-
Jak zrobić zdrowe „schabowe” z... boczniaków? Prosty przepis w mniej niż 5 minut
Zapomnij o wieprzowym mięsie! Chociaż raz zastąp je aromatycznymi boczniakami, a przekonasz się, że zdrowy, niskokaloryczny zamiennik popularnych kotletów jest co najmniej równie smaczny i na dodatek banalnie łatwo go przygotować.
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
Wideo -
Jak zrobić skrzydełka z... kalafiora? Zdrowy przepis do zrobienia w mniej niż 2 minuty!
Są chrupiące, pełne smaku, a na dodatek zamiast mięsa jest w nich zdrowy i niskokaloryczny kalafior. Warzywo to idealnie nadaje się do przyrządzenia wyśmienitego dania, które z powodzeniem może zastąpić popularne skrzydełka z kurczaka.
Zdrowa żywność Wideo -
Jak zrobić zdrowe ciasto marchewkowe bez jajek i bez... pieczenia? Fenomenalny przepis
Słodki przysmak z marchewek wcale nie wymaga pieczenia w piekarniku. Bardzo łatwo przyrządzić go na parze, a na dodatek nie trzeba do niego używać żadnych jajek.
Zdrowa żywność Wideo -
Wielkie święto polskiej kuchni
Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z woj. warmińsko-mazurskiego zwyciężyło w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”. To już VI edycja wydarzenia organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod honorowym patronatem...
Artykuł sponsorowany -
Co słodkiego mogą jeść osoby walczące z cukrzycą? 12 najzdrowszych przekąsek
Diagnoza – cukrzyca wcale nie musi oznaczać, że na zawsze powinniśmy się pożegnać ze słodkim smakiem. Oto kilka pomysłów na zdrowe słodycze, po które mogą sięgać osoby mające problem z cukrzycą typu 1 lub 2.
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Jak w 2 minuty zrobić zdrowy majonez z... awokado? Fenomenalny przepis
Zapomnij o zwykłym majonezie! Jeśli choć raz spróbujesz przygotować alternatywną wersję tego sosu z awokado, szybko zakochasz się w jego wykwintnym smaku i wyjątkowo aksamitnej konsystencji.
Zdrowa żywność Wideo -
Salmonella w popularnej przyprawie. GIS wydał ostrzeżenie publiczne
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży kurkumy suszonej, w której wykryto bakterię Salmonella grożącą zatruciami pokarmowymi.
Zdrowa żywność -
Chia – superfood, którego nazwa oznacza... siłę! 7 mało znanych zalet „ziarenek mocy”
Aztecka nazwa chia, którą określano szałwię hiszpańską, w dosłownym tłumaczeniu oznacza siłę. Przez długie lata niepozorne ziarenka ceniono tak bardzo, że używano ich nawet jako waluty. Nic dziwnego – niewiele produktów jest równie...
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Te owoce mają najwięcej cukru. Uważaj na ich nadmierne spożycie
Chociaż cukier zawarty w owocach nie jest szkodliwy dla organizmu, nadal wlicza się do dziennego spożycia kalorii.
Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność -
Co jeść, by zapobiec chorobom serca? Te 3 produkty z pewnością was zaskoczą
Dieta roślinna ma zdecydowanie najlepszy wpływ na serce. Naukowcom z Neapolu udało się jednak wykazać, że przed chorobami układu sercowo-naczyniowego może chronić nas także spożywanie na co dzień jogurtu oraz niewielkich ilości sera i......
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Co jeść, by żyć dłużej? 5 produktów, które spowalniają proces starzenia
Jak sprawić, by to, co jemy, mogło przedłużyć nam młodość? Naukowcy z Augusta University Medical Center odkryli, że kluczem do przeciwdziałania efektom starzenia może być dieta bogata w tryptofan. Okazuje się, że niedobór tego składnika...
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Niebezpieczny post na Facebooku. „To prosta droga do inwazji biologicznej”
W mediach społecznościowych ktoś nawołuje do rozsypywania w dowolnym miejscu pestek po zjedzonych owocach. To bardzo niebezpieczne dla przyrody działanie. Niestety post rozprzestrzenia się błyskawicznie.
Bezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko WprostŚrodowiskoŻywność -
Jak zrobić spaghetti i pesto z... jednej cukinii? Błyskawiczny przepis na roślinne danie
Brakuje ci pomysłów na zdrowe jedzenie? Zależy ci na jedzeniu warzywnych potraw, ale masz już dość nudnego makaronu z dodatkami? Wystarczy kilka minut, by w mgnieniu oka wyczarować oryginalny posiłek z zaledwie jednego kabaczka.
Zdrowa żywność Wideo -
Uwaga! W tych makaronach wykryto groźną toksynę. GIF wycofuje 7 partii skażonych produktów
W niektórych produktach firmy Makarony Polskie z Rzeszowa stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu – toksyny wytwarzanej przez grzyby z rodzaju Fusarium. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie...
Zdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności -
Jak zrobić tofucznicę? Wegański przepis na roślinną „jajecznicę”... bez jaj
Wegańska wersja jajecznicy, czyli tofucznica, bije rekordy popularności wśród wszystkich roślinożerców. Zamiast jajek używa się do niej tofu, które po odpowiednim doprawieniu (głównie dzięki kurkumie) nie tylko w smaku, ale nawet z...
Zdrowa żywność Wideo -
Ulubiona sałatka roślinożerców. Do zrobienia w 5 minut – szybki przepis na zdrowe danie
Co zrobić, kiedy burczy nam w brzuchu, a mamy bardzo mało czasu na przygotowanie pożywnego posiłku? Wystarczy w błyskawicznym tempie przygotować prostą przekąskę, która łatwo zaspokaja głód. Nie bez powodu przepadają za nią weganie,...
Zdrowa żywność Wideo -
Masz zespół policystycznych jajników? 6 pokarmów, które warto ograniczyć w diecie
Od 5 do nawet 21 proc. kobiet w wieku rozrodczym cierpi na jedno z najczęściej diagnozowanych zaburzeń endokrynologicznych, czyli zespół policystycznych jajników (PCOS), który powoduje zaburzenia hormonalne, problemy z miesiączkowaniem...
Żywność -
Sok z tego owocu... spala tłuszcz z brzucha? Fenomenalne właściwości „agrestu indyjskiego”
W sanskrycie słowo amla oznacza matkę lub pielęgniarkę. Dosłowna nazwa tych owoców wskazuje jednak na ich kwaśny smak. W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta uznawana jest za istny „eliksir młodości”, który znakomicie sprawdza się w...
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
Wideo -
Uważaj na te chipsy! Sanepid wycofuje z obrotu 6 smaków. Dlaczego?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące produktu o nazwie „Long chips”, czyli popularnych długich chipsów z puree ziemniaczanego. W sześciu wycofanych smakach stwierdzono nieprawidłowe oznakowanie dotyczące...
Zdrowa żywność -
Dieta roślinna ma jeszcze lepszy wpływ na serce niż sądzono. Dlaczego?
Wyniki trwających 32 lata badań naukowych nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że im więcej naturalnych pokarmów opartych na warzywach, owocach i ziarnach w naszym codziennym pożywieniu, tym lepiej – zwłaszcza dla układu...
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Czas na produkty ekologiczne
Polacy zasmakowali w żywności wyprodukowanej metodami ekologicznymi. Produkty z certyfikatem informującym o tym, że żywność pochodzi z produkcji ekologicznej są w naszym kraju coraz łatwiej dostępne. Rynek produktów ekologicznych...
Artykuł sponsorowany Wideo