-
Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą
Dieta roślinna ma zdecydowanie najlepszy wpływ na serce. Naukowcom z Neapolu udało się jednak wykazać, że przed chorobami układu sercowo-naczyniowego może chronić nas także spożywanie na co dzień jogurtu oraz niewielkich ilości sera i......
Monika Piorun
-
Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia
Jak sprawić, by to, co jemy, mogło przedłużyć nam młodość? Naukowcy z Augusta University Medical Center odkryli, że kluczem do przeciwdziałania efektom starzenia może być dieta bogata w tryptofan. Okazuje się, że niedobór tego składnika...
Monika Piorun
-
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie
Brakuje ci pomysłów na zdrowe jedzenie? Zależy ci na jedzeniu warzywnych potraw, ale masz już dość nudnego makaronu z dodatkami? Wystarczy kilka minut, by w mgnieniu oka wyczarować oryginalny posiłek z zaledwie jednego kabaczka.
Wideo -
Uwaga! W tych makaronach wykryto groźną toksynę. GIF wycofuje 7 partii skażonych produktów
W niektórych produktach firmy Makarony Polskie z Rzeszowa stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu – toksyny wytwarzanej przez grzyby z rodzaju Fusarium. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie...
Bezpieczeństwo żywności -
Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj
Wegańska wersja jajecznicy, czyli tofucznica, bije rekordy popularności wśród wszystkich roślinożerców. Zamiast jajek używa się do niej tofu, które po odpowiednim doprawieniu (głównie dzięki kurkumie) nie tylko w smaku, ale nawet z...
Wideo -
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie
Co zrobić, kiedy burczy nam w brzuchu, a mamy bardzo mało czasu na przygotowanie pożywnego posiłku? Wystarczy w błyskawicznym tempie przygotować prostą przekąskę, która łatwo zaspokaja głód. Nie bez powodu przepadają za nią weganie,...
Wideo -
Sok z tego owocu... spala tłuszcz z brzucha? Fenomenalne właściwości „agrestu indyjskiego”
W sanskrycie słowo amla oznacza matkę lub pielęgniarkę. Dosłowna nazwa tych owoców wskazuje jednak na ich kwaśny smak. W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta uznawana jest za istny „eliksir młodości”, który znakomicie sprawdza się w...
Monika Piorun
Wideo -
Uważaj na te chipsy! Sanepid wycofuje z obrotu 6 smaków. Dlaczego?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie „Long chips”, czyli popularnych długich chipsów z puree ziemniaczanego. W sześciu wycofanych smakach stwierdzono nieprawidłowe oznakowanie dotyczące...
-
Dieta roślinna ma jeszcze lepszy wpływ na serce niż sądzono. Dlaczego?
Wyniki trwających 32 lata badań naukowych nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że im więcej naturalnych pokarmów opartych na warzywach, owocach i ziarnach w naszym codziennym pożywieniu, tym lepiej – zwłaszcza dla układu...
Monika Piorun
-
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!
Dzięki niemu mamy mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry nastrój. Wapń – bo o nim mowa – pełni ważną rolę w naszym organizmie. Choć większość osób uznaje, że jego najlepszym źródłem jest nabiał, a zwłaszcza krowie mleko, to...
-
Nadmiar kawy osłabia pamięć i ma zły wpływ na mózg. Ile pić, by nie przesadzić?
Kawa ma zbawienny wpływ na cały organizm, ale jeśli codziennie wypijamy więcej niż 6 filiżanek małej czarnej, to nasz mózg zaczyna się... kurczyć. Na dodatek nadmierna konsumpcja tego napoju sprawia, że o ponad 50 proc. wzrasta ryzyko...
-
Przepis na smaczne ciasto z... warzyw – lepsze niż pizza! Jak je zrobić?
Nie zawsze ciasto musi być słodkie. Warto wypróbować wyśmienity przepis na wegetariańską przekąskę z warzyw, która z powodzeniem może konkurować nawet z tradycyjną pizzą.
Wideo -
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat
Wcale nie trzeba wiele zachodu, by w mgnieniu oka wyczarować lekką i zdrową potrawę, której smak zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanego krytyka kulinarnego. Proste, jednogarnkowe danie podbiło serce niejednego smakosza na długo zanim...
Monika Piorun
Wideo -
Natto – japoński specyfik, który blokuje... koronawirusa. Przełomowe odkrycie?
Enzym wydzielany przez bakterie obecne w fermentowanej soi może blokować możliwość zakażenia się COVID-19. Naukowcom z Tokio udało się to potwierdzić w warunkach laboratoryjnych – nie ma pewności, czy samo spożywanie tradycyjnego natto...
Monika Piorun
-
Jak zrobić hummus z... bobu? Wypróbuj prosty przepis Nigelli Lawson
Bób do niekwestionowany król sezonu letniego. Jeśli znudziło ci się już tradycyjne gotowanie go w lekko osolonej wodzie, warto wyczarować z tej rośliny dosyć nietypowy przysmak, który można zrobić w błyskawicznym tempie. W sam raz na...
-
10 produktów, które zawierają najwięcej soli – możecie być całkiem zaskoczeni
Co za dużo, to niezdrowo – zwłaszcza w przypadku soli. Choć statystyczny Polak zjada jej coraz mniej, to nadal w naszym codziennym menu jest zbyt dużo słonego smaku. W których pokarmach jest najwięcej sodu? Warto zapoznać się z poniższą...
-
Nie tylko oliwa z oliwek! Oto 5 zdrowych olejów przydatnych w kuchni
Przyzwyczailiśmy się już do tego, że najczęściej używamy popularnego w Polsce oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego lub powszechnie znanej oliwy z oliwek. Wiele innych roślinnych tłuszczy też ma sporo cennych właściwości. Po które z...
-
Jak zrobić zdrowe ciasto bez... mąki, cukru i oleju? Banalnie prosty przepis
Myślisz, że każdy deser musi być wysokokaloryczny? Nic bardziej mylnego! Doskonałe i pełne smaku ciasto można w mgnieniu oka wyczarować zaledwie z kilku składników. Podpowiadamy, jak je przygotować bez zbędnego wysiłku.
Monika Piorun
Wideo -
Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?
Na rozśpiewanym TikToku sporą popularność zrobiło proste połączenie zwykłej, rozpuszczalnej kawy z białkiem w proszku, które ma ułatwiać odchudzanie. Zamiast wątpliwej jakości odżywek można jednak użyć w 100 proc. naturalnych składników...
Wideo -
Kawa wcale nie przyspiesza tempa bicia serca, tylko je... obniża! Obalono popularny mit
Każda filiżanka kawy wypijanej w ciągu dnia może obniżać ryzyko arytmii o dodatkowe 3 procent – udowodnili kardiolodzy z USA w badaniach na ponad 380 tys. pacjentów.
-
Steki z... kalafiora i inne pomysły na grilla bez mięsa. W sam raz na wegetariańską biesiadę
Jakie warzywa i owoce można wrzucić na ruszt? Prezentujemy 12 pomysłów na smakowitą, niskokaloryczną i bardzo zdrową ucztę w wersji FIT.