-
Pierwsza taka inwestycja w Polsce! W ORLEN Południe powstaje nowoczesny bioprodukt
Pierwszą w Polsce, pilotażową instalację do produkcji ekologicznego kwasu mlekowego przy wykorzystaniu mikroorganizmów uruchomiono w Grupie ORLEN. Inwestycja, zrealizowana w rafinerii Trzebinia, należącej do spółki ORLEN Południe, warta...
Artykuł sponsorowany -
W kieszeni mieli 3 tys. zł. Teraz bracia Rafał Czech i Igor Sadurski podbijają Europę
Bezmięsny.pl jest dzisiaj już nie tylko synonimem najwyższej jakości, ale przede wszystkim prawdziwej historii „American Dream”.
ŻywnośćCzłowiekKarol Wasilewski
-
Smart biznes potrzebuje smart rozwiązań
Żabka testuje innowacyjne technologie, które usprawniają pracę franczyzobiorców oraz inteligentnie zarządzają pracą zainstalowanych urządzeń
Artykuł sponsorowany -
Bezpieczeństwo żywnościowe równie ważne jak militarne
Polska jest nie tylko samowystarczalna żywnościowo, ale ma także duże nadwyżki. Nasze bezpieczeństwo nie jest zagrożone. Żywności wystarczy dla wszystkich, zarówno dla Polaków, jak i dla osób, które przybyły do nas z Ukrainy - mówi...
Artykuł sponsorowany -
Nagrody i wyróżnienia KSC
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. szczególną uwagę przykłada do podnoszenia standardów jakościowych produktów i konkurencyjności na rynku. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są przyznawane corocznie liczne certyfikaty, wyróżnienia oraz...
Artykuł sponsorowany -
Nowości - produkty marki Polskie Przetwory
Polskie przetwory prezentują swoje nowe, zdrowe produkty – bez konserwantów, barwników i z obniżoną zawartością cukru.
Artykuł sponsorowany -
Każda butelka na wagę… kaucji!
Czy już wkrótce na zakupy pójdziemy z siatką pełną opróżnionych plastikowych butelek po napojach, które wrzucimy do specjalnego recyklomatu, by odzyskać wpłaconą kaucję? To już niemalże przesądzone.
Artykuł sponsorowany -
Warzywa z własnego ogródka najzdrowsze? Badania gleby ogrodów działkowych
Czy sałata, szpinak lub ogórek z własnego ogródka są najzdrowsze? Sprawdzi to Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr).
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności -
Cukiernia Zaniewicz – od tradycyjnej piekarni do nowoczesnej BIO manufaktury
Jesteśmy w naszym DNA proekologiczni i stawiamy na zdrowie, dlatego tak bliska nam jest kategoria produktów BIO, ręczne robionych na podstawie receptur, gdy jeszcze nie używano polepszaczy smaku – mówi Robert Rudnicki, Prezes Zarządu...
Artykuł sponsorowany -
Jak wykorzystać jarmuż? Trzy pomysły na zdrowe koktajle
Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw, które jest dostępne zimą. Aby w pełni wykorzystać właściwości zielonych liści, warto je jeść na surowo – np. w zdrowych koktajlach.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność -
Czy cukier kokosowy to zdrowy słodzik? Niekoniecznie
Cukier kokosowy uważany jest za zdrowszą wersję białego cukru. Czy rzeczywiście cukier kokosowy jest zdrowym słodzikiem?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Przerobią odpady na niezwykle cenne związki. PG ma pomysł na marnotrawstwo żywności
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej i Chin pracują nad nową technologią przetwarzania odpadów spożywczych, dzięki której będzie można odzyskiwać kwasy karboksylowe potrzebne do wyprodukowania polimerów, farmaceutyków, rozpuszczalników czy...
Zielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoEkologia i CSRŻywnośćZero Waste -
Złota Setka Polskiego Rolnictwa – sprostowanie rankingu
W rankingu Złota Setka Polskiego Rolnictwa doszło do niezamierzonej pomyłki. Do głównego rankingu wzięto pod uwagę jedną ze spółek Grupy Polmlek, tj. Polmlek Sp. z o.o., którą sklasyfikowano na 29. miejscu. Tymczasem z danych...
RolnictwoZielona planeta - Eko Wprost -
Owoc w roli głównej
Szlachetne, wytwarzane na bazie tradycyjnych receptur wina owocowe po latach wracają, by zająć należne im miejsce na polskich stołach. Prawdziwy renesans tego trunku to duża szansa dla polskiego rolnictwa i doskonała okazja do promocji...
Zielona planeta - Eko WprostŻywność -
Co znajduje się w torebce od herbaty? Mikroplastik i... klej
Torebka od herbaty może skrywać różne niebezpieczne substancje. Czy parzenie herbaty ekspresowej jest zdrowe?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościMałgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Co można zrobić ze skórek grejpfrutów? Już nigdy ich nie wyrzucisz
Co zrobić ze skórką grejpfruta? Podpowiadamy kilka pomysłów, jak wykorzystać w kuchni i domu resztki po tych cytrusach.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZero WasteAlicja Kowalczyk
-
Quiz: ile wiesz na temat witamin? Rozwiąż i sprawdź się!
Ponieważ nie można żyć bez witamin i minerałów, każdy z nas powinien mieć podstawową wiedzę na ich temat.
Zielona planeta - Eko WprostCzłowiekZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności Quiz -
Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przechowaj, przerób, rozdaj
Zostało ci jedzenie po świętach? I czujesz, że ani ty, ani twoi bliscy, nie dacie już rady wszystkiego przejeść? Podpowiadamy, co zrobić, aby nie zmarnować żywności.
Zero WasteBezpieczeństwo żywnościŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost -
Polskie Przetwory – oto recepta na sukces
Wysoka jakość produktów, smak i atrakcyjna cena. To nasza recepta na sukces - mówi w rozmowie z „Wprost” Tomasz Rega, członek zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., właściciela zakładu „Polskie Przetwory”, który został ostatnio...
Artykuł sponsorowany -
Brytyjczycy chcą być bardziej ekologiczni. Ile funtów mniej kosztuje dieta mięsna?
Brytyjczycy zmieniają swoje nawyki na proekologiczne. Bardzo ważnym krokiem są zmiany żywieniowe mieszkańców wysp. Dieta roślina kosztuje 50% mniej funtów miesięcznie niż tradycyjna dieta mięsna. Dlatego z roku na rok coraz więcej...
Artykuł sponsorowany -
W konsolidacji detalistów siła
W ciągu tych 12 lat z regionalnego przedsięwzięcia wyrośliśmy na ogólnopolską sieć - mówi Krzysztof Pakuła, prezes grupy Chorten.
Artykuł sponsorowany Wideo