-
Uwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu tlenku etylenu w lodach wodnych. Obecność tego składnika w produktach spożywczych jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
-
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Zero Waste -
Polska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać? Dowiedz się, jak rozpoznać żywność wysokiej jakości
Podstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy...
Artykuł sponsorowany -
Kawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji Dnia Kawy
W ciągu roku na całym globie wypija się ponad 9 miliardów kilogramów klasycznej „małej czarnej”. Choć napój ten jest powszechnie znany na całej kuli ziemskiej, to nadal kryje w sobie sporo tajemnic. Które z nich warto poznać z okazji...
-
Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!
Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
Wideo -
Jabłko – najzdrowszy owoc świata? 10 właściwości prozdrowotnych
Jabłka to źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Co warto wiedzieć o tym owocu?
Maja Błaszczyk
-
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit...
Wideo -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
-
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
-
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
-
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
Monika Piorun
Wideo -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
Wideo -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
-
Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.
Monika Piorun
Wideo -
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
Wideo -
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
Wideo -
Co słodkiego mogą jeść osoby walczące z cukrzycą? 12 najzdrowszych przekąsek
Diagnoza – cukrzyca wcale nie musi oznaczać, że na zawsze powinniśmy się pożegnać ze słodkim smakiem. Oto kilka pomysłów na zdrowe słodycze, po które mogą sięgać osoby mające problem z cukrzycą typu 1 lub 2.
Monika Piorun
-
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
Wideo -
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
-
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
Monika Piorun
-
Te owoce mają najwięcej cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie
Chociaż cukier zawarty w owocach nie jest szkodliwy dla organizmu, nadal wlicza się do dziennego spożycia kalorii.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywności