnictwo to już nie tylko moda. Jest to przede wszystkim sposób na zwiększenie wydajności upraw, przy jednoczesnym zaoszczędzeniu środków i zasobów. Firma Milex produkuje systemy do nawadniania kropelkowego dla upraw...
    4 wrz 202015:01
    Nawadnianie kropelkowe sposobem na ziemniaka
  • RolnictwoBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Autor: Ewa KoszowskaEwa Koszowska
    Raport Wprost. Ziemniak, król polskiego stołu
    Ziemniaki są obecne na naszych stołach od pokoleń. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ich około 100 kg i mimo że krajowe spożycie ziemniaków jest z roku na rok niższe, to wciąż zdecydowana większość naszych rodaków nie wyobraża sobie...
    4 wrz 202015:00
    Raport Wprost. Ziemniak, król polskiego stołu
    Wideo

Kolejne strony:  Przejdź do pierwszej strony<< Przejdź do poprzedniej strony< strona 1 strona 2 3 strona 4 strona 5 strona 6 Przejdź do następnej strony> Przejdź do ostatniej strony>>

Reklama


Strona główna Powrót
  • Żywność
  • Środowisko
  • Mobilność
  • Człowiek
  • Energia
  • O firmie
  • Kontakt
  • Subskrypcja cyfrowa
  • Reklama
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
Zielona planeta - Facebook Zielona planeta - Twitter Zielona planeta - YouTube

© ℗ 1998-2021 Agencja Wydawniczo-Reklamowa „Wprost” Sp. z o.o. Wszelkie prawa zastrzeżone. Agencja Wydawniczo-Reklamowa „Wprost” na podstawie art. 25 ust. 1 pkt. 1 b ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych wyraźnie zastrzega, że dalsze rozpowszechnianie artykułów zamieszczonych na portalu www.wprost.pl jest zabronione..