-
Moc roślinnych soków
Po soki roślinne warto sięgać cały rok, wzbogacając codzienną dietę. Mają dobroczynne właściwości i pomagają utrzymać zdrowie. Przy ich wyborze ważne jest, aby były świeżo wyciskane, jak najmniej przetworzone i przygotowane z roślin...
Artykuł sponsorowany -
Nowości Soligrano zgodne ze światowymi trendami BIO
Dekadę temu na półkach w polskich sklepach pojawiły się pierwsze ekologiczne produkty. Początkowo drogie i w małej ofercie przyjmowane były jako ciekawostka. Z czasem stopniowo, wraz z większą dostępnością i niższymi cenami Polscy...
Artykuł sponsorowany -
Goodvalley: W przeciwdziałaniu zmianom klimatu chcieć znaczy móc
Bycie neutralnym klimatyczne jest jak najbardziej możliwe - przekonuje Paweł Nowak, prezes Goodvalley.
Artykuł sponsorowany -
Jak zadbać o zdrowie po pandemii? PZU podpowiada
Zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Tymczasem – jak wynika z najnowszych badań PZU Życie – niemal co piąty Polak w ogóle nie wykonuje badań profilaktycznych, tłumacząc się najczęściej brakiem czasu lub pieniędzy. Żeby...
Artykuł sponsorowany -
Piramida żywienia – 10 zasad, które pozwolą ci być zdrowym do późnej starości
Nie od dziś wiadomo, że jesteś tym, co jesz, ale bez odpowiedniej dawki aktywności fizycznej i dobrej jakości wody mamy ograniczone szanse na to, by jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Jakie wskazówki mają badacze z Instytutu Żywności i...
Zdrowa żywność -
Naukowcy odkryli sposób na to, by uprawiać kawę w... Finlandii. Jak smakuje pierwsza kawa z probówki?
Finowie, którzy piją najwięcej kawy na świecie, znaleźli skuteczny sposób na to, by w specjalnych bioreaktorach w laboratorium powstawały ekologiczne ziarna kawy – bez konieczności sprowadzania ich z plantacji w ciepłych krajach.
Zdrowa żywność Wideo -
Czym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?
Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność -
Jak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownu
Wprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...
Zdrowa żywność Wideo -
Uwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu tlenku etylenu w lodach wodnych. Obecność tego składnika w produktach spożywczych jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Zdrowa żywność -
Nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!
Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
Zdrowa żywnośćZero Waste -
Polska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać? Dowiedz się, jak rozpoznać żywność wysokiej jakości
Podstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy...
Artykuł sponsorowany -
Kawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji Dnia Kawy
W ciągu roku na całym globie wypija się ponad 9 miliardów kilogramów klasycznej „małej czarnej”. Choć napój ten jest powszechnie znany na całej kuli ziemskiej, to nadal kryje w sobie sporo tajemnic. Które z nich warto poznać z okazji...
Zdrowa żywność -
Dziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!
Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
Zdrowa żywność Wideo -
Jabłko – najzdrowszy owoc świata? 10 właściwości prozdrowotnych
Jabłka to źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Co warto wiedzieć o tym owocu?
Zdrowa żywnośćMaja Błaszczyk
-
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni
Kiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit...
Zdrowa żywność Wideo -
Jak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieni
Będziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
Zdrowa żywność -
Salmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywności
Bakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
Zdrowa żywność -
Obniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwek
W ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
Zdrowa żywność -
Jak zrobić bezglutenowe ciasto śliwkowe? Błyskawiczny przepis dla wegan (i nie tylko)
Jesień tuż, tuż, a świeże śliwki to prawdziwe królowe tej pory roku. Wbrew pozorom zdrowe ciasto z tych owoców wcale nie musi zawierać glutenu i można przygotować je w mgnieniu oka. W jaki sposób?
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
Wideo -
Jak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepis
Nie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
Zdrowa żywność Wideo -
W mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktów
W popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
Zdrowa żywność