-
Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownu
Wprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...
Wideo -
Uwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu tlenku etylenu w lodach wodnych. Obecność tego składnika w produktach spożywczych jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
-
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Zero Waste -
Polska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać? Dowiedz się, jak rozpoznać żywność wysokiej jakości
Podstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy...
Artykuł sponsorowany -
Kawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji Dnia Kawy
W ciągu roku na całym globie wypija się ponad 9 miliardów kilogramów klasycznej „małej czarnej”. Choć napój ten jest powszechnie znany na całej kuli ziemskiej, to nadal kryje w sobie sporo tajemnic. Które z nich warto poznać z okazji...
-
Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!
Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
Wideo -
Jabłko – najzdrowszy owoc świata? 10 właściwości prozdrowotnych
Jabłka to źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Co warto wiedzieć o tym owocu?
Maja Błaszczyk
-
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit...
Wideo -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
-
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
-
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
-
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
Monika Piorun
Wideo -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
Wideo -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
-
Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.
Monika Piorun
Wideo -
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
Wideo -
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
Wideo -
Co słodkiego mogą jeść osoby walczące z cukrzycą? 12 najzdrowszych przekąsek
Diagnoza – cukrzyca wcale nie musi oznaczać, że na zawsze powinniśmy się pożegnać ze słodkim smakiem. Oto kilka pomysłów na zdrowe słodycze, po które mogą sięgać osoby mające problem z cukrzycą typu 1 lub 2.
Monika Piorun
-
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
Wideo -
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
-
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
Monika Piorun