• Materiał partnera
    „Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniu
    Potrawy na bazie naturalnych składników i produktów regionalnych z całej Polski. Ocalone od zapomnienia, tradycyjne przepisy, często w nowym, spektakularnym wydaniu. Przed nami kolejna, szósta już odsłona ogólnopolskiej „Bitwy Regionów”.
    „Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniu
    Wideo
  • RolnictwoBezpieczeństwo żywnościZielona planeta - Eko Wprost
    Biologizacja naturalnym sposobem na zrównoważenie rolnictwa
    Choć lista problemów współczesnego rolnictwa jest długa – długotrwałe susze, wyjaławianie gleby, nowe szkodniki, choroby roślin itp. – przybywa sposobów na ich rozwiązanie. Jednym z nich jest biologizacja, która nie tylko redukuje...
    Biologizacja naturalnym sposobem na zrównoważenie rolnictwa
  • ŚrodowiskoRolnictwoŻywnośćZielona planeta - Eko Wprost
    Rolnicza nadzieja świata
    Kryzys klimatyczny, globalne zagrożenie którego nie wolno nam bagatelizować. To, czego potrzebujemy, to przywrócenie równowagi między działalnością człowieka a przyrodą. Czy zrównoważone rolnictwo uratuje świat?
    Rolnicza nadzieja świata
  • Materiał partnera
    Zrównoważony rozwój Krajowej Spółki Cukrowej
    Krajowa Spółka Cukrowa S.A. jest największym w Polsce producentem cukru białego i jednym z liderów rynku rolno-spożywczego w Polsce. Realizowana przez firmę strategia rozwoju to nie tylko potwierdzenie jej pozycji ekonomicznej, ale też...
    Zrównoważony rozwój Krajowej Spółki Cukrowej
  • Materiał partnera
    BASF: innowacyjne produkty dla zrównoważonego rolnictwa
    BASF oferuje nasiona, środki ochrony roślin i usługi cyfrowe na rzecz coraz bardziej zrównoważonych rozwiązań dla rolnictwa. Stale prowadzi działalność badawczo-rozwojową, która już przynosi i przyniesie w przyszłości korzyści rolnikom,...
    BASF: innowacyjne produkty dla zrównoważonego rolnictwa
  • Materiał partnera
    Lubella rezygnuje z jajek z chowu klatkowego
    Lubella, jeden z największych producentów makaronów i produktów zbożowych w Polsce, właśnie zakończyła proces rezygnacji z jajek z chowu klatkowego w swoich produktach – 3 lata wcześniej, niż pierwotnie zakładano. Firma w swoim makaronie...
    Lubella rezygnuje z jajek z chowu klatkowego
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności
    Czym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięso
    Czym zastąpić mięso na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej? Okazuje się, że zamienników mięsa jest całkiem dużo.
    Czym zastąpić mięso? Sprawdź, które produkty zastąpią mięso
  • Artykuł sponsorowany
    Akcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mleka
    Dzisiejszy świat niestety nas nie oszczędza. Wszechobecny stres, choroby cywilizacyjne, infekcje, pandemia COVID-19, nazbyt częste stosowanie antybiotyków, brak snu. To wyzwania, z którymi musi się mierzyć nasze pokolenie. Jak możemy...
    Akcja – regeneracja! Niezwykłe właściwości końskiego mleka
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność
    Pijemy znacznie mniej wody, niż nasi przodkowie. Naukowcy ustalili, dlaczego tak się dzieje
    Ludzki organizm zaadaptował się do obecnych warunków życia na ziemi. Mamy duże, żądne energii mózgi, które wymagają od nas spożywania o wiele więcej kalorii niż ma to miejsce w przypadku naszych najbliższych „krewnych” – prehistorycznych...
    Pijemy znacznie mniej wody, niż nasi przodkowie. Naukowcy ustalili,...
  • Materiał partnera
    Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
    8 marca 2021 roku Żabka Polska sp. zo.o. oraz właściciele marki Maczfit, lidera rynku cateringu dietetycznego w Polsce, poinformowali o podpisaniu umowy, której następstwem będzie włączenie Spółki w strukturę tworzącej się Grupy Żabka....
    Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
  • Zielona planeta - Eko WprostBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność
    4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, jak ich unikać
    Dodatki do żywności to substancje wprowadzane do żywności i napojów podczas przetwarzania i pakowania. Nie wszystkie są szkodliwe, ale niektóre niosą poważne zagrożenie. Które to są i jak ich unikać?
    4 popularne dodatki do żywności, które są szkodliwe dla zdrowia....
  • Materiał partnera
    Zdrowe i smaczne, bo z Polski. Postaw na rodzime produkty. Jak kupować świadomie
    Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę, że jakość i pochodzenie żywności mają znaczenie. Jak jednak odnaleźć się w różnych symbolach i znakach graficznych na opakowaniach? Jakich certyfikatów i oznaczeń szukać na produktach i jak te...
    Zdrowe i smaczne, bo z Polski. Postaw na rodzime produkty. Jak kupować...
    Wideo
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność
    Spurek dla „Wprost” o „zakazie mlecznej i mięsnej propagandy”. „Po prostu włączcie myślenie”
    W rozmowie z „Wprost” Sylwia Spurek odniosła się do dyskusji, którą wywołały jej postulaty o zakazie reklamy produktów mięsnych i nabiału. – ​Dyskusja wynika z niezrozumienia, że to, co jemy, nie jest naszą własną sprawą. To, co jemy,...
    Spurek dla „Wprost” o „zakazie mlecznej i mięsnej propagandy”. „Po...
  • Materiał partnera
    Marcin Dobrock, prezes Mondelez Polska: Pandemia nas zahartowała, ale nie spowolniła
    Biznes Mondelez w Polsce jest w dobrej kondycji, nadal rośnie, tak jak to było przez ostatnie 5 lat. Nie obyło się bez trudności, ale dzięki wspólnemu zaangażowaniu wszystkich pracowników i natychmiastowej adaptacji do nowych warunków,...
    Marcin Dobrock, prezes Mondelez Polska: Pandemia nas zahartowała, ale...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćBezpieczeństwo żywnościZdrowa żywność
    Spurek proponuje „5 dla branży roślinnej.” „Zakaz reklamy mięsa, mleka, jaj”
    Sylwia Spurek proponuje wprowadzenie „piątki dla branży roślinnej”. Propozycja eurodeputowanej zakłada m.in. zakaz reklamowania mięsa i produktów odzwierzęcych takich jak mleko czy jajka.
    Spurek proponuje „5 dla branży roślinnej.” „Zakaz reklamy mięsa, mleka,...
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywność
    Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i żelaza
    Chociaż budzą naszą odrazę, owady to pełne składników odżywczych i zasobooszczędne pożywienie dla ludzi.
    Korzyści płynące z... jedzenia owadów. Są doskonałym źródłem białka i...
  • Materiał partnera
    Nestlé stawia na rolnictwo regeneracyjne. Także w Polsce
    Zerowa emisja gazów cieplarnianych netto do 2050 roku, inwestycje o łącznej wartości 3,2 miliarda CHF w rolnictwo regeneracyjne w ciągu najbliższych pięciu lat, 100-procentowe wykorzystanie odnawialnej energii elektrycznej i wprowadzenie...
    Nestlé stawia na rolnictwo regeneracyjne. Także w Polsce
  • Materiał partnera
    Zła pogoda i szkodniki ‒ trudna kampania 2020/2021
    Zakończyła się 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. W jej siedmiu krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych, z których wyprodukowano 820 tys. ton cukru. W lutym i marcu będzie trwała...
    Zła pogoda i szkodniki ‒ trudna kampania 2020/2021
  • Zielona planeta - Eko WprostŻywnośćZdrowa żywnośćBezpieczeństwo żywności
    Dieta wegańska lepsza niż śródziemnomorska. Chodzi o utratę wagi i kontrolę poziomu cholesterolu
    Badanie opublikowane w Journal of the American College of Nutrition wykazało, że dieta wegańska z niską podażą tłuszczu daje lepsze wyniki w zakresie wagi, składu ciała, wrażliwości na insulinę i poziomu cholesterolu w porównaniu z dietą...
    Dieta wegańska lepsza niż śródziemnomorska. Chodzi o utratę wagi i...
  • Materiał partnera
    Sprawdzone recepty na wytrwanie w noworocznych postanowieniach
    Początek nowego roku to czas, kiedy zazwyczaj mamy ochotę nieco odmienić swoje życie. Wiele osób ambitnie podchodzi do tego zadania, podejmując różnego rodzaju postanowienia. Niektórzy jednak rezygnują, kiedy napotkają pierwsze...
    Sprawdzone recepty na wytrwanie w noworocznych postanowieniach
  • Materiał partnera
    Zła pogoda i szkodniki ‒ trudna kampania 2020/2021
    Zakończyła się 19. kampania cukrownicza Krajowej Spółki Cukrowej. W jej siedmiu krajowych cukrowniach skupiono i przerobiono 6,2 mln ton buraków cukrowych, z których wyprodukowano 820 tys. ton cukru. W lutym i marcu będzie trwała...
    Zła pogoda i szkodniki ‒ trudna kampania 2020/2021