-
Sok z tych owoców obniża poziom cholesterolu. Jakie właściwości ma egzotyczne noni?
Owoce noni, czyli morwy indyjskiej, zatrzymują utlenianie frakcji LDL zwanej potocznie „złym” cholesterolem. Regularne spożywanie soku z tej rośliny może pomóc w walce z miażdżycą, a na dodatek działa przeciwbólowo.
ŻywnośćMonika Piorun
-
Uwaga! Sanepid wycofuje kilkanaście serii lodów firmy Mars. Z jakiego powodu?
Trwa prawdziwa czarna seria jeśli chodzi o zanieczyszczenie żywności niedozwolonym na terenie Unii Europejskiej tlenkiem etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed spożywaniem niektórych wyrobów...
Żywność -
5 produktów, w których jest więcej wapnia niż w mleku. Będziecie zaskoczeni!
Dzięki niemu mamy mocne kości, zdrowe zęby, sprawne mięśnie i dobry nastrój. Wapń – bo o nim mowa – pełni ważną rolę w naszym organizmie. Choć większość osób uznaje, że jego najlepszym źródłem jest nabiał, a zwłaszcza krowie mleko, to...
Zdrowa żywność -
Nadmiar kawy osłabia pamięć i ma zły wpływ na mózg. Ile pić, by nie przesadzić?
Kawa ma zbawienny wpływ na cały organizm, ale jeśli codziennie wypijamy więcej niż 6 filiżanek małej czarnej, to nasz mózg zaczyna się... kurczyć. Na dodatek nadmierna konsumpcja tego napoju sprawia, że o ponad 50 proc. wzrasta ryzyko...
Zdrowa żywność -
Przepis na smaczne ciasto z... warzyw – lepsze niż pizza! Jak je zrobić?
Nie zawsze ciasto musi być słodkie. Warto wypróbować wyśmienity przepis na wegetariańską przekąskę z warzyw, która z powodzeniem może konkurować nawet z tradycyjną pizzą.
Zdrowa żywność Wideo -
Jak zrobić ratatuj? Przepis na bajecznie pyszne danie, które podbiło świat
Wcale nie trzeba wiele zachodu, by w mgnieniu oka wyczarować lekką i zdrową potrawę, której smak zachwyci nawet najbardziej wyrafinowanego krytyka kulinarnego. Proste, jednogarnkowe danie podbiło serce niejednego smakosza na długo zanim...
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
Wideo -
Natto – japoński specyfik, który blokuje... koronawirusa. Przełomowe odkrycie?
Enzym wydzielany przez bakterie obecne w fermentowanej soi może blokować możliwość zakażenia się COVID-19. Naukowcom z Tokio udało się to potwierdzić w warunkach laboratoryjnych – nie ma pewności, czy samo spożywanie tradycyjnego natto...
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Stolica frytek
Ziemniak. Niepozorna bulwa o wielkich możliwościach. Ma swoje muzea i pomniki. A frytki? Zaiste, wielkim człowiekiem był ten, kto je wymyślił! Z okazji przypadającego 13 lipca Międzynarodowego Dnia Frytek odwiedzamy miejsce narodzin...
Artykuł sponsorowany -
Dlaczego białko warto jeść na śniadanie, a nie później? Od tego zależy przyrost mięśni
Jesteś nie tylko tym, co jesz, ale... kiedy jesz – przynajmniej jeśli chodzi o spożywanie protein. Japońskim naukowcom udało się odkryć zaskakującą zależność pomiędzy porą dnia, w jakiej sięgamy po pełne białka posiłki, a wzrostem masy...
Żywność -
Lider polskiego pszczelarstwa - Pasieki Rodziny Sadowskich
Dwanaście lat działalności i ponad 3000 uli – tyle potrzebowali miodziarze, aby Pasieki Rodziny Sadowskich stały się nie tylko rozpoznawalną i najchętniej kupowaną przez konsumentów marką naturalnych miodów, ale także największym...
Artykuł sponsorowany -
Jak zrobić hummus z... bobu? Wypróbuj prosty przepis Nigelli Lawson
Bób do niekwestionowany król sezonu letniego. Jeśli znudziło ci się już tradycyjne gotowanie go w lekko osolonej wodzie, warto wyczarować z tej rośliny dosyć nietypowy przysmak, który można zrobić w błyskawicznym tempie. W sam raz na...
Zdrowa żywność -
10 produktów, które zawierają najwięcej soli – możecie być całkiem zaskoczeni
Co za dużo, to niezdrowo – zwłaszcza w przypadku soli. Choć statystyczny Polak zjada jej coraz mniej, to nadal w naszym codziennym menu jest zbyt dużo słonego smaku. W których pokarmach jest najwięcej sodu? Warto zapoznać się z poniższą...
Zdrowa żywność -
Nie tylko oliwa z oliwek! Oto 5 zdrowych olejów przydatnych w kuchni
Przyzwyczailiśmy się już do tego, że najczęściej używamy popularnego w Polsce oleju rzepakowego, oleju słonecznikowego lub powszechnie znanej oliwy z oliwek. Wiele innych roślinnych tłuszczy też ma sporo cennych właściwości. Po które z...
Zdrowa żywność -
Jak zrobić zdrowe ciasto bez... mąki, cukru i oleju? Banalnie prosty przepis
Myślisz, że każdy deser musi być wysokokaloryczny? Nic bardziej mylnego! Doskonałe i pełne smaku ciasto można w mgnieniu oka wyczarować zaledwie z kilku składników. Podpowiadamy, jak je przygotować bez zbędnego wysiłku.
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
Wideo -
Kawa proteinowa to hit TikToka. Jak zrobić jej zdrowszą wersję bez chemii?
Na rozśpiewanym TikToku sporą popularność zrobiło proste połączenie zwykłej, rozpuszczalnej kawy z białkiem w proszku, które ma ułatwiać odchudzanie. Zamiast wątpliwej jakości odżywek można jednak użyć w 100 proc. naturalnych składników...
Zdrowa żywność Wideo -
Kawa wcale nie przyspiesza tempa bicia serca, tylko je... obniża! Obalono popularny mit
Każda filiżanka kawy wypijanej w ciągu dnia może obniżać ryzyko arytmii o dodatkowe 3 procent – udowodnili kardiolodzy z USA w badaniach na ponad 380 tys. pacjentów.
Zdrowa żywność -
Steki z... kalafiora i inne pomysły na grilla bez mięsa. W sam raz na wegetariańską biesiadę
Jakie warzywa i owoce można wrzucić na ruszt? Prezentujemy 12 pomysłów na smakowitą, niskokaloryczną i bardzo zdrową ucztę w wersji FIT.
Zdrowa żywność -
Jak zrobić fermentowaną herbatę kombucha? Prosty przepis na zdrowy napój
Dlaczego kombucha stała się w ostatnich latach takim fenomenem na całym świecie? Jej niezwykła moc kryje się plastrze kolonii bakterii zwanych potocznie grzybkiem herbacianym. Fermentowany napój wspomaga metabolizm i działa detoksykująco...
Zdrowa żywność Wideo -
Jakie jedzenie jest najzdrowsze na świecie? 10 pokarmów najbogatszych w składniki odżywcze
Jesteś tym, co jesz. To, co najczęściej gości na twoim talerzu, ma niebagatelny wpływ na kondycję całego organizmu i wpływa na samopoczucie. Jakie produkty najlepiej wybierać?
Zdrowa żywnośćMonika Piorun
-
Najzdrowsza przekąska na lato – jak zrobić guacamole w... 2 minuty?
Awokado ma więcej potasu niż banan, obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, a na dodatek koi nerwy i sprawia, że szybko stajemy się syci. Podpowiadamy jak zamienić je w smaczne guacamole i co zrobić z pestką tej rośliny.
Zdrowa żywność Wideo -
Plastik ma przyszłość
Poszukiwania surowca, który mógłby zastąpić plastik trwają, jednak ostatnio coraz silniej widoczny jest nowy trend. Trend, w którym plastik uznaje się za materiał użyteczny i cenny. Materiał, którym musimy jedynie nauczyć się właściwe...
Artykuł sponsorowany