-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZero WasteCo zrobić z resztkami jedzenia? Oto 12 kreatywnych pomysłówKupujemy za dużo, robimy wielkie zapasy, a potem połowa produktów się marnuje, bo nie zdążymy ich zjeść przed upływem terminu ważności. Podpowiadamy, w jaki sposób można najlepiej wykorzystać resztki jedzenia.
-
Artykuł sponsorowanyBiznes na biomasieCzy biomasę rolniczą pozostałą po wytworzeniu cukru i produktów zbożowych można przetworzyć w wysokomarżowe produkty petrochemiczne, biometan oraz wodór? PKN Orlen analizuje taką możliwość. Dlatego koncern podpisał list intencyjny z...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZero WasteJak przestać marnować żywność? Oto praktyczne poradyZaprzestanie marnowania żywności pozwoli zaoszczędzić na zakupach spożywczych i utrwali dobre dla środowiska nawyki.
-
Artykuł sponsorowanyRok 2021 pod znakiem owoców i warzyw. Kupuj je świadomie!Warzywa, owoce i ich przetwory w codziennym jadłospisie to fundament zdrowia. Nie dziwi więc, że Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw, aby uświadomić społeczeństwu, jak istotną rolę odgrywają...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćWegetariański burger już w każdym McDonald’s21 kwietnia do stałego menu McDonald’sa wszedł Veggie Burger.
-
Artykuł sponsorowanyBASF dla Zielonego ŁaduInwestycje w innowacyjne produkty, rozwój narzędzi cyfrowych i zapewnienie bezpieczeństwa stosowania środków ochrony oraz redukcja emisji dwutlenku węgla w rolnictwie w perspektywie do 2030 roku – to odpowiedź Agriculutral Solutions BASF...
-
Artykuł sponsorowany„Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniuPotrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski. Ocalone od zapomnienia, tradycyjne przepisy, często w nowym, spektakularnym wydaniu. Przed nami kolejna, szósta już odsłona ogólnopolskiej „Bitwy Regionów”.
-
RolnictwoBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko Wprost
-
ŚrodowiskoRolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko WprostRolnicza nadzieja świataKryzys klimatyczny, globalne zagrożenie którego nie wolno nam bagatelizować. To, czego potrzebujemy, to przywrócenie równowagi między działalnością człowieka a przyrodą. Czy zrównoważone rolnictwo uratuje świat?
-
Artykuł sponsorowanyZrównoważony rozwój Krajowej Spółki CukrowejKrajowa Spółka Cukrowa S.A. jest największym w Polsce producentem cukru białego i jednym z liderów rynku rolno-spożywczego w Polsce. Realizowana przez firmę strategia rozwoju to nie tylko potwierdzenie jej pozycji ekonomicznej, ale też...
-
Artykuł sponsorowanyBASF: innowacyjne produkty dla zrównoważonego rolnictwaBASF oferuje nasiona, środki ochrony roślin i usługi cyfrowe na rzecz coraz bardziej zrównoważonych rozwiązań dla rolnictwa. Stale prowadzi działalność badawczo-rozwojową, która już przynosi i przyniesie w przyszłości korzyści rolnikom,...
-
Artykuł sponsorowanyLubella rezygnuje z jajek z chowu klatkowegoLubella, jeden z największych producentów makaronów i produktów zbożowych w Polsce, właśnie zakończyła proces rezygnacji z jajek z chowu klatkowego w swoich produktach – 3 lata wcześniej, niż pierwotnie zakładano. Firma w swoim makaronie...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywnościCzym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięsoCzym zastąpić mięso na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej? Okazuje się, że zamienników mięsa jest całkiem dużo.
-
Artykuł sponsorowanyAkcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mlekaDzisiejszy świat niestety nas nie oszczędza. Wszechobecny stres, choroby cywilizacyjne, infekcje, pandemia COVID-19, nazbyt częste stosowanie antybiotyków, brak snu. To wyzwania, z którymi musi się mierzyć nasze pokolenie. Jak możemy...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćPijemy znacznie mniej wody, niż nasi przodkowie. Naukowcy ustalili, dlaczego tak się dziejeLudzki organizm zaadaptował się do obecnych warunków życia na ziemi. Mamy duże, żądne energii mózgi, które wymagają od nas spożywania o wiele więcej kalorii niż ma to miejsce w przypadku naszych najbliższych „krewnych” – prehistorycznych...
-
Artykuł sponsorowanyPodpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka8 marca 2021 roku Żabka Polska sp. zo.o. oraz właściciele marki Maczfit, lidera rynku cateringu dietetycznego w Polsce, poinformowali o podpisaniu umowy, której następstwem będzie włączenie Spółki w strukturę tworzącej się Grupy Żabka....
-
Zielona planeta - Eko WprostBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikaćDodatki do żywności to substancje wprowadzane do żywności i napojów podczas przetwarzania i pakowania. Nie wszystkie są szkodliwe, ale niektóre niosą poważne zagrożenie. Które to są i jak ich unikać?
-
Artykuł sponsorowanyZdrowe i smaczne, bo z Polski. Postaw na rodzime produkty. Jak kupować świadomieCoraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że jakość i pochodzenie żywności mają znaczenie. Jak jednak odnaleźć się w różnych symbolach i znakach graficznych na opakowaniach? Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać na produktach i jak te...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność
-
Artykuł sponsorowanyMarcin Dobrock, prezes Mondelez Polska: Pandemia nas zahartowała, ale nie spowolniłaBiznes Mondelez w Polsce jest w dobrej kondycji, nadal rośnie, tak jak to było przez ostatnie 5 lat. Nie obyło się bez trudności, ale dzięki wspólnemu zaangażowaniu wszystkich pracowników i natychmiastowej adaptacji do nowych warunków,...
-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćSpurek proponuje „5 dla branży roślinnej.” „Zakaz reklamy mięsa, mleka, jaj”Sylwia Spurek proponuje wprowadzenie „piątki dla branży roślinnej”. Propozycja eurodeputowanej zakłada m.in. zakaz reklamowania mięsa i produktów odzwierzęcych takich jak mleko czy jajka.