-
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywnośćCzym jaja ekologiczne różnią się od zwykłych?Jaja ekologiczne to nie jaja z wolnego wybiegu. Czym się różnią i na co zwracać uwagę przy wyborze jaj?
-
Zdrowa żywnośćJak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownuWprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...
-
Zdrowa żywnośćUwaga! W tych lodach wykryto rakotwórczy składnik. GIS wydał ostrzeżenieGłówny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu tlenku etylenu w lodach wodnych. Obecność tego składnika w produktach spożywczych jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
-
Zdrowa żywnośćZero WasteNie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
-
Artykuł sponsorowanyPolska żywność to najlepszy wybór! Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać? Dowiedz się, jak rozpoznać żywność wysokiej jakościPodstawą udanego dania są wysokiej jakości produkty. Polacy coraz częściej zwracają na to uwagę, analizując etykiety i przyglądając się informacjom na nim zawartym, w tym również pochodzeniu żywności. Na co zwracać uwagę przy...
-
Zdrowa żywnośćKawa – najpopularniejszy napój świata? 10 mało znanych faktów z okazji Dnia KawyW ciągu roku na całym globie wypija się ponad 9 miliardów kilogramów klasycznej „małej czarnej”. Choć napój ten jest powszechnie znany na całej kuli ziemskiej, to nadal kryje w sobie sporo tajemnic. Które z nich warto poznać z okazji...
-
Zdrowa żywnośćDziś Światowy Dzień Jabłka – wypróbuj najlepszy przepis na szarlotkę w... 5 minut!Błyskawiczny sposób na przygotowanie obłędnie smacznego ciasta z jabłek z pewnością umili świętowanie Światowego Dnia Jabłka, który przypada 28 września.
-
Zdrowa żywność
-
Zdrowa żywnośćJak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieniKiedy tylko na zewnątrz zaczyna się robić chłodniej, prawdziwe „jesienary” zaczynają mieć ochotę na aromatyczną kawę, której smak jest kwintesencją tej pory roku. Podpowiadamy, jak w zaciszu własnej kuchni przyrządzić kulinarny hit...
-
Zdrowa żywnośćJak zrobić domowej roboty... ser z grzybami? Szybki przepis na hit jesieniBędziecie zaskoczeni, że z zaledwie kilku składników w mgnieniu oka można wyczarować wykwintną, serową przekąskę z dodatkiem aromatycznych grzybów. Początek kalendarzowej jesieni to idealny czas, by wypróbować ten błyskawiczny i całkiem...
-
Zdrowa żywnośćSalmonella w... sezamie! Sanepid wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące skażonej żywnościBakterie Salmonella, które mogą prowadzić do zatruć pokarmowych, wykryto w pochodzącym z Somalii sezamie sprzedawanym w Polsce – ostrzega GIS.
-
Zdrowa żywnośćObniżają ciśnienie i regulują poziom cholesterolu – 10 mało znanych korzyści z jedzenia śliwekW ich niezwykłe właściwości wierzono nawet w starożytnym Egipcie, a archeolodzy do dziś znajdują ślady świadczące o tym, że owoce te przekazywano w darze zmarłym i pozostawiano je w grobowcach. To jednak nie wszystkie ciekawostki na ich...
-
Zdrowa żywność
-
Zdrowa żywnośćJak w 2 minuty zrobić wytrawne muffiny z... grzybami? Obłędnie smaczny przepisNie wszystkie muffinki muszą być słodkie. Doskonale smakują także na słono z grzybami, od których zaroiło się w lasach w całym kraju. Prosty sposób sprawi, że wyrafinowana przekąska na stałe zagości na waszych jesiennych stołach.
-
Zdrowa żywnośćW mleku roślinnym wykryto rakotwórczy składnik. GIS wycofuje z obrotu 7 serii produktówW popularnych mlekach roślinnych wykryto tlenek etylenu, którego obecność w żywności jest niedozwolona na terenie Unii Europejskiej.
-
Zdrowa żywność
-
Zdrowa żywnośćJak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
-
Zdrowa żywnośćJak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepisSłodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
-
Artykuł sponsorowanyWielkie święto polskiej kuchniKoło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego zwyciężyło w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”. To już VI edycja wydarzenia organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem...
-
Zdrowa żywność
-
Zdrowa żywnośćJak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepisZapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.